Log in

Bank of China: Πώς λειτουργεί το Bitcoin και γιατί είναι πολύτιμο

Στην ιστορία του Bitcoin, τις ιδιαιτερότητές του, στο ιστορικό των τιμών του, τις διακυμάνσεις, καθώς και στον ρυθμό υιοθέτησής του αναφέρεται άρθρο της Bank of China, μια από τις τέσσερις μεγαλύτερες κρατικές εμπορικές τράπεζες στην Κίνα με τίτλο «Το Bitcoin ανεβαίνει, ας ρίξουμε μια ματιά».

Το κείμενο εξηγεί πώς λειτουργεί, γιατί η τιμή του ανεβαίνει και γιατί είναι πολύτιμο. Το παράδοξο του πράγματος είναι ότι η κινεζική κυβέρνηση εδώ και σχεδόν 2 χρόνια έχει θεσπίσει σοβαρούς περιορισμούς στην δραστηριότητα των κρυπτονομισμάτων. Απαγόρευσε την λειτουργία ανταλλακτηρίων, καθώς και τις δημόσιες προσφορές κρυπτονομισμάτων (ICO).

Όμως υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Ενώ το trading και οι εταιρείες όπου μπορείς να κάνεις συναλλαγές έχουν απαγορευτεί, η κατοχή κρυπτονομισμάτων είναι νόμιμη. Οι χρήστες μπορούν να τα ανταλλάξουν μεταξύ τους (προφανώς επειδή είναι πρακτικά αδύνατο να σταματήσεις κάτι τέτοιο), αλλά όχι μέσω πλατφόρμας trading.

Η κατοχή Bitcoin δεν είναι παράνομη, σύμφωνα με τους κινεζικούς νόμους. Αυτό που είναι παράνομο είναι να το χρησιμοποιείς σαν νόμισμα. Είναι μια περίεργη κατάσταση. Μπορείς να το έχεις στην ιδιοκτησία σου ως μέσο αποταμίευσης (όπως τον χρυσό). Μπορείς επίσης νόμιμα να συναλλάσσεσαι στο εξωτερικό με Bitcoin για να αγοράζεις πράγματα, αλλά όχι στην Κίνα.

Σημειώνεται ότι οι κινεζικές αρχές δεν ήταν πάντα εχθρικές απέναντι στα κρυπτονομίσματα. Δεν είναι υπερβολή να σημειώσουμε ότι στο ράλι που έχει πραγματοποιήσει το Bitcoin, σημαντικό ρόλο έπαιξε η Κίνα, καθώς το 2013 η Κίνα ήταν από τις πρώτες χώρες που είχε αγκαλιάσει τα κρυπτονομίσματα.

Πολλές επιχειρήσεις και προγραμματιστές ασχολήθηκαν και ανέπτυξαν τον κλάδο. Ακόμα η Baidu (η αντίστοιχη της Google στην Κίνα), είχε αρχίσει να δέχεται Bitcoin ως πληρωμή για τις υπηρεσίες της.

Στην έκθεση της Bank of China αναφέρει πως ο αριθμός των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τα crypto αυξήθηκε ιδιαίτερα το 2017, όταν ανήρθε το Bitcoin στα 20.000 δολάρια. Ωστόσο μπορεί να μιλάνε πολλοί για το Bitcoin, αλλά μόνο λίγοι το καταλαβαίνουν. Άλλοι πιστεύουν ότι μπορεί να τους κάνει πλούσιους "εν μία νυκτί", ενώ άλλοι το θεωρούν ως απάτη.

Το κείμενο αποτελείται από τρία μέρη. Την ιστορία του Bitcoin. Από τον Satοshi Nakamoto, το πώς λειτουργεί ως αποκεντρωμένο σύστημα, πώς εξορύσσεται, τα οφέλη από τη χρήση των κρυπτονομισμάτων και ιστορικά γεγονότα, όπως το κλείσιμο του Mt. Gox το 2014.

Το δεύτερο μέρος επικεντρώνεται στις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, το ιστορικό των τιμών, τις διακυμάνσεις, την ανωνυμία, την μη δυνατότητα πλαστογράφησης του, καθώς και τους λόγους που η τιμή του συνεχίζει να αυξάνεται. Δείχνει σε μία εικόνα πως το 2017 είχε 20.000 δολάρια, το 2018 έπεσε στα 3.200 και το 2019 εμφανίστηκε το Libra από την Facebook.

Στην συνέχεια δίνει μέσα από το παράδειγμα της Ζιμπάμπουε, πως μπορούν οι πολίτες να το χρησιμοποιήσουν ως ασφαλές καταφύγιο για να τους προστατευτούν από τον υπερπληθωρισμό.

Το τελευταίο μέρος περιλαμβάνει στοιχεία για τον ρυθμό υιοθέτησης του, όπως ο ταχέως αυξανόμενος αριθμός των ειδικών ATM για Bitcoin. Επίσης αναφέρεται στην ανάπτυξη των διασυνοριακών πληρωμών και πόσο τις διευκολύνει.

Στο άρθρο δεν λείπει και η χιουμοριστική διάθεση. Απεικονίζεται ο Li Xiaolai, ο κάτοχος των περισσότερων Bitcoin της Κίνας, να ανάβει το τσιγάρο. Μόνο που αντί για αναπτήρα, κρατούσε ένα χαρτονόμισμα που φλεγόταν.

Αυτό που έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ένα σκίτσο, όπου ένα άντρας λέει σε μια γυναίκα «Παντρέψου με». «Γιατί;» τον ρωτάει αυτή, για να πάρει την απάντηση «Έχω Bitcoin» και να αποκριθεί αυτή «Ας παντρευτούμε».

Οι Κινέζοι χρήστες του twitter δήλωσαν ότι το μήνυμα που μεταδόθηκε ήταν αναμφίβολα θετικό. Δεν πρέπει να θεωρείται σύμπτωση ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η κρατική κινεζική εφημερίδα, Xinhua News, δημοσίευσε μια οικονομική ανάλυση όπου ισχυρίζεται πως το Bitcoin αποτελεί ασφαλές περιουσιακό στοιχείο.