Log in

S&P: Θετική για τις τράπεζες η αλλαγή κυβέρνησης - Moody's: Πιστωτικά θετική για την χώρα

Πιστωτικά θετική κρίνει την αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα, ο οίκος αξιολόγησης Moody's, εκτιμώντας ότι πλέον θα επιταχυνθούν οι φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές. Ο οίκος Standard and Poor's βλέπει θετική για τις τράπεζες την νίκη της ΝΔ, ωστόσο εκφράζονται προβληματισμοί για το πόσο πρακτικοί είναι οι φιλόδοξοι στόχοι μείωσης της φορολογίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η μείωση της φορολογίας, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και η παροχή επιπλέον κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων, καθιστά την ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας «φιλική» προς τις επιχειρήσεις, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s στην ανάλυσή του .

Η νέα κυβέρνηση είναι εστιασμένη στις επενδύσεις, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα ενισχύσει τις αναπτυξιακές προσδοκίες, τονίζεται στην ανάλυση, ενώ επισημαίνει ότι η δημοσιονομική πειθαρχία και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι ένα κρίσιμο σκέλος που θα πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει η Moody's, η ελληνική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τη βασική πρόκληση της οικονομίας, η οποία είναι η έλλειψη επενδύσεων.

Εάν επιταχυνθούν οι επενδύσεις, ο αναπτυξιακός ρυθμός, ο οποίος εκτιμάται κοντά στο 2% θα ενισχυθεί σημαντικά.

Αυτή η εξέλιξη θα στηρίξει και τον τραπεζικό κλάδο στην προσπάθεια του να εκκαθαρίσει τους ισολογισμούς του, αφού θα υπάρξουν θετικές επιδράσεις τόσο από τη μείωση του σχηματισμού νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, στην επιτυχή αναδιάρθρωση αυτών, αλλά και στη βελτίωση του ενεργητικού τους.

Εντούτοις, η κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, τομέας που είναι καθοριστικής σημασίας για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.

Αυτές περιλαμβάνουν την άρση των εμποδίων στις επενδύσεις, στην απλοποίηση της γραφειοκρατία και την αποτελεσματικότητα της δημόσια διοίκηση.

Αυτή η εξέλιξη είναι κρίσιμης σημασίας και για τους πιστωτές, οι οποίοι εξακολουθούν να εποπτεύουν στενά τον ρυθμό της εφαρμογής τους.


JP Morgan: Εάν ο Μητσοτάκης υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις οι πιστωτές θα χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους

Από την πλευρά της η JP Μorgan σημειώνει ότι οι ελληνικές εκλογές δεν είχαν κάποια έκπληξη και επιβεβαίωσαν τις ενδείξεις των τελευταίων δημοσκοπήσεων, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι μετά το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης τον Αύγουστο του 2018 αποκρυσταλλώθηκε η μεγάλη μετατόπιση από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δημοκρατία.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, η JP Morgan διατηρεί τη μακροχρόνια άποψή της ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ έχει τη δυνατότητα, δεδομένης της φιλικότερης ατζέντας προς τις επιχειρήσεις, να παράσχει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και την τόνωση της εμπιστοσύνης σε μια οικονομία που έχει σημαντικό χώρο να αναπτυχθεί σε σταθερή βάση (με ρυθμό άνω του 3%) για αρκετά χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας, ο ηγέτης της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώθηκε στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης παραγωγικών παραγόντων (εργασία και κεφάλαιο), μείωση της γραφειοκρατίας, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δικαστικής εξουσίας και προσέλκυση ξένου κεφαλαίου.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα το πρώτο σημαντικό εμπόδιο για την κυβέρνηση θα είναι να εκπονήσει μια δημοσιονομική στρατηγική που να αντιμετωπίζει την απώλεια των δημοσιονομικών στόχων λόγω της πολιτικής παροχών που ακολούθησε η απερχόμενη κυβέρνηση Τσίπρα σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει το χαμένο έδαφος στις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το πρωτογενές πλεόνασμα ενδεχομένως να είναι στην περιοχή του 2,5%-3% το 2019, ενώ ο στόχος είναι στο 3,5% έως το 2022.

Η JP Morgan εκτιμά ότι η νέα κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία με τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάπως λιγότερο φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους, ειδικά εάν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται, επιτυγχάνοντας ενίσχυση της ανάπτυξης.

Όπως εκτιμά το βελτιωμένο δημοσιονομικό περιβάλλον σε συνδυασμό με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα μπορεί να επιτρέψει στη διαμόρφωση μιας μεσοπρόθεσμης στρατηγικής που δίνει έμφαση στην ανάπτυξη πέρα ​​από τη δημοσιονομική πειθαρχία.