Log in

Ντράγκι: Χαμηλά επιτόκια και QE «για όσο χρειαστεί»

Λίγο πριν παραδώσει τα ηνία στην Κριστίν Λαγκάρντ, ο Μάριο Ντράγκι, επανέλαβε το «ό,τι χρειαστεί», ενώ διαβεβαίωσε ότι αυτό θα διαρκέσει για «όσο χρειαστεί».

Στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - την τελευταία όπου προεδρεύει ο Μάριο Ντράγκι - ανακοινώθηκε ένα ισχυρό πακέτο μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, που συνδυάζει την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και τις αγορές τίτλων (QE).

Υπάρχει ανάγκη για στάση διευκόλυνσης για παρατεταμένη περίοδο

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ έλαβαν υπόψιν τις πιο πρόσφατες οικονομικές προβλέψεις και ότι υπάρχει ανάγκη για μία στάση διευκόλυνσης για παρατεταμένη περίοδο, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία της ώστε να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο με συμμετρικό τρόπο.

Συνεπώς, το νέο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (ΑΡΡ) θα συνεχιστεί για όσο καιρό κριθεί απαραίτητο για την ενίσχυση του υποστηρικτικού ρόλο των επιτοκίων και θα ολοκληρωθεί λίγο πριν αρχίσει η κεντρική τράπεζα να αυξάνει τα επιτόκια.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα πως η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τις πληρωμές κεφαλαίου από τις ωριμάνσεις τίτλων που αγοράστηκαν υπό το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού για παρατεταμένη περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει η αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ.

Όσον αφορά το τρίτο πρόγραμμα TLTRO, ανέφερε πως η διάρκεια του θα επιμηκυνθεί στα τρία χρόνια από δύο που ήταν προηγουμένως.

Ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε, τέλος, ότι «έχουμε άνεση να αγοράζουμε ομόλογα για «μακρά περίοδο» χωρίς να αλλάξουμε το όριο.

Ομόφωνη η απόφαση για τα μέτρα

Σε ερώτηση για τη… «χημεία» μεταξύ των μελών του συμβουλίου της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι απόφαση για τα μέτρα ήταν ομόφωνη.

Σημείωσε ότι υπήρξε διαφορά απόψεων στο συμβούλιο για την επανεκκίνηση του QE και το APP, αλλά η πλειοψηφία ήταν ξεκάθαρη έτσι ώστε να μην χρειαστεί ψηφοφορία.

Η ΕΚΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2019 και το 2020

Σε ότι αφορά τις μακροοικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η κεντρική τράπεζα θα αναθεωρήσει χαμηλότερα τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη. Συγκεκριμένα,ανέφερε ότι η ΕΚΤ αναμένει τώρα ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί το 2019 στο 1,1% αντί για 1,2% που αναμενόταν προηγουμένως, ενώ το 2020 το ΑΕΠ της ευρωζώνης προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,2% αντί για 1,4% που προβλεπόταν προηγουμένως.

Χαμηλότερα αναθεώρησε η ΕΚΤ και τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Ειδικότερα, ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,2% το 2019, στο 1% το 2020 και 1,5% το 2016, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για πληθωρισμό 1,3%, 1,4% και 1,6%.

Πετάει το γάντι στις κυβερνήσεις

Δεδομένης της επιδείνωσης των προοπτικών της οικονομίας και των αυξημένων καθοδικών ρίσκων, ο κ. Ντράγκι εκτίμησε ότι τα κράτη μέλη που έχουν δημοσιονομικό περιθώριο πρέπει να το χρησιμοποιήσουν και ότι όλες οι χώρες πρέπει να επιδιώξουν μια πιο φιλική προς την ανάπτυξη σύνθεση των δημόσιων οικονομικών τους.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ έκανε έκκληση στις κυβερνήσεις για δημοσιονομική τόνωση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ήρθε η ώρα να δοθεί στήριξη από τη δημοσιονομική πολιτική»

Η απάντηση στο tweet Τραμπ

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έγραψε τα εξής στο Twitter: «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντέδρασε γρήγορα, μείωσε τα επιτόκια κατά 10 μονάδες βάσης. Προσπαθούν και το πετυχαίνουν να υποτιμήσουν το ευρώ έναντι του ΠΟΛΥ ισχυρού δολαρίου, δίνοντας πλήγμα στις αμερικανικές εξαγωγές. Και η Fed κάθεται και κάθεται και κάθεται. Πληρώνονται για να δανείζουν χρήματα, ενώ πληρώνουμε τόκο!».

«Η ΕΚΤ ακολουθεί την εντολή της που είναι η διατήρηση της σταθερότητας. Η ΕΚΤ δεν στοχεύει σε συναλλαγματικές ισοτιμίες. Τελεία και παύλα».