Log in

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Δεν διάβασε τίποτα για το «μίξερ ακινήτων»

Φύλλο δεν κουνιέται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τα όσα αποκαλύπτει η "F&M Voice" και η fmvoice.gr για τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Τι περιμένουν οι ελεγκτές για να ασχοληθούν; Είναι στο απυρόβλητο η συγκεκριμένη εταιρία; Η μήπως ανήκει στις προστατευόμενες της κυβέρνησης;

Γράφει ο: 

Χθες αποκαλύφθηκε το mail για τις οριζόντιες περικοπές μισθών και το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.  Ταυτόχρονα το νέο σχέδιο των Καλλιτσάντσηδων είναι να θυσιαστεί η REDS.

Κατ΄αρχάς από την αρχή του 2020 μέχρι και το τέλος του Απριλίου, έχουν απομακρυνθεί περισσότερα από 750 άτομα από τον όμιλο Ελλάκτωρα. Η αιτιολογία από την εταιρία είναι ότι επειδή ολοκληρώθηκε μία σειρά έργων  και δεν έχει υπάρξει αντικείμενο εργασιών. Τότε για ποιο λόγο έκαναν συνέχεια προσλήψεις όταν γνώριζαν τις δυνατότητες της εταιρίας.

Όλα τα σφάζουν όλα τα μαχαιρώνουν οι Καλλιτσάντσηδες για να διασωθούν. Κάθε αξία του ομίλου θυσιάζεται, προκειμένου να τους βγει η στρατηγική που δύο χρόνια τώρα αποδεικνύεται λαθεμένη μεγιστοποιώντας τις ζημιές του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ.

Η διάσωση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που υποσχέθηκε η διοίκηση Καλλιτσάντση φαίνεται να περνάει και μέσα από τις βίαιες απορροφήσεις θυγατρικών εταιριών. Μετά την απορρόφηση της ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ, στη κλίνη του Προκρούστη φαίνεται να ξαπλώνουν τώρα οι μέτοχοι μειοψηφίας της REDS (Καμπάς για τους παλαιότερους).

Αυτά τα οποία αποκαλύπτει η Voice  δεν τα διαβάζει η κα Λαζαράκου; Δεν την ενημερώνουν οι συνεργάτες της για τη νέα σφαγή στον όμιλο με τις περικοπές μισθών και την αναζήτηση της ευνοϊκής σχέσης ανταλλαγής των μετοχών, που θα επιτρέψει στην «μαμά» εταιρεία να ενοποιήσει τα σχεδόν 100 εκατομμύρια ίδια κεφάλαια της REDS στον δικό της ισολογισμό, με το λιγότερο δυνατό κόστος;  

Η άσκηση αυτή είχε ξαναγίνει και το 2019 αλλά φαίνεται να προσέκρουσε στην τιμή των 1.20 ευρώ που διαπραγματευόταν τότε η μετοχή της REDS στο χρηματιστήριο. Σήμερα παρόλο που η REDS αναμένει άμεσα την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος για να ξεκινήσει το Cambas Park, για το οποίο εξασφάλισε τον Μάιο 41,5 εκατομμύρια ευρώ κοινοπρακτικό δάνειο, η μετοχή της στο Χρηματιστήριο παραμένει στα 90 λεπτά, διασωληνωμένο θύμα του COVID-19 με υποκείμενο νόσημα την διοίκηση της.

Ήδη υπάρχει σφοδρή αντίδραση από ξένο μέτοχο μειοψηφίας απέναντι σ αυτή την εικόνα που παρουσιάζει ο εισηγμένος όμιλος.

Τα μεγέθη

Το πρώτο τρίμηνο του 2020, ο όμιλος παρουσίασε έσοδα 225 εκατ. ευρώ από 257 εκατ. το δ΄ τρίμηνο 2019, μειωμένα κατά 13%, ενώ συγκριτικά με το α΄ τρίμηνο 2019 (έσοδα €359 εκατ.) ήταν μειωμένα κατά 37% (ή κατά 134 εκατ.ευρώ). Η μείωση σε δωδεκάμηνη βάση προήλθε κυρίως από τον κατασκευαστικό τομέα, όπου τα έσοδα μειώθηκαν κατά 135 εκατ. (από 261 εκατ. σε 126 εκατ. ευρώ). Τα EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) διαμορφώθηκαν σε 50,5 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2020, σε σύγκριση με  ζημιές – 3,7 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο 2019, εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανόμενων ζημιών Φ/Β έργων στο εξωτερικό (66,8 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο 2019), και 61,6 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2019, σημειώνοντας μείωση 18%, δηλ. 11 εκατ. ευρώ σε δωδεκάμηνη βάση.

Οι καθαρές ζημιές διαμορφώθηκαν σε 8,8 εκατ. Ευρώ έναντι κέρδους 2,6 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2019.

Στις παραχωρήσεις, η κυκλοφορία μειώθηκε σημαντικά μετά την πλήρη εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης στις 23.03.2020, ενώ πρόσφατα με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας η κίνηση έχει αρχίσει να επανακάμπτει (η κίνηση στην Αττική Οδό τον Μάιο έχει μειωθεί κατά περίπου 39% ενώ σωρευτικά από την αρχή του έτους έως τα τέλη Μαΐου έχει μειωθεί κατά περίπου 28%).