Log in

Mεταχειρισμένα αυτοκινήτα: Έρμαια των βουλών κυβέρνησης και αντιπροσώπων οι έμποροι

Χοντρό δούλεμα «τρώνε» από την κυβέρνηση της Ν.Δ. οι έμποροι και εισαγωγείς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και κατά πως φαίνεται ο κόμπος έφτασε πλέον στο χτένι, γι’ αυτό και καταγγέλλουν φόρα παρτίδα τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, κάνοντας λόγο για «έγκλημα ενάντια στους εμπόρους μεταχειρισμένων αυτοκινήτων» και προς όφελος των αντιπροσώπων καινούργιων.

Οι πληροφορίες θέλουν τα κυβερνητικά στελέχη να διαβεβαίωναν τα μέλη της διοίκησης του Συνδέσμου Εισαγωγέων Εμπόρων Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΕΕΑΕ) ότι θα σταματήσει η ληστρική  φορολόγηση των εισαγόμενων μεταχειρισμένων, που ουσιαστικά έχει επιβληθεί από τους επίσημους αντιπροσώπους καινούργιων αυτοκινήτων και τον ΣΕΑΑ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκίνητων).  

Ο ΣΕΕΑΕ, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του, είχε τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων του υπουργείου Οικονομικών ότι θα υπάρξει ένας νέος τρόπος φορολόγησης των εισαγόμενων μεταχειρισμένων οχημάτων, που θα είναι ίδιος με αυτόν των καινούργιων, εναρμονίζοντας έτσι την ελληνική νομοθεσία σύμφωνα και με αυτήν των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε.

Κάτι τέτοιο, όμως, θα προκαλούσε ζημιά στους επίσημους αντιπροσώπους καινούργιων και καθότι είναι πιο ισχυροί –οικονομικά και σε θέματα διασυνδέσεων με την κυβέρνηση- επέβαλαν το δίκιο του δυνατού. Το δικό τους δηλαδή.

«Είμαστε μπροστά σε ένα ιστορικό λάθος που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο χείλος του γκρεμού χιλιάδες εμπορίες αυτοκινήτων, δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους στην ανεργία και βέβαια τους καταναλωτές στην «αγκαλιά» των εισαγωγέων καινούριων αυτοκινήτων», αναφέρει σε ένα απόσπασμά της η ανακοίνωση του ΣΕΕΑΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που φέρει τον τίτλο «Τον λόγο έχει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και η ΕΕ!»: 

Μετά από πολύμηνη αναμονή και τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις από στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την λύση που θα έδινε στην αγορά του αυτοκινήτου ο πολυαναμενόμενος νέος τρόπος φορολόγησης και εκτελωνισμού εισαγόμενων οχημάτων, δυστυχώς τελικά φαίνεται ότι τώρα εξηγείται η παράλογη καθυστέρηση στην ψήφισή του. Με βάση πληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο για τα πραγματικά σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών, εφόσον όντως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είμαστε μπροστά σε ένα ιστορικό λάθος που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο χείλος του γκρεμού χιλιάδες εμπορίες αυτοκινήτων, δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους στην ανεργία και βέβαια τους καταναλωτές στην «αγκαλιά» των εισαγωγέων καινούριων αυτοκινήτων.

Παρά το γεγονός ότι τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών μας διαβεβαίωναν εδώ και μήνες πως ο νέος τρόπος φορολόγησης θα επιβληθεί με γνώμονα την επί ίσοις όροις αντιμετώπιση καινούργιου και μεταχειρισμένου αυτοκινήτου μαθαίνουμε εντελώς ξαφνικά ότι όχι μόνο δεν θα επιβληθεί επί ίσοις όροις, αλλά αντιθέτως έρχεται και νέο χαράτσι με τη μορφή «περιβαλλοντικού τέλους» που σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου εξετάζεται να επιβληθεί κατά των εκτελωνισμό, σε όλα τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 4 ή και παλαιότερες οδηγίες! Θεωρούμε βέβαια δεδομένο για λόγους ισονομίας ότι η επιβολή του «περιβαλλοντικού τέλους» θα επεκταθεί και στα εγχώρια μεταχειρισμένα που ήδη κυκλοφορούν στη χώρα μας με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το πορτοφόλι του καταναλωτή!

Όμως το σχέδιο «εξόντωσης» των εμπόρων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων φαίνεται ότι δεν σταματά εδώ καθώς σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, ακόμη και η εισαγωγή νεότερων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων γίνεται απαγορευτική καθώς το κόστος εκτελωνισμού διπλασιάζεται ή τριπλασιάζεται ακόμη και για οχήματα που έχουν κυκλοφορήσει για περίπου ένα χρόνο στην ΕΕ! Όπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς, αν τελικά υιοθετηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας, τότε θα είναι ξεκάθαρο ότι η Πολιτεία εν τέλει δεν θέλει να υπάρχει ένας υγιής ανταγωνισμός μεταξύ καινούργιων και εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, και με πρόφαση το… περιβάλλον θα εξυπηρετήσει και πάλι συγκεκριμένους κύκλους συμφερόντων κάνοντας παντελώς απαγορευτική την εισαγωγή γενικά, ακόμα και σχεδόν καινούργιων αυτοκινήτων.

Αν τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών δεν διαψεύσουν άμεσα και έμπρακτα τις ανωτέρω φήμες, τότε θα είναι συνένοχοι σε ένα «έγκλημα» ενάντια στους εμπόρους μεταχειρισμένων αυτοκινήτων το οποίο αυτή τη φορά δε θα μείνει αναπάντητο και πλέον το λόγο θα έχουν τόσο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να δοθεί μια οριστική λύση στο φαινόμενο του αθέμιτου ανταγωνισμού που έχει επικρατήσει στον κλάδο εδώ και δεκαετίες!