Log in

Κλειστές οι αγορές σε Ευρώπη και το Χρηματιστήριο Αθηνών

Κλειστά θα είναι σήμερα τα χρηματιστήρια σε όλη την Ευρώπη, περιλαμβανομένου και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, λόγω της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γιώργος Παλαιτσάκης

Mέσω TAXISnet η τήρηση των βιβλίων για χιλιάδες επιχειρήσεις

Μετά το Πάσχα θα τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή για την ηλεκτρονική τήρηση των φορολογικών βιβλίων χιλιάδων επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 15ου ΤΑΧ Forum, που διοργάνωσε στην Αθήνα το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Ο κ. Πιτσιλής αποκάλυψε την υλοποίηση αυτής της πολύ σημαντικής εφαρμογής κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σίμο Αναστασόπουλο.

Το λέει ο νόμος: Χωρίς πρόστιμα αλλά με τόκους ο εκπρόθεσμος ΕΝΦΙΑ

Εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9-ΕΝ.Φ.Ι.Α. χωρίς πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής μπορούν να υποβάλουν οι φορολογούμενοι με τις ρυθμίσεις που περιελήφθησαν σε πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες από τις εκπρόθεσμες αυτές δηλώσεις προκύπτει υποχρέωση καταβολής επιπλέον ΕΝ.Φ.Ι.Α. - λόγω ουσιωδών αλλαγών σε περιγραφικά στοιχεία δηλωθέντων ακινήτων, οι οποίες επηρεάζουν αυξητικά το ύψος της φορολογητέας αξίας τους - τα πρόσθετα ποσά του φόρου αυτού θα πρέπει να καταβληθούν από τους φορολογούμενους προσαυξημένα με τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ΚΦΔ).

Ξανά στον «πάγο» οι 120 δόσεις

Αναβάλλεται, για μια ακόμη φορά, το σχέδιο της κυβέρνησης για άμεση κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου με τις ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις. Το νομοσχέδιο είχε προαναγγελθεί ότι θα κατετίθετο αυτές τις ημέρες στη Βουλή, προκειμένου να έχει ψηφιστεί έως τη Μεγάλη Τρίτη, αλλά, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, ο σχεδιασμός αυτός «πάγωσε» καθώς οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί εξέφρασαν έντονες ενστάσεις για το περιεχόμενο των προωθούμενων διατάξεων.

Πρόταση-σοκ: Τα τεκμήρια της Εφορίας να αποκλείουν οφειλέτες από τις 120 δόσεις

Έως την Μεγάλη Τρίτη αναμένεται να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τις διατάξεις για τις ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις. Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμα χρέη στις Δ.Ο.Υ., τα Τελωνεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ρύθμιση-φοροπαγίδα για διόρθωση των στοιχείων του Ε9 χωρίς πρόστιμα

Εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται, με νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, να υποβάλουν στο σύστημα TAXISnetεκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για ένα ή περισσότερα από τα έτη της περιόδου 2010-2018 χωρίς επιβάρυνση με το πρόστιμο των 100 ευρώ, προκειμένου να διορθώσουν διαφορές που θα προκύψουν στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων τους μετά την ακριβή καταγραφή τους που γίνεται μέσω της διαδικασίας του Κτηματολογίου. 

Εντός της εβδομάδας το αίτημα στον ΕΜΣ για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Εντός των προσεχών 2-3 ημερών αναμένεται να στείλει το υπουργείο Οικονομικών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EMΣ) το αίτημα για έγκριση της πρόωρης αποπληρωμής ποσού ύψους 3,7 δισ. ευρώ από τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Πρόκειται για το πρώτο επίσημο βήμα, ώστε να προχωρήσει η όλη διαδικασία εξόφληση των συγκεκριμένων δανείων, με τη συγκατάθεση του ΔΝΤ, όπως συμφωνήθηκε στις συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν στην Ουάσιγκτον το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Υψηλότερο κατά 500 εκατ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,46 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης για πρωτογενές έλλειμμα 960 εκατ. ευρώ, παρουσιάζει ο κρατικός προϋπολογισμός στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Το ισοζύγιο του προϋπολογισμού, δηλαδή η διαφορά μεταξύ συνολικών εσόδων και συνολικών δαπανών, εμφανίζει έλλειμμα 750 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι χαμηλότερο κατά 2,359 δισ. ευρώ αυτού που είχε προβλεφθεί.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS