Log in

Στα τάρταρα η Wall Street και οι διεθνείς αγορές με… σφραγίδα Τραμπ

Έντονα προβληματισμένοι εμφανίζονται παράγοντες της αμερικανικής αγοράς βλέποντας τους συνεχιζόμενους τριγμούς που πυροδότησε η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να οδηγήσει στα άκρα την εμπορική διαμάχη με τους Κινέζους. Και μάλιστα πριν καλά-καλά το νέο πακέτο των δασμών εφαρμοστεί, επηρεάζοντας άμεσα τα δεδομένα στο λιανεμπόριο.

Γράφει η: 

Οι βαριές χθεσινές απώλειες της WallStreet ήρθαν σε συνέχεια του selloffπου είχε καταγραφεί νωρίτερα και στις υπόλοιπες διεθνείς αγορές. Το αμερικανικό χρηματιστήριο βίωσε τη χειρότερη συνεδρίαση της χρονιάς με τον DowJonesνα υποχωρεί κατά 2,9%, τον τεχνολογικό Nasdaqκατά 3,5% και τον S&P 500 να καταγράφει απώλειες κοντά στο 3%, συμπληρώνοντας έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και σημειώνοντας χαμηλό δεκαμήνου. Μάλιστα, οι συνολικές απώλειες για τον S&P 500 αγγίζουν το 6% μόνο μέσα σε ένα δίμηνο.

Το κλίμα στην αμερικανική αγορά ήταν βαρύ εξαρχής, όμως επιδεινώθηκε καθώς μέσα στην ημέρα άρχισε να διαφαίνεται η πολιτική αντεπίθεσης που σκοπεύουν να υιοθετήσουν οι Κινέζοι, αποφεύγοντας αυτή τη φορά άμεσα αντιμέτρα στο εμπορικό πεδίο (ήτοι αντίστοιχους δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές) αλλά υιοθετώντας εναλλακτικά χτυπήματα που μπορεί να αποδεχτούν ακόμη πιο αποτελεσματικά.

Ένα πρώτο δείγμα ήταν η δραστική υποχώρηση του κινεζικού νομίσματος, που «έσπασε» το ψυχολογικό όριο των 7 ρένμιμπι ανά δολάριο, κάτι που δύσκολα θα είχε γίνει αν οι κινεζικές αρχές δεν είχαν επιτρέψει την ισοτιμία να υποχωρήσει τόσο δραστικά, στα χαμηλότερα επίπεδα από την κρίση του 2008. Σαν αποτέλεσμα της κίνησης αυτής, το selloffπήρε τη μορφή τσουνάμι σε όλες τις αγορές συναλλάγματος της Ασίας.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι κινεζικές επιχειρήσεις ακύρωσαν παραγγελίες αμερικανικών γεωργικών προϊόντων, σε μια μορφή έμμεσου εμπάργκο. Θυμίζουμε ότι το ζήτημα των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων υπήρξε το σημείο κλειδί για τις αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, καθώς ο κύριος Τραμπ απαιτούσε από τους Κινέζους να άρουν τους δασμούς που έχουν επιβάλει και να αυξήσουν τις παραγγελίες αγροτικών προϊόντων, καθώς ο τομέας είναι ευαίσθητος πολιτικά για την… καρέκλα του. Οι αγρότες υπήρξαν από τους πιστότερους ψηφοφόρους του κυρίου Τραμπ και τα κινεζικά αντιμέτρα τους έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές.

Επίσης, κάποιες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι Κινέζοι ενδέχεται να σκληρύνουν τη στάση τους και στο διπλωματικό πεδίο, παίζοντας…. μπάλα με το Ιράν με τρόπο που θα αποτελούσε άμεση πρόκληση προς ο Λευκό Οίκο. Και ο τρόπος αυτός θα ήταν αυξάνοντας τις αγορές ιρανικού πετρελαίου, δίδοντας ανάσα ζωής στην Τεχεράνη και αποδυναμώνοντας τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι Αμερικανοί με πρόθεση να στραγγαλίσουν οικονομικά το Ιράν.

Τα συγκεκριμένα σενάρια σε συνδυασμό με τα αρνητικά μηνύματα από το αμερικανικό λιανεμπόριο για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από τους νέους δασμούς έχουν δημιουργήσει πυκνά σύννεφα πάνω από τη WallStreet. Σύννεφα που δεν φαίνεται ότι θα διαλυθούν σύντομα και τα οποία έχουν ήδη επισκιάσει το όποιο θετικό κλίμα είχε καλλιεργήσει την περασμένη εβδομάδα η μείωση των αμερικανικών επιτοκίων.

Ο κύριος Τραμπ υπερηφανευόταν ότι επί των ημερών του η WallStreetαναβίωσε τις πιο χρυσές της ημέρες. Τώρα λοιπόν κατάφερε να την οδηγήσει να ξαναθυμηθεί και τις… μαύρες!