Log in

Ο Μετασχηματιστής

Όλοι θέλουν κάτι…

Έντονο παρασκήνιο διαβουλεύσεων βρίσκεται σε εξέλιξη στο θέμα του ΔΕΣΦΑ.

Οι Αζέροι ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, οι Ιταλοί δηλώνουν ότι επιθυμούν να πάρουν κάτι παραπάνω από το 17%, το υπουργείο υποστηρίζει ότι δεν αλλάζει τίποτε από το σημερινό status, όπως διαμορφώθηκε μετά τη νομοθετική ρύθμιση και η ΡΑΕ δίνει περιθώρια αύξησης του τέλους δικτύου έως το 23,2%.

Η διαβούλευση δεν είναι εύκολη, ούτε μπορεί να τραβήξει σε μάκρος, καθώς στο τέλος του μήνα λήγει η εγγυητική επιστολή της Socar και η όποια λύση πρέπει να προκύψει μέσα στο επόμενο 10ήμερο. Στην Αθήνα, βεβαίως, δεν θέλουν ένα «πισωγύρισμα» ειδικά τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση και στην ενεργειακή ατζέντα ένα βασικό σημείο είναι η εν λόγω αποκρατικοποίηση.

Όλοι κάτι θέλουν, αλλά όλα κρίνονται από το πώς θα χειριστούν την υπόθεση κατά τις διαπραγματεύσεις…

 

  • Κατηγορία Blackout

Με θέα τη θάλασσα

Συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα ή μιλούσαν για νέες business;
 
Σε γνωστό ακριβό εστιατόριο στα νότια της Αττικής γευμάτιζαν το μεσημέρι του Σαββάτου δύο γνωστά στελέχη του ενεργειακού τομέα, με συνοδεία μάλλον τις συζύγους τους. Προσπάθησαν να βρίσκονται μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των υπολοίπων πελατών, αλλά ο «Μ» τους εντόπισε και διαπίστωσε ότι η κουβέντα τους ήταν χαλαρή και ευχάριστη.
 
Ενδεχομένως, η συνάντηση να είχε κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς οι δύο γνωρίζονται πολλά χρόνια, αν και δεν θυμάμαι να έχουν συνεργαστεί στενά στο παρελθόν για επενδύσεις. Είναι σίγουρο, ωστόσο, ότι υπάρχουν θέματα στα οποία οι θέσεις τους ταυτίζονται (και πολλά άλλα στα οποία διαφωνούν), με επίκεντρο τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά.
 
Δεν μπορώ να σας εγγυηθώ ότι συμφώνησαν σε κάτι. Οι εξελίξεις θα δείξουν.
 
 
  • Κατηγορία Blackout

Θα γίνει της… δημοπρασίας

Όλοι οι «παίκτες» της αγοράς, απ’ όλες τις πλευρές παίρνουν θέσεις μάχης!

Η δημοπρασία τύπου ΝΟΜΕ χαρακτηρίζεται κρίσιμη, αλλά είναι και καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της «ανοικτής» αγοράς. Η ΔΕΗ θέλει καλές τιμές, οι καταναλωτές (βασικά οι μεγάλοι) θέλουν χαμηλές τιμές, οι υπόλοιποι παράγοντες περιμένουν να δουν που θα κάτσει η… μπίλια.

Το αποτέλεσμα, όποιο κι αν είναι, δεν θα είναι ούτε καταστροφικό, ούτε θεαματικό. Ωστόσο, είναι κρίσιμο για τη συνέχεια, καθώς θα αποτελέσει την πυξίδα για το μέλλον της αγοράς. Επιπλέον, η ισχύς που θα παραχωρηθεί στους νικητές της δημοπρασίας θα αποτελέσει και το πρώτο ποσοστό, που θα θεωρηθεί ότι προσαρμόζει την αγορά στις απαιτήσεις των συμφωνιών με τους δανειστές.

Όπως λένε παράγοντες της αγοράς, «θα γίνει της… δημοπρασίας».

 

  • Κατηγορία Blackout

Λίγο clopy, πολύ right

Δεν με εκνευρίζει η αντιγραφή. Ούτε η επανάληψη σχεδόν αυτούσιων εκτιμήσεων…
 
Με στεναχωρεί, όμως, να διαβάζω σε έγκριτους και καταξιωμένους συναδέλφους να αποτυπώνουν στα δικά τους κείμενα ακριβώς τα ίδια συμπεράσματα, που εσείς διαβάσατε μέρες νωρίτερα σε αυτό εδώ το δημοσιογραφικό μετερίζι (βλ. «Ρώσοι, Ιταλοί και Τούρκοι μας ξαναβάζουν στο ενεργειακό “παιχνίδι”», την 1η Σεπτεμβρίου)
 
Δεν διεκδικώ το copyright, ούτε την αποκλειστικότητα, αλλά καιρός είναι να συμφωνήσουμε όλοι ότι θα υπάρχει έστω κάποια μικρή αναφορά στο ποιος έκανε πρώτος το ρεπορτάζ και που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά η δημοσιογραφική πληροφορία. Θα μου πείτε, ψάχνω ψύλλους στ’ άχυρα…
 
Κάθε άλλο! Απεχθάνομαι το clopyright…
 
 
  • Κατηγορία Blackout

Πλήρης άπνοια!

