Log in

Συνδικαλιστές: Ανοιχτή επιστολή στον Μητσοτάκη για την εργοδοτική αυθαιρεσία

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη απέστειλαν 415 συνδικαλιστές, απευθύνοντας έκκληση να προστατευθούν οι εργαζόμενοι.

Γράφει ο: 

Στην επιστολή τονίζεται να οι εργαζόμενοι τηρούν όλα τα μέτρα πρόληψης, για να συμβάλουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Την ίδια στιγμή όμως διαπιστώνουν ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ευνοούν την αυθαιρεσία των εργοδοτών, ενώ την ίδια στιγμή, δεν έχουν παρθεί μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από την ασθένεια!

Οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση εξήγγειλε ένα επίδομα (533 ευρώ το μήνα) που το χαρακτηρίζουν «πενιχρό», ενώ την ίδια στιγμή δίνει «τη δυνατότητα στους εργοδότες μονομερώς να αποφασίζουν εκ περιτροπής εργασία 2 εβδομάδων μειώνοντας έτσι το μισθό των εργαζομένων κατά 50%».

Παράλληλα όμως, η κυβέρνηση δεν έλαβε «ανάλογα μέτρα αποτροπής στη συσσώρευση χρεών των νοικοκυριών, στις Τράπεζες και την Α.Α.Δ.Ε.

Όσο δε για τους ανέργους και τους κοινωνικά αποκλεισμένους δεν ακούσαμε κανένα απολύτως μέτρο», τονίζουν οι συνδικαλιστές.

Απευθυνόμενοι προς τον πρωθυπουργό, καταγγέλλουν ότι η θεωρία απέχει από την πράξη πάρα πολύ. «Δυστυχώς, ως Πολιτεία δεν έχετε διασφαλίσει να χορηγούνται από τους εργοδότες τα αναγκαία είδη για την ατομική προστασία των εργαζομένων και ευρύτερα των πολιτών, χωρίς παράλληλα να έχει ληφθεί και η μέριμνα για την επάρκειά τους στην αγορά. Πέρα από την αδιαφορία για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, ταυτόχρονα συνθλίβεται και η ίδια η εργασία, καθώς από τις αρχές του Μάρτη γίνονται χιλιάδες απολύσεις ή «οικειοθελείς αποχωρήσεις» σε επιχειρήσεις που αναστέλλουν ή περιορίζουν τη λειτουργία τους. Σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα στη βιομηχανία, στις μεταφορές, στις ταχυμεταφορές και στο εμπόριο τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης θερίζει η απλήρωτη υπερεργασία και ο συνωστισμός των εργαζομένων», σημειώνουν με νόημα στην επιστολή τους προς τον κ. Μητσοτάκη.

Οι συνδικαλιστές προσθέτουν ότι «καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων και καταγγελιών από τους εργαζόμενους για τις άθλιες εργασιακές συνθήκες που αντιμετωπίζουν στους χώρους δουλειάς και για την υποκρισία που επικρατεί σχετικά με το ενδιαφέρον για την υγεία τους. Οι περισσότεροι εξ αυτών εργάζονται χωρίς τα απαραίτητα μέσα προστασίας, χωρίς τις ενδεδειγμένες αποστάσεις μεταξύ τους και χωρίς τη δυνατότητα να εφαρμόσουν αυτά που περιγράφονται στις ειδικές εγκυκλίους. Αυτό δημιουργεί ανασφάλεια και εκ των πραγμάτων συνιστά υγειονομική βόμβα στα θεμέλια όλης της κοινωνίας».

Συνεχίζουν στην επιστολή τους τονίζουν ότι «καθημερινά σε διάφορους χώρους εργασίας γίνονται αναφορές για πιθανά ύποπτα κρούσματα, τα οποία μας ενημερώνουν ότι δεν είναι σε θέση να ελεγχθούν άμεσα από την οργανωμένη Πολιτεία, γεγονός που μεγαλώνει τον προβληματισμό και την αγωνία των εργαζομένων για την ασφάλειά τους κατά την διάρκεια της εργασίας».

Οι συνδικαλιστές προθέτουν ότι όλα τα παραπάνω «μαρτυρούν υποκρισία και επικοινωνιακή διαχείριση από την κυβέρνησή σας σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά στην υγεία και τις ζωές των συνανθρώπων μας. Τακτικές αποποίησης ευθυνών από μέρους της πολιτείας που εμπαίζουν τον κόσμο και τη νοημοσύνη του δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές».

Γι’ αυτό καλούν τον πρωθυπουργό να λάβει τις εξής πρωτοβουλίες:

 • Να προχωρήσει επιτέλους στις απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις στο χώρο της υγείας που ο μοναδικός και αναντικατάστατος ρόλος της αναδείχθηκε περίτρανα, ώστε να διασφαλισθεί η προστασία της δημόσιας υγείας.
 • Να αποσύρει άμεσα την επαίσχυντη απόφαση της κυβέρνησης για την εκ περιτροπής εργασία που οδηγεί στην κατά 50% μείωση των μισθών.
 • Να καλύψει πλήρως τους μισθούς των εργαζομένων που ανεστάλη η σχέση εργασίας τους και να διαφυλάξει όλες τις θέσεις εργασίας.
 • Να καλύψει πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό και να αποδοθεί στην ώρα του το δώρο του Πάσχα.
 • Να στηρίξει ουσιαστικά τις επιχειρήσεις ιδιαίτερα τις μικρές επιχειρήσεις με οικονομικά μέτρα και όχι παρέχοντάς τους νέα εργαλεία ασυδοσίας σε βάρος του κόσμου της εργασίας.
 • Να ενεργοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς υποχρεώνοντας τους εργοδότες να πάρουν τα απαραίτητα μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους.
 • Να προχωρήσει σε διατίμηση των μέσων προστασίας και απολύμανσης και να καλύψει τμήμα του κόστους για την εξασφάλιση του απαραίτητου αποθέματος.
 • Να απαγορεύσει τις απολύσεις-«οικειοθελείς αποχωρήσεις» αναδρομικά από 1η Μάρτη.
 • Να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στους εργοδότες που δεν τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα για την προφύλαξη της ζωής των εργαζομένων και των συνανθρώπων μας. Κυρώσεις όπως η αναστολή λειτουργίας, η επιβολή προστίμων και το πάγωμα της έκτακτης οικονομικής στήριξης μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στη συμμόρφωση των επιχειρήσεων.
 • Να αντιμετωπίσει ισότιμα όλους τους εργαζόμενους, είτε είναι πλήρους και σταθερής απασχόλησης, είτε με ελαστικές σχέσεις, είτε είναι ενοικιαζόμενοι ή εργολαβικοί, είτε δουλεύουν με μπλοκάκι.
 • Να αναστείλει τις πληρωμές των υποχρεώσεων των εργαζομένων στις Τράπεζες και την Α.Α.Δ.Ε. και να προχωρήσει σε άμεση κρατική ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων.
 • Να αναστείλει επ’ αόριστον τους πλειστηριασμούς της Α΄ κατοικίας. 

Οι συνδικαλιστές καταλήγουν στην επιστολή τους απευθυνόμενοι στον κ. Μητσοτάκη, ως εξής: «Αν δε θέλετε να σας γράψει η ιστορία με μελανά γράμματα, αφήστε τα ευχολόγια και πάρτε συγκεκριμένες αποφάσεις προς άλλη κατεύθυνση. Αν δεν το πράξετε, θα το κάνουμε εμείς με τα σωματεία μας. Η δημόσια υγεία, η ασφάλεια και το συμφέρον της κοινωνίας προέχουν έναντι όλων».