Log in

Ξεκίνησε η συνάντηση Αχτσιόγλου με τους θεσμούς

Την πόρτα του ξενοδοχείου Χίλτον πέρασε πριν από λίγο η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου για την κρίσιμη συνάντηση με τους θεσμούς, με επίκεντρο τα εργασιακά.

Γράφει ο: 

Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν από μειονεκτική θέση για το υπουργείο Εργασίας, εξαιτίας της χθεσινής διαρροής που θέλει τους θεσμούς να είναι ανυποχώρητοι, αναφορικά με την περικοπή των συντάξεων, από 1.1.19 και μετά.

Επίσης, μετά την χθεσινή «επίσκεψη» των κοινωνικών εταίρων τους θεσμούς, έγινε κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι τουλάχιστον η πλευρά των εργοδοτών δεν συναινεί στις προτάσεις Αχτσιόγλου αναφορικά με τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, αλλά και με τη λειτουργία του μέτρου της επεκτασιμότητας των συμβάσεων εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, σημαντικό μέρος της σημερινής συνάντησης με την υπουργό Εργασίας αναμένεται να αναλωθεί στην πορεία ολοκλήρωσης της απονομής εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, που επίσης αποτελούν «αγκάθι».

Στις συζητήσεις αναμένεται να κυριαρχήσουν τα εξής θέματα:
- Μηχανισμός αντιπροσωπευτικότητας κλαδικών συμβάσεων. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός μηχανισμού, μάλλον με τη συνδρομή του συστήματος Εργάνη, που θα αποδεικνύει στην πράξη αν μια συλλογική σύμβαση καλύπτει το 50% + 1 των εργαζομένων ενός κλάδου ή όχι. Στο θετικό σενάριο θα είναι εφικτό η ίδια σύμβαση να επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων ενός κλάδου.
- Κατώτατος μισθός: Η ελληνική πλευρά θέλει να πάψει να υπάρχει κατώτατος μισθός σε δύο φάσεις (586 ευρώ για εργαζόμενους άνω των 25 ετών, 510 ευρώ για εργαζόμενους έως 25 ετών). Επίσης, εξετάζει την πιθανότητα αύξησης των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, μετά τη λήξη του Μνημονίου. Οι Θεσμοί θεωρούν ότι ο υποκατώτατος μισθός πρέπει να διατηρηθεί αλλά να συνδεθεί με την εμπειρία, όχι με την ηλικία, όπως είναι σήμερα. Επίσης, εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρξουν πολλές προϋποθέσεις ώστε να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός.
- Δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ: Οι Θεσμοί θέλουν να αλλάξει ο ισχύον νόμος, που επιβλήθηκε μετά από απόφαση του ΣτΕ και ο οποίος επιτρέπει τη μονομερή προσφυγή. Οι κοινωνικοί εταίροι, τάσσονται υπέρ της υποχρεωτικότητας των αποφάσεων του ΣτΕ αλλά έχουν ανοιχτά εκφράσει την άποψη, οι αποφάσεις αυτές να μην έχουν δεσμευτικό, αλλά συμβουλευτικό χαρακτήρα...
- Αδήλωτη εργασία: Η πρόταση αφορά την καλύτερη διασύνδεση όλων των φορέων που επηρεάζονται από το συγκεκριμένο θέμα (επιθεώρηση εργασίας, υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, ΟΑΕΔ, ΕΦΚΑ, Ελληνική Αστυνομία).
- Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Στις 16:00 αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις και για τα θέματα πρόνοιας μεταξύ της κ. Φωτίου και των θεσμών.

Συγκεκριμένα, θα συζητηθούν:
- Επίδομα στέγασης: Η ελληνική πλευρά θέλει να δοθούν 600 εκατ. ευρώ για πάνω από 550.000 δικαιούχους. Οι Θεσμοί επιμένουν ότι το ποσό αυτό πρέπει να δοθεί σε μόλις 250.000 δικαιούχους, οι οποίοι διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας. Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι πρέπει να στηριχθούν και όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα αλλά ανήκουν στα μεσαία κοινωνικά στρώματα.
- Αναπηρία: Με δεδομένο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το πιλοτικό πρόγραμμα, η ελληνική πλευρά ζητάει μικρή ολιγόμηνη παράταση έτσι ώστε να υπάρχουν πιο ξεκάθαρα δείγματα γραφής. Στην πρόταση αυτή συναινεί και η Παγκόσμια Τράπεζα.
- Μεταρρύθμιση του συστήματος επιδοτούμενων μεταφορών.