Ούτε καν στο ρελαντί δεν βρίσκονται οι μηχανές των ενεργειακών...
 
Όχι δεν αναφέρομαι στις μονάδες παραγωγής, αλλά στις κινήσεις των «παικτών» πάνω στην εγχώρια ενεργειακή σκακιέρα. Όλοι περιμένουν! Τι; Μα, τις δημοπρασίες, για να έχουν έναν μπούσουλα για τις επόμενες κινήσεις τους.
 
Τόσο στο αέριο, όσο και στην ηλεκτροπαραγωγή, η πυξίδα θα δείξει προς τα που θα πάνε τα πράγματα. Έως τότε, οι... μονομάχοι ξεκουράζονται, ανακτούν δυνάμεις και μελετούν όλα τα σενάρια για να έχουν έτοιμες λύσεις... Το μόνο σίγουρο είναι οτι η αυριανή αγορά δεν θα έχει καμία σχέση με τη σημερινή.
 
Η άπνοια θα συνεχιστεί έως ότου ξεκινήσει το... βοριαδάκι!
 
 
 
 
  • Κατηγορία Blackout

Η πρεμιέρα του Δράκου

Μετά από την Αρκούδα έρχεται ο Δράκος…
 
Για πρώτο φορά σε μεγάλη έκταση οι Κινέζοι κάνουν… εισβολή στην ελληνική ενεργειακή αγορά, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και με επίκεντρο τη δεύτερη λιγνιτική μονάδα στη Φλώρινα. Το deal φαίνεται ιδιαίτερα θελκτικό και για τις… τρεις πλευρές!
 
Οι «Δράκοι» θα βάλουν όλα τα λεφτά της επένδυσης και θα πάρουν το πλειοψηφικό πακέτο της κοινοπραξίας. Η ΔΕΗ θα επιδείξει «άνοιγμα» της αγοράς, εφόσον θα έχει μειοψηφικό πακέτο, άρα το μεγαλύτερο μερίδιο θα πιστώνεται στους «ιδιώτες»-Κινέζους. Και οι ιδιώτες που εκμεταλλεύονται το τοπικό ορυχείο θα έχουν (μικρό μεν, αλλά ικανοποιητικό) ποσοστό στη νέα εταιρία.
 
Οπότε, όλοι θα βγουν κερδισμένοι. Το μόνο που μένει είναι να υπογραφεί η τελική συμφωνία.
 
 
  • Κατηγορία Blackout

Στη γέφυρα της… Αρκούδας

Από τη μία οι Ιρανοί, από την άλλη οι Ρώσοι!
 
«Αλήθεια, προς τι η τόση… αγάπη για τα ελληνικά διυλιστήρια;», με ρώτησε χθες ένας γνωστός μου, που δεν έχει και τόσο μεγάλη σχέση με τα ενεργειακά. Η ερώτηση αγγίζει τα όρια της αφέλειας, για τους γνωρίζοντες, καθώς αρκεί και μόνο μία απλή ανάγνωση των οικονομικών στοιχείων της τελευταίας περιόδου.
 
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα αποτελεί «ευρωπαϊκή διέξοδο» για τις συγκεκριμένες χώρες, μία αγορά που μετατρέπεται σε «γέφυρα» για τις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης. Η πρώτη απευθείας παράδοση ρωσικού πετρελαίου στα τέλη Σεπτέμβρη αποτελεί και τα άτυπα… εγκαίνια αυτής της γέφυρας. Όσο για τις Ιρανούς, που τελευταία ενισχύουν την ενεργειακή συνεργασία τους με την… αρκούδα, θέλουν να παίξουν σοβαρά στο «παιχνίδι του φυσικού αερίου».
 
Είναι η μεγάλη ευκαιρία για να βρεθούμε πάνω στη γέφυρα.
 
 
  • Κατηγορία Blackout

Πέφτει, πέφτει…

Χαράς ευαγγέλια για τους καταναλωτές αερίου.

Οι χαμηλότερες τιμές εισαγωγής της τελευταίας τριετίας καταγράφηκαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ και στο δεύτερο τρίμηνο οι συνθήκες στην αγορά δεν άλλαξαν ιδιαίτερα, με αποτέλεσμα να προμηνύεται ένα φθινόπωρο (αρχή της σεζόν μεγάλης ζήτησης) με σαφώς φθηνότερες χρεώσεις.

Η συγκυρία, αλλά και κάποιες αποτελεσματικές κινήσεις, οδήγησαν σε μείωση του ενεργειακού κόστους, για όσους χρησιμοποιούν αέριο (ηλεκτροπαραγωγοί, βιομηχανίες και οικιακοί καταναλωτές). Αυτό είναι μία θετική είδηση για όλους, εφόσον δεν υπάρξουν νέες αρνητικές εξελίξεις, στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης. Θυμίζω ότι όσες φορές μπήκε φόρος-καπέλο στην ενέργειας, έγινε μετά από πιέσεις από τους δανειστές…

Πέφτει, λοιπόν, η τιμή, αρκεί να μην την… ανεβάσουν εξωγενείς παράγοντες…

 

  • Κατηγορία Blackout
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS