Log in

Γ. Ψυχογιός: Φυλακές χιλιάδων στα νησιά με χρήματα του ελληνικού λαού

Η κυβέρνηση δημιουργεί φυλακές χιλιάδων ψυχών στα νησιά με χρήματα του ελληνικού λαού δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός.

«Είχαμε επισημάνει ήδη από τον περασμένο Νοέμβρη ότι την εμμονή της Νέας Δημοκρατίας να μετατρέψει τα νησιά του Αιγαίου σε φυλακές ψυχών θα την πληρώσει από την τσέπη του ο ελληνικός λαός καθώς είναι διατυπωμένη η άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χρηματοδοτήσει έναν σχεδιασμό που προβλέπει την επ’ αόριστον κράτηση και για τις ευάλωτες ομάδες παραβιάζοντας τα δικαιώματα αιτούντων άσυλο, εμπαίζοντας τις τοπικές κοινωνίες, εκθέτοντας τη χώρα και δημιουργώντας εκρηκτικές καταστάσεις για όλους» τόνισε ο Γ. Ψυχογιός.

Όπως σημείωσε, «ο κος Μηταράκης και η κυβέρνηση σε μια εποχή που μια δεύτερη οικονομική ύφεση χτυπάει την πόρτα της χώρας θεωρούν ότι είναι καλή ιδέα, την ίδια στιγμή που πετάνε χιλιάδες αναγνωρισμένους πρόσφυγες στο δρόμο χωρίς καμία υποστήριξη,  να βάλουν χέρι σε 133 εκατομμύρια από τον Εθνικό Προϋπολογισμό, για δαπάνες που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλιζε πάντοτε από ευρωπαϊκούς πόρους. Χρήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση των εργαζόμενων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τους οποίους η κυβέρνηση απαξιώνει όλο αυτό το διάστημα. Φαίνεται, όμως, ότι προτεραιότητα του Υπουργείου, όπως έχει αποδείξει το προηγούμενο διάστημα, είναι οι απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων για την κατασκευή κλειστών κέντρων-φυλακών με τις υπογραφές των μετακλητών της “Τεχνικής Υπηρεσίας”».

«Πέρα από αυτή την πρώτη οικονομική διάσταση όμως, η συντήρηση και λειτουργία των κλειστών κέντρων θα συνεχίσει να γίνεται από τα κονδύλια του Εθνικού Προϋπολογισμού και βέβαια σε όλη αυτή τη δαπάνη θα πρέπει να συνυπολογιστεί το οικονομικό κόστος από τις δεδομένες καταδίκες στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για πολλαπλές παραβιάσεις εγγυήσεων και δικλείδων του ευρωπαϊκών Οδηγιών. Η δικαιολογία ότι το έχει γίνει αίτημα για να χρηματοδοτηθεί το έργο από τη χρηματοδότηση Έκτακτης Ανάγκης (EMAS) του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) δεν είναι παρά μια πρόφαση την οποία ίσως να χρησιμοποιήσουν και ως μοχλό πίεσης σε αίτημα για μια ακόμα ρήτρα εξαίρεσης…» τονίζει ο Γ. Ψυχογιός.

«Οι «άριστοι» για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι έχουν το μυαλό τους μόνο στο πώς θα ικανοποιήσουν την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία της ακροδεξιάς τους πτέρυγας, πώς θα «κρύψουν» το ζήτημα κάτω από το χαλί εμπαίζοντας πρόσφυγες και τοπικές κοινωνίες και πώς θα συνεχίσουν να διορίζουν σωρηδόν ημετέρους σε νευραλγικές υπηρεσίες εξυπηρετώντας οικονομικά συμφέροντα με μαζικές απευθείας αναθέσεις.

Τους καλούμε έστω και τώρα να καταρτίσουν ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό σχέδιο διαχείρισης βασισμένο στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, όπως αυτό που παρέλαβαν την 7η Ιουλίου από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και παράλληλα να πιέσουν κάνοντας πραγματικές συγκρούσεις και συμμαχίες στην ΕΕ προκειμένου να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για τον επιμερισμό της ευθύνης και συλλογικές λύσεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό» καταλήγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.