Log in

Ράλι του Brent με φόντο πιθανή ανακωχή Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας

Ένα απρόσμενο ράλι στη τιμή του Brent καταγράφηκε σήμερα, καθώς οι αγορές έσπευσαν να αντιδράσουν θετικά στα ελπιδοφόρα μηνύματα για πιθανή ανακωχή μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, γεγονός που θα μειώσει κάπως την πίεση που δέχεται τον τελευταίο μήνα η ενεργειακή αγορά επιπρόσθετα με τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Γράφει η: 

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο ήταν ο ίδιος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή συνομιλώντας επανειλημμένως με τους ηγέτες αμφότερων των κρατών με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία (έστω προσωρινή) στον πόλεμο των τιμών που έχει ξεσπάσει μεταξύ τους, στέλνοντας την τιμή του πετρελαίου στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2002.

Βέβαια, το deal δεν έχει επιτευχθεί ακόμη, όπως δεν είναι βέβαιο αν τελικά ήταν η πίεση του κυρίου Τραμπ ή η πίεση των αγορών σε μια τόσο δύσκολη χρονική στιγμή για τις οικονομίες παγκοσμίως που μπορεί να έπεισαν τις δύο χώρες να βάλουν… νερό στο κρασί τους. Και κυρίως τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Θυμίζουμε ότι η κόντρα ξέσπασε όταν η Ρωσία αρνήθηκε να αποδεχτεί αύξηση και παράταση των περικοπών στα επίπεδα προσφοράς από τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, δίδοντας τέλος στη συνεργασία που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ της ίδιας και του ΟΠΕΚ, με επικεφαλής βέβαια τη Σαουδική Αραβία. Οι αναλυτές ερμήνευσαν την κίνηση αυτή ως απάντηση της Ρωσίας στις αμερικανικές κυρώσεις, καθώς οι επιπτώσεις στις διεθνείς τιμές θα προκαλούσαν τεράστια ζημιά στον αμερικανικό κλάδο του σχιστολιθικού πετρελαίου.

Σε κάθε περίπτωση η Σαουδική Αραβία αντέδρασε οργισμένα στο ρωσικό «αντάρτικο» και σε μια επίδειξη δύναμης ανακοίνωσε κάθετη αύξηση της δικής της πετρελαϊκής παραγωγής και ταυτόχρονα σημαντικές εκπτώσεις προς τους πελάτες της. Με τον τρόπο αυτό κήρυξε πόλεμο των τιμών στη Ρωσία και σε κάθε άλλη χώρα που θα δυσκολευόταν να ανταγωνιστεί το άφθονο σαουδαραβικό πετρέλαιο σε τόσο χαμηλές τιμές.

Μάλιστα, το γεγονός ότι προχώρησε στις προσλήψεις επιπλέον τάνκερ έδειξε ότι είναι το Ριάντ είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε αυξημένες παραγγελίες και σε ένα μακροπρόθεσμο πόλεμο.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι διεθνείς ενεργειακές τιμές να βρεθούν, τις τελευταίες εβδομάδες, σε μια σταθερά καθοδική πορεία που συνετέλεσε στη γενικότερη εικόνα αστάθειας που επικρατεί σε αγορές και χρηματιστήρια λόγω και της ανησυχίας για την πανδημία του κορονοϊού. Άλλωστε, λόγω της ζημιάς που έχει υποστεί η βιομηχανική παραγωγή και οι συγκοινωνίες διεθνώς λόγω της πανδημίας και η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο έχει μειωθεί, με την πτώση μόνο τον περασμένο μήνα να υπολογίζεται ότι έφτασε έως και το 25%! Η Ουάσιγκτον φαίνεται πως προσέγγισε πρώτα για συμβιβασμό το Ριάντ, «πατώντας» και στις παραδοσιακά πολύ καλές αμερικανο-σαουδαραβικές σχέσεις, όμως το μεγάλο ερώτημα ήταν και παραμένει αν τελικά το Κρεμλίνο θα κάνει πίσω.

Πάντως, οι πληροφορίες και μόνο για πιθανή ανακωχή ήταν αρκετές για να αλλάξουν σήμερα το κλίμα στην ενεργειακή αγορά, με την τιμή του Brent να εκτοξεύεται σε ποσοστό άνω του 12%, στα 27,88 δολάρια το βαρέλι.