Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 43
Log in

FOREX: Διακυμάνσεις του ευρώ ελέω Συνόδου Κορυφής

Έντονη μεταβλητότητα κυριάρχησε την περασμένη εβδομάδα, με την προσοχή όλων από την έναρξη της εβδομάδας, να είναι στραμμένη στην ίσως πιο σημαντική Ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής των τελευταίων ετών.
Έντονη μεταβλητότητα κυριάρχησε την περασμένη εβδομάδα, με την προσοχή όλων από την έναρξη της εβδομάδας, να είναι στραμμένη στην ίσως πιο σημαντική Ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής των τελευταίων ετών.

ΕΥΡΩ/ΔΟΛΑΡΙΟ

Παρ’όλο που υπήρχαν σημαντικά άλλα γεγονότα, όπως οι αποφάσεις για τα επιτόκια από τις Κεντρικές Τράπεζες (ΒΟΕ, ΒΟC, ECB, RBA), η σπουδαιότητα της συγκεκριμένης συνόδου κορυφής, σε συνδυασμό με την ήδη σωστά προεξοφλούμενη από τις αγορές μεταβολή των επιτοκίων (όπως διαφάνηκε άλλωστε και στην συνέχεια, δεν υπήρξε καμμία έκπληξη σε σχέση με τις προβλέψεις), είχε ως απόρροια την σχεδόν αποκλειστική προσήλωση στο διήμερο της Ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Έτσι, οι πιέσεις από την έναρξη της εβδομάδας στράφηκαν περισσότερο στο θέμα της αναγκαίας λήψης αποφασιστικών μέτρων από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, με την S&P να στέλνει προειδοποιητικό μήνυμα, τοποθετώντας όλες τις ΑΑΑ πιστοληπτικές αξιολογήσεις των κρατών μελών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Φινλανδία, Αυστρία) σε ‘αρνητική πιστοληπτική επιτήρηση’. Μάλιστα, ο οίκος αξιολόγησης, υπήρξε αρκετά αναλυτικός, αναφέροντας ότι η πιθανή μελλοντική υποβάθμιση της αξιολόγησης των ανωτέρω ΑΑΑ χωρών-μελών της Ευρωζώνης, με βάση και τα αποτελέσματα της Συνόδου κορυφής στις 8,9 Δεκεμβρίου, θα είναι κατά μία βαθμίδα, με εξαίρεση την Γαλλία, όπου μαζί με τις Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία και Εσθονία, ενδέχεται να απωλέσουν 2 βαθμίδες. Έτσι, παρά την υποτιθέμενη προσπάθεια συμφωνίας του άξονα ‘Μέρκελ-Σαρκοζύ’ που είχε προηγηθεί, η προειδοποίηση του οίκου μείωσε τη διάθεση για επενδυτικό ρίσκο και έστειλε το ευρώ από την περιοχή του 1,3480 στο 1,3361 (που ήταν και το χαμηλό στην Ασιατική ζώνη).

Στα μέσα της εβδομάδας, το ευρώ αναρριχήθηκε ξανά στην περιοχή του 1,3450, εν αναμονή της συνόδου κορυφής και της ομιλίας του προέδρου της Ε.Κ.Τ. Mario Draghi, όμως σύντομα απώλεσε έδαφος πέφτοντας κάτω από την ψυχολογική ‘στήριξη’ του 1,3400, αφού ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος ανέφερε ότι είναι πολύ σκεπτικός σχετικά με την ύπαρξη δύο μηχανισμών στήριξης (EFSF και ESM), ενώ συχρόνως το US$ στηρίχθηκε σημαντικά και από την μεγάλη αύξηση των ενυπόθηκων δανείων κατά 12,8% την περασμένη εβδομάδα.

Τελικά ο κύριος Draghi βύθισε ακόμα περισσότερο το ευρώ, αφού ουσιαστικά ναι μεν υποσχέθηκε αύξηση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά την συνεχιζόμενη στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών μελών της Ευρωζώνης με μαζικές αγορές ομολόγων, ενώ τόνισε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, χωρίς την ενιαία Ευρωπαϊκή πολιτική στήριξη και συμμετοχή, η Ε.Κ.Τ. δεν μπορεί να προσφέρει κάτι περισσότερο.

Το ευρώ διολίσθησε ακόμα περισσότερο στην περιοχή του 1,3285, ενώ και τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής μάλλον δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές, αφού από το υψηλό του 1,3458 μετά την ανακοίνωση των ‘πρόχειρων’ αποτελεσμάτων της συνόδου, το ευρώ διολίσθησε εκ νέου στο 1,3340. Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. μετά από 10 ώρες συνεχόμενης συνεδρίασης την Πέμπτη (στις 5 το πρωί ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα), αποφάσισαν την αύξηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, την έναρξη ισχύος του μηχανισμού ESM με 500δις€ από τον Ιούλιο του 2012, χωρίς όμως τραπεζική αδειοδότηση και χωρίς την παράλληλη συμμετοχή του EFSF. Υπενθυμίζουμε πως αυτή η εξέλιξη, ευθυγραμμίζεται απόλυτα και με την επιθυμία που είχε εκφράσει νωρίτερα, ο Herman Van Rompuy, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου.

