Log in

Alpha Finance - Eurobank Equities: Το ΧΑ υπεραποδίδει -Οι top επιλογές

Το ελληνικό χρηματιστήριο υπεραποδίδει έναντι των μεγάλων ευρωπαϊκών και αμερικανικών δεικτών, επισημαίνει σε έκθεσή της η Alpha Finance, η οποία υπογραμμίζει ότι τα θεμελιώδη στοιχεία της ελληνικής αγοράς παραμένουν ευνοϊκά. Για την ελληνική οικονομία εκτιμά ότι έχει γυρίσει σελίδα. Οι top επιλογές της Eurobank Equities.

Σε γενικές γραμμές, η χώρα έχει γυρίσει σελίδα, εκτιμούν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής. Η ανάπτυξη έχει αποκατασταθεί, οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι ενθαρρυντικές, το πολιτικό ρίσκο είναι χαμηλό και το μεσοπρόθεσμο προφίλ του χρέους είναι πιο διατηρήσιμο. Η χρηματιστηριακή αναμένει ότι, με την επέκταση της οικονομίας, η ανάπτυξη θα στηρίξει την εταιρική κερδοφορία, ενώ η αυξημένη πεποίθηση ότι «η Ελλάδα επιστρέφει» θα μεταφρασθεί σταδιακά σε υψηλότερους πολλαπλασιαστές για την ελληνική αγορά.

Οι αναλυτές της Alpha Finance σημειώνουν τα εξής:

-Η ανάπτυξη επιταχύνεται, με την πραγματική ανάπτυξη τη διετία 2019-2020 να εκτιμάται άνω του 2%, με βάση και τις τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν.

-Η χώρα ξεπερνά συνεχώς τους δημοσιονομικούς της στόχους από το 2015.

-Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο, με 5ετή και 10ετή έκδοση, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων αναμένεται να αποκλιμακωθούν περαιτέρω.

-Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 7 Ιουλίου. Δεδομένων των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι το πολιτικό ρίσκο παραμένει περιορισμένο.

-Η εικόνα στο μέτωπο της κερδοφορίας των μετοχών που παρακολουθεί η χρηματιστηριακή παραμένει θετική.

Οι top επιλογές της Alpha Finance

Οι top επιλογές της Alpha Finance είναι ο ΑΔΜΗΕ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τα Ελληνικά Χρηματιστήρια (νέα τιμή-στόχος στα 5,5 ευρώ ανά μετοχή).

Για τις τράπεζες η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι είναι αντιμέτωπες με πρόσθετα ρίσκα σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, λόγω των υψηλών επιπέδων των NPEs.

Προτιμά Εθνική – Προσοχή στον τίτλο της Πειραιώς

Η Alpha Finance προτείνει και πάλι στον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας, καθώς, όπως σημειώνει, προσφέρει το καλύτερο προφίλ ρίσκου - οφέλους, ενώ σημειώνει ότι θα είναι αγοραστής σε συνεδριάσεις αδυναμίας της μετοχής, ενώ για την μετοχή της Πειραιώς υπογραμμίζει ότι χρειάζεται προσοχή και ότι το προφίλ ρίσκου - απόδοσης δεν είναι ελκυστικό.

Τι σημειώνει η  Eurobank Equities

Παρά το ράλι που προηγήθηκε, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά δεν έχει παρουσιάσει απόδοση όπως αυτή των ελληνικών ομολόγων, σημειώνει από την πλευρά της Eurobank Equities. Στην πραγματικότητα, υποστηρίζουν οι αναλυτές της, η πρόσφατη μείωση ρίσκου (de-risking) έχει σχεδόν περάσει απαρατήρητη.

