Log in

Υπόθεση Novartis: Ποιους «καίνε» τα δεδομένα

Ωρολογιακή βόμβα για το πολιτικό σύστημα η προκαταρτική έρευνα της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς για τη δράση της πολυεθνικής στην Ελλάδα.

Γράφει ο: 

Θρυαλλίδα καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων αναμένεται να αποτελέσει η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης «Novartis». Τα μέχρι στιγμής καταγεγραμμένα γεγονότα διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους.

1. Ο πολυεθνικός φαρμακευτικός κολοσσός Novartis φέρεται να στήριξε ένα μεγάλο μέρος της διεισδυτικότητάς του στην ελληνική αγορά στο χρηματισμό και στη διακίνηση «μαύρων» κεφαλαίων – με μεθόδους που προσιδιάζουν στις τακτικές της Siemens.

2. Η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, (Ελένη Ράικου), διερευνά αν τυχόν παραλήπτες ωφελημάτων ήταν πολιτικά πρόσωπα, ιατρικό προσωπικό και μεσάζοντες.

3. Η έρευνα αφορά την περίοδο 2006-2014. Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει ως μάρτυρες πάνω από 150 άτομα. H συνολική ζημία για το ελληνικό Δημόσιο εκτιμάται στα 80 δισ. ευρώ.

4. Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι περίπου 4.000 γιατροί χρηματίστηκαν, προκειμένου να συνταγογραφήσουν φάρμακα της συγκεκριμένης εταιρείας.

5. Στις έρευνες συνδράμει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, (εξ΄ ου και το κλιμάκιο του FBI στην Ελλάδα), στο πλαίσιο της θεσμικά κατοχυρωμένης συνεργασίας των δύο χωρών για την καταπολέμηση της διαφθοράς, μέσω της ανταλλαγής δεδομένων.

6. Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ένας 44χρονος, στέλεχος της Novartis, φέρεται να ανακρίθηκε από το FBI στο ξενοδοχείο Hilton. Οι Αμερικανοί πρότειναν στον Έλληνα χημικό να αποκαλύψει όσα γνωρίζει και να ενταχθεί σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

7. Λίγο αργότερα ο 44χρονος, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια παρέχει τις υπηρεσίες του από τη Βασιλεία της Ελβετίας, βγήκε στο μπαλκόνι του Galaxy (13ος όροφος) και απείλησε να πηδήξει στο κενό. Το αίτημά του, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν να συναντήσει την προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου.

8. Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με πληροφορίες, με δυσκολία κατάφεραν να αποτρέψουν το μοιραίο, καθώς ο Θεσσαλονικιός στην καταγωγή χημικός φέρεται να ήταν σε έξαλλη, απελπισμένη και επικίνδυνη κατάσταση.

9. Μετά την πράξη του προσήχθη και οδηγήθηκε στο Α.Τ. Συντάγματος. O 44χρονος, του οποίου η σύζυγος -επίσης- δουλεύει στη Novartis, μιλώντας στους αστυνομικούς, φέρεται να είπε, με δάκρυα στα μάτια, ότι φοβάται για τη ζωή του, του «την έχουν στημένη» και «δεν θα φορτώσουν σε εμένα όλα τα κακά της εταιρείας».

10. Με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί, στην υπόθεση Novartis φέρονται να εμπλέκονται -έως αποδείξεως του αντιθέτου- δύο πρώην υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας και ένας του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες αν πρόκειται για εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα (βουλευτές).

Το στάδιο της προανάκρισης εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε πολύ σύντομο χρόνο. Θα ακολουθήσει η κύρια ανάκριση και στη συνέχεια το λόγο θα πάρουν τα δικαστήρια.