Επίσης αποφασίστηκαν διμερή δάνεια με το ΔΝΤ ύψους 200 δις ευρώ (τα 150 δίς ευρώ από τις χώρες της Ευρωζώνης), νέοι κανονισμοί για αυτοματοποιημένες κυρώσεις σε χώρες ξεπερνάν το όριο του ελλείμματος στο ΑΕΠ(0,5%), ενώ έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας ευρωομολόγου.

Οι αγορές δεν πείστηκαν, αφού πρώτον μόνο 23 χώρες ενέκριναν το σχέδιο (οι 17 της Ευρωζώνης), με την Τσεχία, Ουγγαρία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο να απορρίπτουν την ψήφιση της τροποποίησης (οι τρείς πρώτες αρνήθηκαν την αυτοματοποίηση κυρώσεων σχετικά με την δημοσιονομική πειθαρχία και το Η.Β. ήθελε να έχει το δικαίωμα άσκησης βέτο αναφορικά με νόμους για χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Το ευρώ διολίσθησε στο 1,3340, όμως ‘φήμες’ για επενδύσεις κινέζικου fund ύψους 300δις$ σε επενύσεις FX στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α., έδωσε νέα ώθηση στο ευρώ, με το τελευταίο να κερδίζει μέχρι και 100 πόντους μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα (1,3432 από 1,3340 πρίν την ανακοίνωση της φήμης).ΔΟΛΑΡΙΟ/ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΓΙΕΝ

Η ισοτιμία διέσπασε το βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι που είχε διαμορφώσει και σημείωσε πτώση μέχρι και τα 77,11 γεν πριν καλύψει όλες τις απώλειες και βρεθεί και πάλι κοντά στη περιοχή των 78,00 γεν. Όσο η κατάσταση στην Ευρώπη δεν εξομαλύνεται η ισοτιμία θα αντιμετωπίζει πρόβλημα στη προσπάθειά της να κινηθεί υψηλότερα καθώς τόσο το δολάριο όσο και το γεν ενισχύονται έντονα και εξουδετερώνουν τη δυναμική του ζεύγους. Εκτιμούμε ότι η ταλαιπωρία για το ζευγάρι θα συνεχιστεί και κατά τις πρώτες εβδομάδες του 2012 με το γεν να σημειώνει έντονη άνοδο κατά περιπτώσεις.ΔΟΛΑΡΙΟ/ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ

Η ισοτιμία παρά τις έντονες διακυμάνσεις που καταγράφει εξακολουθεί να κινείται ανοδικά. Τις τελευταίες ημέρες προσπαθεί να διασπάσει την αντίσταση στα 0,9255 με στόχο να κινηθεί σημαντικά υψηλότερα αλλά δεν τα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής. Όσο η ισοτιμία παραμένει πάνω από το 0,9150 δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα. Η SNB τόνισε στις αρχές τις εβδομάδας ότι προσανατολίζεται και πάλι στην εφαρμογή αρνητικών επιτοκίων προκειμένου να καταφέρει να υποτιμήσει το φράγκο. Η Barclays θέτει στόχο το 1,3000 για τους επόμενους έξι μήνες.ΣΤΕΡΛΙΝΑ/ΔΟΛΑΡΙΟ

Παρά το γεγονός, ότι η αύξηση της διάθεσης για επενδυτικό κίνδυνο οδήγησε την στερλίνα την Τετάρτη σε ένα μίνι ράλυ (1,5768), οι δηλώσεις του Draghi για το ότι απαιτούνται επιπλέον μέτρα για την Ιταλία, μειωμένη ανάπτυξη και αυξανόμενο πληθωρισμό, σε συνδυασμό με την άρνηση του πρωθυπουργού D.Cameron για έγκριση της τροποποίησης της συνθήκης της Λισσαβόνας, πίεσαν ξανά την στερλίνα σημαντικά. Οι φήμες όμως για επενδύσεις κινέζικου fund ύψους 300δις$ σε επενύσεις FX στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α., έδωσαν μεγάλη ώθηση στην στερλίνα όπου κέρδισε μέχρι και 0,52% άνοδο, στο 0,5717, χωρίς όμως να διασπάσει τα 1,5770 και 1,5780 (υψηλά 8 Δεκεμβρίου και 30 Νοεμβρίου, αντίστοιχα).*Ο Βασίλης Τσαπρούνης είναι Head Analyst της ZuluTrade.com