Κατά τη γνώμη τους, ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι επενδυτές διστάζουν να υιοθετήσουν χαμηλότερο premium είναι το γεγονός ότι το συνολικό μακροοικονομικό περιβάλλον δεν είναι φωτεινό. Υπό αυτές τις συνθήκες, σημειώνουν ότι μια αύξηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, η οποία θα τροφοδοτηθεί από πολιτικές εξελίξεις, θα είναι ο πρωτεύων παράγοντας για την επαναξιολόγηση των ελληνικών μετοχών με προσδοκίες για αυξημένη κερδοφορία τα επόμενα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, σημειώνεται ότι έχουν πετύχει ισχυρή αντίδραση τους τελευταίους μήνες, μετά από μια μακρά περίοδο αδυναμίας, η οποία σχετίστηκε με ακραίες φήμες για τους πιθανούς πτωτικούς κινδύνους.

Όπως επισημαίνει η Eurobank Equities, ο ελληνικός «κύκλος» είναι διαφορετικός από αυτόν άλλων αγορών και γι’ αυτό οι αποτιμήσεις θα μπορούσαν να επαναξιολογηθούν. Με τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία τον επόμενο χρόνο να αναθεωρούνται ως επί το πλείστον ανοδικά τους τελευταίους 12 μήνες, η προαναφερθείσα θετική τάση στις τιμές των μετοχών έχει οδηγήσει σε ήπια επανατιμολόγηση των τίτλων που παρακολουθεί (εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου). Οι μετοχές που παρακολουθούνται καταγράφουν σε ό,τι αφορά τον δείκτη EV/EBITDA ελαφρά υψηλότερη επίδοση, οριακά κάτω από τις 7 φορές και λίγο χαμηλότερα από τη μακροπρόθεσμη αποτίμηση. Σε απόλυτη βάση, αν και αυτό μπορεί να μη δείχνει πολύ ελκυστικό, η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις για τον επόμενο χρόνο στηρίζονται σε αριθμούς οι οποίοι έχουν πολύ περιθώριο αύξησης, δεδομένου του σημείου που βρίσκεται ο οικονομικός κύκλος στη χώρα μας.

Το εγχώριο outlook για το υπόλοιπο του 2019 δείχνει θετικό, με βάση και το γεγονός ότι οι εκλογές δεν αντιμετωπίζονται ως εμπόδιο, το αντίθετο, αλλά η εικόνα στην Ευρώπη εμφανίζεται λιγότερο «σίγουρη». Το στόρι για τις ελληνικές μετοχές εμπεριέχει πολύ σημαντικό ποσοστό προσδοκιών και αυτό θα συνεχιστεί, υποκείμενο σε επιβεβαίωση από τις προσεχείς πολιτικές κινήσεις και τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Ως συνέπεια, η Eurobank Equities προτείνει τακτικές εναλλαγές θέσεων σε μετοχές με ισχυρούς καταλύτες. Επίσης προτείνει έκθεση σε τίτλους με υψηλή μερισματική απόδοση και ορατή ανάπτυξη, καθώς το ισχυρό ταμείο είναι πιθανό να προστατεύσει τους πολλαπλασιαστές αποτίμησης, σε περίπτωση επιβάρυνσης του αισθήματος κινδύνου.

Οι top επιλογές και οι τιμές-στόχοι

Προτείνει αγορά για τις μετοχές την μετοχή του ΟΠΑΠ με τιμή στόχο τα 11,70 ευρώ, την Alpha Bank με τιμή στόχο τα 1,90 ευρώ, την Jumbo με τιμή στόχο τα 19,40 ευρώ, τη Lamda Development με τιμή στόχο 8,40 ευρώ, τον OTE με τιμή στόχο τα 13 ευρώ, τα ΕΛΠΕ με τιμή στόχο τα 9,30 ευρώ, Μότορ Όιλ τα 25 ευρώ και Μυτιληναίο τα 13,40 ευρώ.

Για την Coca-Cola προτείνει διακράτηση και τιμή στόχο τα 29,10 ευρώ και τον Τιτάνα τα 22,70 ευρώ.