Log in

Αγρότες: Ανεπαρκές το πακέτο προτάσεων της Κυβέρνησης

Τα μέτρα ενίσχυσης των αγροτών που ανακοινώθηκαν χθες από την Κυβέρνηση συζητούν οι αγρότες, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν ή όχι τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.

 

 

Πολλά από αυτά που άκουσαν τους προβλημάτισαν, ενώ σημαντικά μέτρα όπως η καθιέρωση κάρτας πετρελαίου, που αποτελούσε και ένα από τα βασικά αιτήματά τους, δεν έπεσε στο τραπέζι του διαλόγου.

«Εμείς έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητές μας. Πιστεύω ότι οι αγρότες θα δείξουν κατανόηση. Ο διάλογος είναι συνεχής», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ.Τσαυτάρης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

Οι αγρότες προαναγγέλλουν ότι θα προχωρήσουν και σήμερα, Πέμπτη σε ολιγόλεπτους αποκλεισμούς εθνικών οδών, ενώ την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση των αγροτών για να εξετάσουν τις κυβερνητικές προτάσεις και να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση

• αποκατάσταση στα περσινά επίπεδα της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, δηλαδή από τα 130 στα 160 εκατομμύρια ευρώ
• καθιέρωση νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ για τους αγρότες,
• ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων στην παλαιά Αγροτική Τράπεζα και η απομείωση των υποθηκών,
• αντιμετώπιση του προβλήματος με την πρόωρη συνταξιοδότηση των αγροτών που γεννήθηκαν το '48 και φέτος θα έπρεπε να βγουν σε σύνταξη γήρατος

Ο κ. Τσαυτάρης διευκρίνισε χθες πως σε ό,τι αφορά την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης των πετρελαιοειδών, θα δοθούν 80 εκατ. ευρώ τώρα (το Φεβρουάριο) και άλλα 80 εκατ. τον Σεπτέμβριο, όταν θα ξαναβγούν οι γεωργοί να αρχίσουν να συγκομίζουν τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες.

Για το νυχτερινό τιμολόγιο ανακοίνωσε πως από την 1η Ιουλίου θα καθιερωθεί φτηνό, νυκτερινό, αγροτικό ρεύμα, φτηνότερο από την τότε τιμή του αστικού ρεύματος που θα επικρατεί. Ερωτηθείς πόσο φθηνότερο θα είναι, είπε πως αυτό δεν μπορεί να το προσδιοριστεί αυτή τη στιγμή σε ποσοστά και θα ανακοινωθεί από τη ΔΕΗ τότε.

Ο κ. Τσαυτάρης πρόσθεσε πως διευθετούνται πολύ ικανοποιητικά τα θέματα της υπερ-υποθηκευμένης γης των αγροτών από την παλαιά ΑΤΕ, είτε αυτή αφορούσε τα εξυπηρετούμενα δάνεια τους, όπως πήγαν αυτή τη στιγμή στη νέα ΑΤΕ-Πειραιώς είτε έμειναν στην προηγούμενη. Διαβεβαίωσε ότι κανένας αγρότης δεν θα χάσει τη γη του.

Επιπλέον, ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος πρόωρης συνταξιοδότησης αγροτών για δυο ακόμα χρόνια, ώστε να μη μείνουν χωρίς σύνταξη όσοι με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα έβγαιναν σε σύνταξη γήρατος στα 65 ενώ το όριο συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 67.

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή του ΦΠΑ, ύψους 250 εκατ. θα δοθεί με ένα τέτοιο τρόπο που να πάει στους αγρότες που το δικαιούνται γιατί, όπως είπε, φαίνεται ότι υπάρχει ένα μικρός αριθμός καλλιεργητών, που με ψευδείς δηλώσεις ΦΠΑ παίρνουν πολλαπλάσιους αριθμούς.

--- Αναλυτικά οι προτάσεις της Κυβέρνησης στα αιτήματα των αγροτών

1. Εντός Φεβρουαρίου συνδεδεμένη ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς – και σε όσους επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι:

Εντός του Φεβρουαρίου θα καταβληθεί σε όλους τους βαμβακοπαραγωγούς η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι ύψους 200 εκατ. ευρώ. Η συνδεδεμένη ενίσχυση θα δοθεί και στους αγρότες των οποίων η σοδειά δεν ικανοποιεί το όριο της ελάχιστης στρεμματικής παραγωγής γιατί επλήγη από το πράσινο σκουλήκι. Διευκρινίζεται, όμως, ότι δεν θα καταβληθεί συνδεδεμένη ενίσχυση στους λίγους γεωργούς που δήλωσαν 'μηδενική' παραγωγή, για προφανείς λόγους.

