Log in

Εργασιακός Μεσαίωνας: Το δράμα των εκπαιδευτικών, το Praktiker και οι καραμπινάτες εργοδοτικές αυθαιρεσίες!

Οι αλλαγές στο καθεστώς που διέπει την αγορά εργασίας, ελέω κορονοϊού, έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες για να εμφανιστούν φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας!

Γράφει ο: 

Ήδη οι καταγγελίες προς τις συνδικαλιστικές παρατάξεις (όλων των αποχρώσεων) είναι πολλές και δείχνουν ότι η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα είναι καθολική. Τελευταία, κραυγαλέα παραδείγματα, είναι εκείνα των εκπαιδευτικών του ιδιωτικού τομέα, αλλά και του… Praktiker. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

  • Εκπαιδευτικοί – ιδιωτικά σχολεία: Σύμφωνα με επίσημη τοποθέτηση της ΔΑΚΕ, της παράταξης δηλαδή που πρόσκειται στη ΝΔ, έχουν κάνει την εμφάνισή τους μαζικά, καταχρηστικές πρακτικές στον ευαίσθητο χώρο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης (Σχολεία, Φροντιστήρια Β΄θμιας Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών). Διαπιστώνεται ότι στα ιδιωτικά σχολεία, ένα μέρος των Σχολαρχών ασκεί πίεση στους εκπαιδευτικούς να ενταχθούν στο καθεστώς της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (800€). Έτσι, μεταφέρεται καθολικά το κόστος μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και την υπαγωγή τους στα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα, διαφημίζουν την εξ αποστάσεως (διαδικτυακή) διδασκαλία, η οποία μεθοδεύεται σε κάποιες περιπτώσεις να γίνει με μη δηλωμένες αμοιβές, και όχι με το πλαίσιο που ορίζει η Υπουργική Απόφαση (σχετική δήλωση/ΑΠΔ και πρόσθετη δηλωμένη αμοιβή κ.λπ.). Όλα αυτά για επιχειρήσεις, που σε ένα συντριπτικό ποσοστό έχουν λάβει τα δίδακτρα όλης της σχολικής χρονιάς, ήδη από την αρχή της σεζόν!
  • Εκπαιδευτικοί – φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών: Πάλι η ΔΑΚΕ καταγγέλλει ότι έχει ενημερωθεί για πληθώρα καταχρηστικών πρακτικών και σε φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών. Εκεί διαπιστώνονται φαινόμενα εικονικής αναστολής λειτουργίας και συνέχιση της δραστηριότητας (σχεδόν στην ολότητά της) μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (σύγχρονης και ασύγχρονης). Αντίστοιχα ένα ευρύτατο τμήμα του κόστους (μισθοδοσία, ασφαλιστικές εισφορές, φορολογικές και άλλες ελαφρύνσεις) μεταβιβάζεται στον «κρατικό κουμπαρά» όταν τα δίδακτρα, έστω και μειωμένα, εισπράττονται.
  • Praktiker: Η επιχείρηση παραμένει ανοιχτή και λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας σε πολλά καταστήματα, λόγω του e-shopπου διαθέτει. Όπως έγινε γνωστό από το ΠΑΜΕ, η επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας του σωματείου στα Praktiker ζήτησε συνάντηση στα πλαίσια της 3μηνης τακτικής επαφής με την εργοδοσία με θέμα τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων μπροστά στην πανδημία. Η ιδιοκτησία απάντησε ότι έχουν ανασταλεί οι συνδικαλιστικές λειτουργίες του σωματείου! Ακόμα χειρότερα, η επιχείρηση ενημέρωσε ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία των επιτροπών υγείας και ασφάλειας της εργασίας! Όλα αυτά, εν μέσω πανδημίας… Για όλα τα παραπάνω, το σωματείο προγραμματίζει για αύριο Παρασκευή, 3 Απριλίου, παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της επιχείρησης. «Με τις μάσκες μας που έχουν φωνή και οργή», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά…
  • Υπόλοιπες περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας: Πληροφορίες από συνδικαλιστικές πηγές όλης της χώρας, κωδικοποιούνται στην επίθεση που δέχονται τα εργασιακά δικαιώματα, συνολικά. Γίνεται λόγος για «εκατοντάδες καταγγελίες» και για «εκβιασμούς που δέχονται χιλιάδες εργαζόμενοι από τους εργοδότες τους», για να μπορέσουν να πάρουν την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ, από το Κράτος.

Οι πλέον χαρακτηριστικοί τρόποι εκβιασμού, είναι οι εξής:

  1. Ζητείται από τους εργαζόμενους να δώσουν μέρος ή όλο το ποσό των 800 ευρώ, όπως γίνεται με τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων.
  2. Οι εργοδότες απαιτούν από τους εργαζόμενους να αποδεχθούν αρνητικές μεταβολές στις ατομικές τους συμβάσεις, σπαστά ωράρια, εκ περιτροπής απασχόληση, μερική απασχόληση και υπερωρίες σε ορισμένους κλάδους.
  3. Ζητούν από τους εργαζόμενους να αποδεχθούν «οικιοθελείς αποχωρήσεις».
  4. Ζητούν από τους εργαζόμενουςνα δουλέψουν «κρυφά» σε λειτουργίες επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κυβερνητική εντολή (π.χ. να φτιάξουν αποθήκες).
  5. Ζητούν από τους εργαζόμενους να βάλουν την αναστολή της σύμβασης με αναδρομική ισχύ παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι μπορεί να έχουν δουλέψει ή να έχουν πάρει άδεια ειδικού σκοπού, για να μην πληρώσουν οι εργοδότες τα μεροκάματα και τα ένσημα…