Log in

Ποιες εισηγμένες βρήκαν το... εμβόλιο για τον covid-19

Συντριβή αναμένεται να υποστούν οι περισσότερες εισηγμένες, από πλευράς εσόδων και κερδοφορίας, το β’ τρίμηνο του 2020 που συμπίπτει με την ολοκλήρωση του πρώτου μισού της χρονιάς.

Η δίμηνη καραντίνα, που συνοδεύτηκε από ύφεση της ελληνικής οικονομίας μεγαλύτερη ακόμη και από τα χρόνια της δεκαετούς κρίσης -θυμίζουμε ότι τη χειρότερη χρονιά, το 2011, η ύφεση ήταν 7,11%- θα οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες τη πλειοψηφία των εισηγμένων.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχει μία μικρή ομάδα εισηγμένων, που θα καταφέρει να ανταπεξέλθει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Πρόκειται κυρίως για εισηγμένες που είναι μονοπώλιο στους κλάδους τους, όπως είναι οι εταιρίες ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), οι εταιρίες που κατέχουν την βασική τηλεπικοινωνιακή υποδομή της χώρας (ΟΤΕ), αλλά και στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Τέρνα Ενεργειακή). Όσον αφορά στη ΔΕΗ θα έχει φέτος σαφώς χαμηλότερο κόστος, λόγω και των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, με αποτέλεσμα να προβλέπει βελτίωση λειτουργικών επιδόσεων μέσα στο 2020.

Δεν κόψαμε το φαγητό

Ανθεκτικές, λόγω των προϊόντων που εκπροσωπούν και βρίσκονται σταθερά στην πρώτη γραμμή των νοικοκυριών από πλευράς ζήτησης, είναι οι περισσότερες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο τροφίμων (Κρι Κρι, Εβροφάρμα, Μύλοι Λούλη, Μύλοι Κεπενού, Μύλοι Σαραντόπουλου, Καραμολέγκος).

Ο όμιλος συσκευασίας Flexopack απευθύνεται με τα προϊόντα του κυρίως στον κλάδο των τροφίμων, ανά τον κόσμο, οπότε μέχρι σήμερα δεν έχει επηρεαστεί ο κύκλος εργασιών του. Το ίδιο και η Paperpack, που δραστηριοποιείται στο χώρο της χάρτινης συσκευασίας, με βασικότερους πελάτες της τις φαρμακοβιομηχανίες και τις εταιρίες τροφίμων.

Στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Από τα δίκτυα πωλήσεων, που κράτησαν ή και ευνοήθηκαν μέσα στην κρίση, ξεχωρίζει διεθνώς αυτό των σούπερ μάρκετ. Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο τμήμα των προϊόντων του ομίλου Sarantis, σε Ελλάδα και εξωτερικό, περνά μέσα από τα σούπερ μάρκετ, όλα δείχνουν πως η εισηγμένη θα έχει φέτος μια ακόμη χρονιά πολύ καλών οικονομικών επιδόσεων.

Μέσω σούπερ μάρκετ προωθούνται, σε μεγάλο βαθμό, και τα προϊόντα της Παπουτσάνης. Μπορεί βεβαίως να υπάρξει επίπτωση στον τζίρο από τη μειωμένη τουριστική δραστηριότητα, ωστόσο η αγορά είδε με πολύ καλό μάτι την ταχεία στροφή της σαπωνοποιίας στην παραγωγή αντισηπτικών, καλύπτοντας την αυξημένη ζήτηση που προέκυψε από τον covid-19.

Πλαστικά και μέταλλα

Τα Πλαστικά Θράκης μπήκαν πρόσφατα στην παραγωγή μασκών, αποσκοπώντας στο να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση λόγω κορονοϊού. Κατά τα λοιπά, η προϊοντική εστίαση του ομίλου σε κλάδους όπως ο τουρισμός και τα τρόφιμα είναι περιορισμένη, ενώ οι όποιες σχετικές απώλειες αναμένεται να καλυφθούν από την αυξημένη ζήτηση άλλων κλάδων, όπως τα είδη προσωπικής προστασίας, υγιεινής και συσκευασίας τροφίμων.

Τα Πλαστικά Κρήτης απευθύνονται διεθνώς σε κλάδους που δεν πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία, όπως ο αγροτικός τομέας, η βιομηχανία πλαστικών, έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων και προστασία του περιβάλλοντος, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Cenergy διαθέτει κλεισμένα συμβόλαια στα υποβρύχια καλώδια που καλύπτουν ολόκληρο το 2020, ενώ μέχρι το φθινόπωρο φτάνουν οι συμβάσεις στον κλάδο των σωλήνων. Οι όποιες φετινές απώλειες εκτιμάται ότι θα είναι περιορισμένες, πράγμα που φαίνεται να ισχύει και για την άλλη εισηγμένη θυγατρική του ομίλου Viohalco, την ElvalHalcor.

High tech στροφή

Χωρίς ιδιαίτερα ζητήματα κύλησε η πανδημία και για την Inform Λύκος, καθώς οι όποιες απώλειες στο «παραδοσιακό» κομμάτι των εργασιών, αντισταθμίστηκαν από την άνοδο της ζήτησης στις νέες υπηρεσίες που προσφέρει.

Γενικότερα, η στροφή της κοινωνίας προς την τεχνολογία, ενισχύει την πολιτική της εισηγμένης για προσφορά λύσεων ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Του Ανέστη Ντόκα από το φ. 315 της Finance & Markets Voice