2. Επιδότηση του κόστους ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους:

Με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά ο Κανονισμός 'de minimis' για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων με 30 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά ζωοτροφών. Το πρόγραμμα αφορά αιγοπροβατοτρόφους, βοοτρόφους, πτηνοτρόφους και χοιροτρόφους. Ήδη έχουν καταβληθεί οι ενισχύσεις στους αιγοπροβατοτρόφους και βοοτρόφους των πεδινών περιοχών.

3. Πληρωμή Ροδακινοπαραγωγών Ημαθίας:

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013 η έγκριση των δανείων στις κονσερβοποιίες από την Τράπεζα Πειραιώς-ΑΤΕ. Η καταβολή των χρημάτων, όπως ζητήθηκε από τους ροδακινοπαραγωγούς, θα γίνει κατευθείαν στους λογαριασμούς τους. Προκειμένου να υλοποιηθεί, οι εταιρείες κονσερβοποιίας θα ενημερώσουν την Τράπεζα για το αρχικό ποσό που έπρεπε να καταβληθεί στους αγρότες και την προκαταβολή που ήδη τους δόθηκε, έτσι ώστε να εξοφληθούν οι δικαιούχοι παραγωγοί.

4. Επιστροφή του ΦΠΑ για τους αγρότες:

Στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής μειώθηκε το ποσοστό της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες από 11% στο 6% (από περίπου 400 εκατ. σε περίπου 250 εκατ. ευρώ). Η μείωση αυτή κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες έγινε οριζόντια στους 292.000 δικαιούχους.
Ωστόσο, μετά από ελέγχους και τη λήψη μέτρων εξυγίανσης στην επιστροφή ΦΠΑ μέσω της διασταύρωσης των στοιχείων του ΟΣΔΕ, αποδείχθηκε ότι 37.000 αγρότες από το σύνολο των 292.000 δικαιούχων του ειδικού καθεστώτος λάμβαναν αδικαιολόγητα πολλαπλάσια του δηλωθέντος εισοδήματός τους επιστροφή του ΦΠΑ. Με δεδομένο αυτό αναμένεται ότι από την επιστροφή ΦΠΑ με συντελεστή 6% θα προκύψει αδιάθετο ποσό, το οποίο στη συνέχεια θα υπάρχει η δυνατότητα αναδιανομής του στους αγρότες δικαιούχους.

Από την 01.01.2014, στο πλαίσιο της καθιέρωσης των απλοποιημένων βιβλίων εσόδων-εξόδων και για τους αγρότες, ο ΦΠΑ των εισροών θα συμψηφίζεται άμεσα, οπότε και οι αγρότες θα λαμβάνουν ακριβώς το ΦΠΑ που τους αναλογεί.

5. Συνταξιοδότηση αγροτών:

Παρατείνεται το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης των αγροτών κατά δύο έτη, προκειμένου να μη μείνουν χωρίς σύνταξη όσοι με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα έβγαιναν σε σύνταξη γήρατος στα 65 ενώ το όριο συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 67.

Με ρύθμιση του Υπουργείου Εργασίας που προωθείται στη βουλή δίνεται η δυνατότητα σε όσους κατά το χρόνο της συνταξιοδότησής τους οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ έως 4.000 ευρώ να μπορούν να συνταξιοδοτούνται και το οφειλόμενο ποσό να παρακρατείται σταδιακά από τη σύνταξη που θα λαμβάνουν.

Υπενθυμίζεται ότι και για τους αγρότες ισχύει η διάταξη που δίδει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης στο 62ο έτος της ηλικίας εφόσον έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης.

6. Υπερυποθηκευμένη γη από δάνεια αγροτών στην ΑΤΕ:

Το πρόβλημα επιλύεται ως εξής:

α) Για όσα δάνεια έχουν εξοφληθεί, θα γίνει εξάλειψη της υποθήκης με μηδενικό κόστος για τους αγρότες.

β) Απομειώνεται η υποθήκη, στο 120% της σημερινής αξίας του δανείου:

για μεν το 80% των δανείων που μεταφέρθηκαν στην Πειραιώς-ΑΤΕ (εξυπηρετούμενα δάνεια), η προσαρμογή θα γίνει από την Τράπεζα.
για δε το 20% των δανείων που έμειναν για εκκαθάριση στην παλαιά ΑΤΕ (μη εξυπηρετούμενα δάνεια), από τον εκκαθαριστή της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ.
γ) Τέλος, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, με νομοθετική ρύθμιση στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ καθορίζεται ο τρόπος αποπληρωμής τους, ώστε να μην κινδυνεύσουν με απώλεια των αγροτεμαχίων τους οι αγρότες.

7. Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των Πετρελαίου:

Εντός του Φεβρουαρίου θα καταβληθεί η επιστροφή της πρώτης δόσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου ύψους 80 εκατ. ευρώ. Η επόμενη δόση θα δοθεί το Φθινόπωρο και θα είναι ισόποση της πρώτης, στο βαθμό που θα το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.

Μεσοπρόθεσμα μελετώνται εναλλακτικές λύσεις για την καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου.

8. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος:

Καθιερώνεται φέτος, από την 1 Ιουλίου, ειδικό αγροτικό νυχτερινό τιμολόγιο με στόχο τη μείωση του κόστους του ρεύματος για την άρδευση των αγρών στη διάρκεια των θερινών μηνών, αλλά και την εξοικονόμηση και καλύτερη αξιοποίησή του νερού.

9. Κλοπές μετασχηματιστών της ΔΕΗ και μέτρα αποτροπής:

Ήδη το αρμόδιο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει επιληφθεί του θέματος.

10. Ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτών και διευκόλυνση των σχεδίων βελτίωσης και μεταποίησης των γεωργών και μεταποιητών:

Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες σύστασης του Ταμείου Δανειοδότησης με την επωνυμία «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας-(ΤΑΕ)» με κεφάλαια ύψους 300 και πλέον εκ. ευρώ που θα χορηγεί χαμηλότοκα βραχυπρόθεσμα και μεσομακροπρόθεσμα δάνεια από τις τράπεζες στους δικαιούχους των Σχεδίων Βελτίωσης, μεταποίησης καθώς και σε ιδιώτες επενδυτές : Ενισχύεται έτσι την επιχειρηματικότητα, τη ρευστότητα και την οικονομική ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο.

Βελτιώθηκε δραστικά η διαδικασία αξιολόγησης των 7.735 Σχεδίων Βελτίωσης και των 414 Σχεδίων Μεταποιητικών μονάδων αγροτικών προϊόντων που καθυστερούσε για πάνω από δύο χρόνια και έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες πληρωμής των ήδη ενταγμένων έργων. Έχουν ήδη αξιολογηθεί 7.735 Σχέδια Βελτίωσης και λάβει οριστική έγκριση πάνω από 2.000.
Για τα επενδυτικά σχέδια μεταποίησης στην Α' πρόσκληση αξιολογήθηκαν 194, οριστική έγκριση έχουν λάβει τα 70 με δημόσια δαπάνη 55 εκ και πραγματοποιήθηκαν πληρωμές ύψους 8,5 εκ. ευρώ.

Ενώ στην Β' πρόσκληση αξιολογήθηκαν 414, έχουν εγκριθεί 248 με προϋπολογισμό περίπου 120 εκ. ευρώ.
Η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός των προσεχών τριών μηνών μετά από ουσιαστικές παρεμβάσεις που κάναμε με απλοποίηση των διαδικασιών αξιολόγησης και έγκρισης.

11. Απλοποίηση διαδικασιών νομιμοποίησης σταβλικών εγκαταστάσεων

Με τροπολογία που προωθείται από το αρμόδιο Υπουργείο (ΥΠΕΚΑ) στη Βουλή λύνεται το πρόβλημα αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων με μικρότερο κόστος για τους κτηνοτρόφους.

Παράλληλα, με ρύθμιση του ΥΠΑΑΤ που βρίσκεται ήδη στη διαβούλευση προωθείται η απλοποίηση και η επιτάχυνση της αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων.

 --- Η δήλωση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώνει ότι μελέτησε προσεκτικά όλα τα αιτήματα των αγροτών. Τα περισσότερα αιτήματά τους κρίθηκαν δίκαια, ενώ ορισμένα κρίθηκαν μη ρεαλιστικά στην παρούσα οικονομική συγκυρία.

Το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, μιας και τα περισσότερα θέματα άπτονται και αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, διαμόρφωσε τις προτάσεις του, οι οποίες σήμερα είχαν την έγκριση του Πρωθυπουργού και των Αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Πιστεύουμε ότι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία οι λύσεις που δόθηκαν ή δρομολογήθηκαν απαντούν στο μέτρο του εφικτού στα αιτήματα των αγροτών. Το Υπουργείο και η Κυβέρνηση συνολικά εξάντλησε τα περιθώρια των δυνατοτήτων της αυτή τη χρονική στιγμή. Παράλληλα, με τις λύσεις που έδωσε η κυβέρνηση είναι σημαντικό να τονιστεί ότι:

Εξορθολογίζεται για πρώτη φορά με αντικειμενικά κριτήρια και επιστρέφεται ΦΠΑ για να βοηθήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των πραγματικών και εντίμων αγροτών και όχι τις λαθροθηρίες λίγων, που προσκομίζουν εικονικά τιμολόγια.

Διασφαλίζεται η ιδιοκτησία της γης από τους αγρότες με τη ρύθμιση για την άρση της υπερυποθήκευσης από την παλαιά ΑΤΕ.

Καθιερώνεται από 1η Ιουλίου φθηνό νυχτερινό αγροτικό ρεύμα και αποσκοπεί, τόσο στη συγκράτηση του κόστους ενέργειας για τους αγρότες, αλλά και στην αποφυγή πλέον της άρδευσης στη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση του νερού και την καλύτερη και αειφόρα αξιοποίησή του.

Παρατείνεται το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης για όσους αγρότες είναι ήδη ενταγμένοι στο πρόγραμμα κατά δύο έτη, επειδή θα έβγαιναν στη σύνταξη γήρατος στα 65 και για να μην μείνουν στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα χωρίς σύνταξη, επειδή με μεταγενέστερη ρύθμιση το όριο συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 67 έτη.

Αυστηροποιείται το σύστημα των επιδοτήσεων στο βαμβάκι και το Υπουργείο δεν δέχτηκε την πληρωμή συνδεδεμένης ενίσχυσης με μηδενική σχεδόν παραγωγή.

Ευελπιστώ ότι οι αγρότες που συμμερίζονται τη δύσκολη συγκυρία και μεριμνούν για το μέλλον θα βοηθήσουν και αυτοί, όχι με το κλείσιμο των δρόμων, αλλά με το να πάμε πίσω στην παραγωγή, να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες αυξάνοντας την παραγωγική μας πίτα και δημιουργώντας προοπτική για περαιτέρω ανάπτυξη.

Θέλω με την προσπάθειά τους αυτή να ενισχύσουν το εθνικό εισόδημα και με τον τρόπο αυτό έχοντας κατά νου άλλες πάσχουσες ομάδες του ελληνικού πληθυσμού σήμερα να ξανακάνουν το καθήκον τους λειτουργώντας ως βασικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας για άλλη μια φορά στην ιστορία του τόπου μας.

Το Υπουργείο θα είναι ανοικτό στο μέλλον για να επιλύσει όποιο πρόβλημα θα δημιουργηθεί και φυσικά εφόσον τα δημοσιονομικά της χώρας το επιτρέψουν να τους υποστηρίξει στην παραγωγική τους διαδικασία και την ευημερία τους.

Πρέπει να στραφούμε όλοι σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο βασισμένο στην ποιότητα, ένα μοντέλο παραγωγής ανταγωνιστικό με στόχο την εξωστρέφεια, ένα μοντέλο στηριγμένο στη γνώση, τη μόρφωση και την καινοτομία.

Το ζητούμενο είναι ο εκσυγχρονισμός της γεωργίας που θα προσφέρει μόνιμες λύσεις στο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει η αγροτική οικονομία. Τους καλώ να δώσουν το χέρι και να βοηθήσουν όσους νέους θα «ΓΗρίσουν», είτε από ανάγκη, είτε από επιλογή και μεράκι για να ζωντανέψουν ξανά την ύπαιθρο».