Log in

Υπουργείο Εργασίας: 1.178 ασυνόδευτα παιδιά έχουν εξαφανιστεί

Το τεράστιο πρόβλημα της ανθρώπινης διαβίωσης των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που έρχονται στην Ελλάδα, επεδίωξε να αναδείξει νωρίτερα σήμερα η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Γράφει ο: 

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, γνωστοποιήθηκε ότι από τα 4.800 παιδιά που έχουν καταγραφεί στα σημεία υποδοχής, τα 1.178 αγνοούνται! Πρόκειται για ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, αφού κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκονται αυτά τα παιδιά και πώς ζουν…

Η κυρία Μιχαηλίδου υπογράμμισε ότι στο τετράμηνο διακυβέρνησης της ΝΔ, έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι προσφυγικές ροές. Τόνισε όμως ότι για να δημιουργηθούν οι δομές φιλοξενίας που απαιτούνται και να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να βρουν κατάλληλη στέγη και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, χρειάζεται να βοηθήσουν και οι δήμοι. Μάλιστα, χαιρέτησε την προθυμία που έδειξαν οι δημοτικές αρχές της Κρήτης, που δέχτηκαν να κατασκευαστούν στο νησί δομές φιλοξενίας για 400 παιδιά.

Από το σύνολο των ασυνόδευτων παιδιών, έγινε γνωστό ότι το 43% προέρχεται από το Αφγανιστάν, το 25% από το Πακιστάν και το 9% από τη Συρία. Από αυτά, έως τώρα 1.006 παιδιά ζουν σε ξενώνες, 320 σε ξενοδοχεία, αλλά υπάρχουν και 1.535 που διαβιούν στα κέντρα υποδοχής, χρονικό διάστημα που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει έως και τα δύο έτη…

Από την καταγραφή που έχει γίνει φαίνεται ότι το 93% των ανήλικων παιδιών είναι άνω των 14 ετών, ενώ το 94% είναι αγόρια. Στη συνέντευξη τύπου αναδείχτηκαν οι πέντε δράσεις που έχει αναλάβει το υπουργείο Εργασίας για να βοηθήσει στο να εξομαλυνθεί κάπως η κατάσταση με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Αυτές είναι:

1. Προσπάθειες για μετακίνηση των παιδιών όσο γίνεται πιο γρήγορα από τα νησιά, στην ενδοχώρα. Για το θέμα αυτό το υπουργείο συνεργάζεται με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), αλλά και με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ).

2. Στις αρχές Οκτωβρίου υποβλήθηκε αίτημα προς την αρμόδια Επιτροπή της ΕΕ, για να συνεχιστεί η έκτακτη χρηματοδότηση της χώρας, ώστε να διατηρηθούν και να αυξηθούν οι θέσεις που υπάρχουν σε ξενοδοχεία, ανά την επικράτεια, κυρίως σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα. Έως τώρα λειτουργούσαν 180 θέσεις για παιδιά που ήταν κενές και μόλις προ ημερών καλύφθηκαν οι 57 από αυτές.

3. Στις προσπάθειες του υπουργείου Εργασίας είναι να διατηρηθεί η τακτική χρηματοδότηση από το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης της ΕΕ, ύψους 60 εκατ ευρώ. Έως τώρα έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί έως 2.000 θέσεις από αυτά τα κονδύλια έχουν δημιουργηθεί 1.200, δηλαδή λιγότερες από τον στόχο.

4. Σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία, επιχειρείται να αξιοποιηθούν τα ακίνητα του Δημοσίου για να δημιουργηθούν νέες δομές. Ήδη από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προωθούνται οι ενέργειες για τη δημιουργία ξενώνων, σε τέσσερα ακίνητα. Στόχος είναι τρία από αυτά να είναι έτοιμα, έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

5. Προωθούνται και εναλλακτικές μορφές στήριξης των ασυνόδευτων παιδιών, με έμφαση στην αναδοχή. Για το λόγο αυτό εξετάζεται να καλυφθούν τα όποια κενά έχει αφήσει ο σχετικός νόμος, που ψηφίστηκε το 2018.

Η κυρία Μιχαηλίδου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις τοπικές κοινωνίες, που αντιδρούν στην τοποθέτηση προσφύγων στην περιοχή τους. Υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα εθνικό ζήτημα και σε ότι αφορά τα μικρά παιδιά, τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο και ευάλωτο κομμάτι των προσφύγων. Αν οι τοπικές κοινωνίες δεν ευαισθητοποιηθούν για τα ασυνόδευτα παιδιά, τότε θα υπάρχει πρόβλημα και για τους υπόλοιπους πρόσφυγες. Χαρακτήρισε πάντως «μειοψηφικές» τις φωνές της διαφωνίας.