Log in

Γιατί αναλυτές και επενδυτές αγάπησαν ξαφνικά (;) την ελληνική οικονομία

Για πρώτη φορά κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η προεκλογική περίοδος στη χώρα μας δεν… τρομάζει τους αναλυτές και τους επενδυτές. Για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης, η Ελλάδα μπαίνει στις πρώτες γραμμές της προτεραιότητας, για υψηλά κέρδη σε όσους ποντάρουν στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Γράφει ο: 

Οι «ανταλλαγές (πολιτικών) πυρών» μεταξύ των δύο μονομάχων για την κυβερνητική εξουσία στην Αθήνα περνούν απολύτως απαρατήρητες από τους αναλυτές των μεγάλων οίκων. Πρόκειται για τους ίδιους αναλυτές, που πριν μερικά χρόνια, ακόμη και… κουνούπι να πετούσε πάνω από το Μαξίμου ή σε κάποιο υπουργείο, θα έβγαζαν αρνητικές εκθέσεις και θα προειδοποιούσαν για τα χειρότερα!

Σήμερα, τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου καλπάζουν με τις αποδόσεις τους και επιστρέφουν σχεδόν στα επίπεδα που ήταν πριν από την κρίση.

Το Χρηματιστήριο, μέσα σε ένα μήνα –και μάλιστα προεκλογικό!- έδωσε αποδόσεις, που ξεπερνούν το 18,5%, επιστρέφοντας στα επίπεδα του Μαρτίου του 2015, τη στιγμή που οι τεχνικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι 1.000 μονάδες είναι εύκολη υπόθεση, αρκεί να βοηθήσει και η συγκυρία στη γειτονιά μας… Κι από εκεί, ο δρόμος είναι μόνο… ανηφορικός.

Βεβαίως, στις Βρυξέλλες ακούγονται οι γνωστές… γκρίνιες για τις μεταρρυθμίσεις, την πορεία των δημοσιονομικών και το κόστος του προγράμματος στήριξης των αδύναμων και όσων επλήγησαν από την κρίση. Ωστόσο, οι Κομισάριοι και τα στελέχη του ESM εμφανίζονται κάθετα αντίθετοι σε κάθε «πακέτο παροχής», όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την ενωμένη Ευρώπη.

Στο παρελθόν, μάλιστα, είχαν ασκήσει βέτο προς την Αθήνα (βλ. κυβέρνηση Σαμαροβενιζέλων) κάτι που σε αυτή τη φάση περιορίζεται μόνο σε κάποιες διπλωματικές διατυπώσεις στις αντίστοιχες εκθέσεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές, σε σύγκριση με το 2010 (αρχή της κρίσης), το 2014 (στο μέσο της κρίσης) ή το καλοκαίρι του 2015 (όταν περνούσε το τρίτο μνημόνιο). Σήμερα η Ελλάδα έχει ξεφύγει από τον θανατηφόρο εναγκαλισμό των μνημονιακών πολιτικών, βρίσκεται στην ανοδική φάση του οικονομικού κύκλου, ενώ από τις κάλπες διαφαίνεται πως θα προκύψει πολιτική λύση (όποια κι αν είναι αυτή), που θα ευνοεί τις αλλαγές και τις επενδύσεις.

Έτσι, το ελληνικό 10ετές ομόλογο «διολίσθησε» την Παρασκευή στο 2,67%, στο ιστορικό χαμηλό του, ενώ η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σχεδόν 43,4% υψηλότερα από το χαμηλό των 52 εβδομάδων, σχεδόν 260 μονάδες υψηλότερα από το κλείσιμο της 20ης Νοεμβρίου!

Εάν κάτι δεν πήγαινε καλά, εάν όντως ευσταθούσαν οι «ανησυχίες» των Ευρωπαίων και των μνημονιακών οπαδών, οι αγορές δεν θα… επιβράβευαν με αυτόν τον τρόπο την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε, όπως αναφέρει ο άγραφος νόμος τους, οι δείκτες αποτελούν τον προεξοφλητικό μηχανισμό των εξελίξεων.

Κι αυτό κάνουν σήμερα αναλυτές, επενδυτές και αγορές: Προεξοφλούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας προς την οριστική έξοδο από την κρίση. Αρκεί να μη βρεθεί κάποιος να την ανακόψει αυτή την πορεία. Ακόμη περισσότερο, αρκεί να μην υπάρξουν γεωπολιτικές εξελίξεις που να την ανατρέψουν…