Log in

Moody’s: Βλέπει σταδιακή μείωση του χρέους και εκλογές το καλοκαίρι του 2019

Σταδιακή μείωση του χρέους από το 2019, μικρό περιθώριο για φιλο-αναπτυξιακά δημοσιονομικά μέτρα, δεδομένης της υπερκάλυψης των στόχων και εκλογές το 2019 «βλέπει», μεταξύ άλλων η Moody’s.

Στην έκθεση για την ελληνική οικονομία, ο οίκος αξιολόγησης αναλύει το σκεπτικό της απόφασής του να αφήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου.

Χαρακτηρίζει την οικονομική ισχύ της Ελλάδας ως «Μέτρια (-)», εκτιμώντας ότι υπάρχει αβεβαιότητα αναφορικά με τις μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές και τις επιπτώσεις της παρατεταμένης χαμηλής ανάπτυξης στα εισοδήματα.

Παρότι οι εκτιμήσεις είναι ότι θα υπάρξει βραχυπρόθεσμη βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας, παραμένουν σημαντικά «αγκάθια» για την επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη, όπως είναι τα χαμηλά ποσοστά αποταμιεύσεων και επενδύσεων, ενώ υπογραμμίζει τον μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βαρύνουν τις τράπεζες.

Η ανταγωνιστικότητα στο επίπεδο του εργασιακού κόστους έχει βελτιωθεί, επισημαίνει η Moody’s, όπως επίσης και η χρηματοδότηση του τραπεζικού τομέα με την εξάρτηση από τον ELA να έχει υποχωρήσει σημαντικά.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό το 2018 και το 2019, καθώς αναμένεται ανάκτηση της εμπιστοσύνης μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των μνημονιακών προγραμμάτων.

Ωστόσο, εφιστά την προσοχή για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, δεδομένου του brain drain που έχει αρνητικές επιπτώσεις στα δημογραφικά στοιχεία.

Η εκτίμησή της είναι πως η Ελλάδα θα έπρεπε να συγκριθεί με την Πορτογαλία αναφορικά με την αναπτυξιακή της δυναμική και όχι με την Ισπανία και την Κύπρο, χώρες που χρειάζονται λιγότερες μεταρρυθμίσεις.

Όσον αφορά τη θεσμική ισχύ της Ελλάδας, η Moody’s την αξιολογεί ως «Χαμηλή (+), λαμβάνοντας υπόψη τις αδύναμες ακόμα επιδόσεις της χώρας στο κράτος δικαίου, στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και στον έλεγχο της διαφθοράς, αλλά και στην αναδιάρθρωση χρέους του 2012.

Η δημοσιονομική ισχύ της Ελλάδας αξιολογείται «Χαμηλή (+)», εξαιτίας του υψηλού χρέους, το οποίο ανήλθε στο 180% του ΑΕΠ. Οι επιμηκύνσεις των ωριμάνσεων και τα υπόλοιπα μέτρα ελάφρυνσης που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2018 συμβάλλουν σημαντικά στο να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο την επόμενη 10ετία, εκτιμά και αναμένει πως το χρέος θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά από το 2019 και έπειτα, αλλά θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα για πολλές δεκαετίες ακόμα. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι τυχόν αποκλίσεις στη δημοσιονομική ή οικονομική απόδοση μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σε ό,τι αφορά τα ενδεχόμενα ρίσκα, ο οίκος θεωρεί ότι η ευπάθεια της Ελλάδας είναι «Υψηλή (+)», κυρίως λόγω του τραπεζικού τομέα.

Το πολιτικό ρίσκο μειώνεται, σε σχέση με προηγουμένως, και αξιολογείται ως «Mέτριο (+)», με τον οίκο να εκτιμά ότι οι κάλπες θα στηθούν το καλοκαίρι του 2019, δεδομένου ότι η κυβέρνηση κατάφερε να θεσμοθετήσει ένα μεγάλο μέρος των μεταρρυθμιστικών μέτρων χωρίς να προκληθούν πολλές κοινωνικές διαμαρτυρίες, ενώ σημειώνει ότι οι Έλληνες στηρίζουν τα κόμματα που επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, επικαλούμενη τις σχετικές δημοσκοπήσεις.

Το ρίσκο όσον αφορά την ρευστότητα της κυβέρνησης αξιολογείται ως «Χαμηλό (+)». H Moody’s υποστηρίζει πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα υποχωρήσουν κάτω από το 10% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, το συνολικό μαξιλάρι ρευστότητας των 24 δισ. ευρώ (13% του ΑΕΠ) θα βοηθήσει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για περίπου δύο χρόνια.

Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου επισημαίνουν ακόμα πως τα στοιχεία για το πραγματικό ΑΕΠ επιβεβαιώνουν τη θετική αναπτυξιακή δυναμική, με κυριότερο θετικό στοιχείο την ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης, αλλά και τη συμβολή των εξαγωγών.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Moody’s η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2% το 2018, ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να ανεβάσει ελαφρώς ταχύτητα το 2019, σε αντίθεση με την ευρύτερη τάση στην ευρωζώνη.

Τέλος σε ό,τι αφορά την δημοσιονομική επίδοση, σημειώνει ότι τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου θα αποτελέσουν μια καλή ένδειξη, καθώς θα περιλαμβάνουν και τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ, ενώ υπογραμμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι θα έχει περιθώριο για κάποια φιλο-αναπτυξιακά δημοσιονομικά μέτρα, δεδομένης της υπερκάλυψης των στόχων. Όπως αναφέρει, στο επίκεντρο θα βρεθούν η μείωση των φόρων και των εισφορών, μέτρα που φέρονται να έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους της ευρωζώνης, η σταδιακή μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η μείωση του ΦΠΑ από το 2021 και μετά, ενώ υπό συζήτηση βρίσκεται το ζήτημα της μη εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις.