Log in

IMD: Η Ελλάδα ουραγός στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας – Οι πέντε προκλήσεις

Ουραγός παρέμεινε το 2017 η Ελλάδα στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, σύμφωνα με την Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας (WCY) του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάπτυξης του Μάνατζμεντ (IMD), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Συγκεκριμένα, παρατηρείται πενταετής στασιμότητα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, η οποία παραμένει στις τελευταίες θέσεις της λίστας 63 χωρών παγκοσμίως (η χώρα μας βρίσκεται στην 57η θέση). Δηλαδή, παρατηρείται στασιμότητα στην οικονομική αποδοτικότητα και την κυβερνητική αποτελεσματικότητα και υποχώρηση στην επιχειρηματική αποτελεσματικότητα και τις υποδομές.

Η Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας (WCY) του IMD θεωρείται, σύμφωνα με τον ΣΒΒΕ, το πλέον αξιόπιστο «εργαλείο» διεθνών επενδυτών όταν λαμβάνουν αποφάσεις, που αφορούν στην επιλογή τοποθεσίας χωροθέτησης των διεθνών τους δραστηριοτήτων.

Πιο αναλυτικά, για την εξαγωγή της συνολικής θέσης μιας χώρας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας λαμβάνονται υπόψη τέσσερις μεγάλες ομάδες παραγόντων/κριτηρίων: η «Οικονομική Αποδοτικότητα», η «Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα», η «Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα» και οι «Υποδομές». Στις κατηγορίες των δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας» και της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», η Ελλάδα βρίσκεται στην εξηκοστή πρώτη θέση (61η) για το 2017, μεταξύ των 63 χωρών της κατάταξης. Στην κατηγορία των δεικτών της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας», καταγράφεται επιδείνωση κατά δύο θέσεις, αφού κατατάσσεται στην 59η θέση, έναντι της 57ης στην προηγούμενη επετηρίδα, ενώ τις υποδομές σημειώνεται επίσης υποχώρηση για τέταρτη συνεχή χρονιά, από την 39η θέση στην τεσσαρακοστή.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα και την κατάταξη της χώρας μας, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, επισημαίνει ότι η πενταετής στασιμότητα της ελληνικής οικονομίας που διαπιστώνει το IMD, αποτελεί το πλέον ανησυχητικό σημάδι για την επόμενη μέρα μετά τα μνημόνια.

«Πέντε χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται στην 57η θέση μεταξύ 63 χωρών. Αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικές που έχουν εφαρμοσθεί είναι τελικά χωρίς αναπτυξιακό αντίκρισμα και έχουν οδηγήσει σε παγίωση της ύφεσης. Οικονομική ανάκαμψη και νέα αρχή δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη χώρα μας μόνιμο ουραγό στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας. Γι΄ αυτό μόνον με τις δέουσες μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της οικονομίας, με πρώτη αυτή του φορολογικού μας συστήματος, μπορεί η πατρίδα μας να αναδυθεί από την ανυποληψία της διεθνούς ανταγωνιστικότητας» υπογραμμίζει.

Οι πέντε κύριες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία

Με βάση τις επιδόσεις της χώρας μας στους 260 δείκτες, το IMD θεωρεί ότι οι πέντε κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας, κατά το 2018, είναι οι εξής: υιοθέτηση φιλικής προς την ανάπτυξη φορολογικής πολιτικής, εφαρμογή συγκεκριμένης βιομηχανικής πολιτικής, με αναδιάταξη του εγχώριου παραγωγικού συστήματος, ενίσχυση της ρευστότητας του ιδιωτικού τομέα, αντιμετώπιση εμποδίων και προσκομμάτων που παρεμποδίζουν την υλοποίηση επενδύσεων και επιδεινώνουν το επιχειρηματικό κλίμα κι επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Στην κορυφή της λίστας

Στην πρώτη θέση της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας επανέκαψαν οι ΗΠΑ (τέταρτες την προηγούμενη χρονιά), εκτοπίζοντας το Χονγκ-Κονγκ στη 2η (η Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD υπολογίζει τη συγκεκριμένη περιφέρεια της Κίνας ως διακριτή οικονομία από την Κίνα, που κατατάσσεται 13η). Την 3η θέση διατηρεί η Σιγκαπούρη, στην 4η «ανεβαίνει» η Ολλανδία (5η στην προηγούμενη αξιολόγηση), ενώ η Ελβετία εμφανίζει σημαντική υποχώρηση κατά τρεις θέσεις (από τη 2η στην 5η θέση).
Κατά το IMD, η σημαντική άνοδος των ΗΠΑ στηρίζεται στην ισχυρή επίδοση στην οικονομική αποδοτικότητα και τις υποδομές, δύο κατηγορίες δεικτών στις οποίες οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την πρώτη θέση παγκοσμίως. Το Χονγκ Κονγκ υιοθετεί διαφορετική προσέγγιση, η οποία αντανακλάται στο γεγονός ότι καταλαμβάνει την πρώτη θέση στους επιμέρους δείκτες «κυβερνητική αποτελεσματικότητα» και «επιχειρηματική αποτελεσματικότητα». Η βελτίωση της θέσης Ολλανδίας αποτελεί αποτέλεσμα της ισόρροπης ανάπτυξης, ενώ η υποχώρηση της Ελβετίας αποδίδεται στην επιβράδυνση των εξαγωγών, καθώς και στην επίδραση στο επιχειρηματικό κλίμα της απειλής μετακίνησης τμημάτων έρευνας και ανάπτυξης από τη χώρα.

Στις τελευταίες θέσεις ο ευρωπαϊκός Νότος

Τη δεκάδα συμπληρώνουν κατά βάση σκανδιναβικές χώρες: η Δανία, η Νορβηγία και η Σουηδία καταλαμβάνουν την 6η, 8η και 9η θέση αντίστοιχα. Οι χώρες αυτές εμφανίζουν ισχυρή επίδοση σε όρους παραγωγικότητας του ιδιωτικού τομέα, καθώς και στις επιχειρηματικές πρακτικές. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) καταλαμβάνουν την 7η θέση, ενώ ο Καναδάς τη 10η. Αντίθετα, η Ρωσία κατατάσσεται 45η, ενώ οι χώρες της γεωγραφικής γειτονιάς της Ελλάδας βρίσκονται επίσης στο "κάτω μισό" της λίστας ως εξής: Ιταλία 42η, Τουρκία 46η, Βουλγαρία στην 48η, Ρουμανία 49η και Κροατία 61η. Στην τελευταία θέση της λίστας βρίσκεται η Βενεζουέλα.