Log in

Πιο κερδοφόρες οι «πράσινες» μετοχές από τις μετοχές ορυκτών καυσίμων

Οι μετοχές εταιρειών του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είχαν σημαντικά καλύτερες αποδόσεις τους τελευταίους τέσσερις μήνες από τις επενδύσεις σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας του Imperial College του Λονδίνου σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), η οποία θα δημοσιευτεί στην αυριανή έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ν. Χρυσοχοΐδης: Ελκυστικές οι εισηγμένες με επαρκή ρευστότητα

Εταιρείες με καλό ισολογισμό, με έλεγχο του δανεισμού και με σχετική ρευστότητα, θα πρέπει να προσέχει ο επενδυτής στην παρούσα συγκυρία, επεσήμανε ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης Χρηματιστηριακή, μιλώντας στην fmvoice.gr

Ζούμε σε εποχές μηδενικής ρευστότητας και κερδίζουν οι μετοχές εκείνων των εισηγμένων που πραγματικά εξασφαλίζουν το κεφάλαιο κίνησης, άρα και τη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων τους.

Επεσήμανε πάντως, πως δεν είναι θέμα κλάδων, αλλά μεμονωμένων εταιρειών που αντέχουν να προχωρήσουν στην επόμενη ημέρα.

Υπάρχουν επιχειρήσεις με πραγματικό προϊόν, που έχουν κάτι να πουν και προσελκύουν τον επενδυτή. Αυτές οι επιχειρήσεις είναι που θα πάρουν και τη μερίδα του λέοντος στις επενδύσεις.

Για τις αγορές

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, είναι σαφώς δυσκολότερη η εκτίμηση για την κίνηση της αγοράς, καθώς δεν έχει ιδιαίτερα και καταλυτικά νέα για να κινηθεί, συντηρείται σε ένα αρκετά καλό επίπεδο και προσδοκά κάποια σοβαρή εξέλιξη για την περαιτέρω τάση.

Επεσήμανε επίσης ότι οι μεγάλες αγορές του εξωτερικού και κυρίως η Νέα Υόρκη και η Φρανκφούρτη βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Στις αμερικανικές μετοχές υπάρχει σχετική αισιοδοξία λόγω των ικανοποιητικών εταιρικών αποτελεσμάτων και των μερισματικών αποδόσεων, οι οποίες έχουν μία σχετικά αυξανόμενη πορεία.

Ωστόσο κι εκεί «δεν υπάρχει κάποιος θεμελιώδης λόγος για τη βελτίωση των δεικτών», σημείωσε ο χρηματιστής, τονίζοντας πάντως πως αυτές οι δύο αγορές το τελευταίο διάστημα λειτουργούν ως καταφύγια, διότι οι περιφερειακές αγορές έχουν αρκετά μακροοικονομικά ζητήματα που τις ταλαιπωρούν.

Για την εγχώρια αγορά, τόνισε πως βρίσκεται σε αναμονή των ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα του ’12, όχι τόσο για τα κέρδη ή τις ζημίες, αλλά κυρίως για την εικόνα που θα δώσουν οι διοικήσεις για το πώς κινείται το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Πάντως, σε περίπτωση ήπιας διόρθωσης των ξένων αγορών, θα μπορούσε να ακολουθήσει και η Ελλάδα, δίνοντας μία διόρθωση τους προσεχείς μήνες, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, θα αλλάξουν τα πράγματα στην αγορά, όταν αλλάξουν νοοτροπία οι άνθρωποι που την απαρτίζουν, στη μεγάλη τους πλειοψηφία κι αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα.

Ευρωπαϊκές εξελίξεις

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, η Ευρώπη έχει ως βασικό θέμα τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και υπάρχει η αίσθηση πως όλοι επιθυμούν ηρεμία στις αγορές και την οικονομία, τουλάχιστον έως τότε.

Στις εσωτερικές εξελίξεις, όσο υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα και όσο συγκρατείται η κοινωνία, που έχει φτάσει στα τελικά όρια αντοχής της, με ένα συγκρατημένο οικονομικό και κοινωνικό κλίμα, όσες εταιρείες δείχνουν αντοχές, θα συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό.

Για τις τράπεζες

Σύμφωνα με τον έμπειρο χρηματιστή, η άσκηση της ανακεφαλαιοποίησης είναι δύσκολη και λείπουν πολλά από τους ισολογισμούς. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τα απόλυτα νούμερα, αλλά και σε τι είδους κερδοφορία θα μπορούσαν να οδηγηθούν οι τράπεζες, ώστε να αναπληρώσουν τα χρήματα, που θα πάρουν.

Η άσκηση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και επώδυνη για τους μετόχους, που είναι και οι περισσότεροι, δυστυχώς, καθώς υπήρχε η βαθιά ριζωμένη η έννοια της τραπεζικής μετοχής.

Οι τράπεζες βρίσκονται σε αθλιότατη κατάσταση. Ωστόσο, οι περισσότεροι μέτοχοι είχαν τις μετοχές από πολύ παλιά. Στο παρελθόν, πιστεύαμε ότι αυτοί οι όμιλοι με την τεράστια κερδοφορία και με τα στοιχεία που παρουσίαζαν θα μπορούσαν να αναστρέψουν την κατάσταση, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Πρωτίστως ψυχολογικά και δευτερευόντως οικονομικά σκέφτεται κάποιος ότι δεν είναι καλή επένδυση οι τράπεζες.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Χρυσοχοΐδη στην fmvoice.gr