Log in

«Κρύο και παγωνιά» στη Γενεύη από Άγκυρα και Αθήνα

"Θα εργαστούμε εντατικά, με την ελπίδα να αποδώσουν οι συνομιλίες και να καταλήξουμε σε θετικά αποτελέσματα” δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προσερχόμενος στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη για τη σημερινή δεύτερη ημέρα των συνομιλιών με τον Mustafa Akinci για το Κυπριακό.

Η δήλωση μάλλον αποπνέει "συγκρατημένη απαισιοδοξία”, όπως δικαιολογείται και από τα διατρέξαντα κατά την πρώτη ημέρα των συνομιλιών. Άλλωστε, εμπιστευτικό έγγραφο που διανεμήθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς και παρ' όλα αυτά διέρρευσε στην εφημερίδα "Σημερινή”, προκαλώντας εσωτερικές εντάσεις στην ελληνοκυπριακή αποστολή, καταγράφει 14 σοβαρά σημεία διαφωνιών στο περιουσιακό και άλλα 10 στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης, με κορυφαίο βέβαια αυτό της εκ περιτροπής προεδρίας.
Είναι προφανές ότι ο Τούρκος πρόεδρος παζαρεύει σκληρά –και ότι ζητήματα όπως αυτό των οκτώ αξιωματικών βαραίνουν στην ατζέντα του περισσότερο από ό,τι 43 χρόνια διχοτόμησης της Κύπρου. Η εσωτερική κατάσταση της Τουρκίας παραμένει τεταμένη, η συνταγματική αναθεώρηση για τη μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρικό μόλις δρομολογήθηκε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση και τον Απρίλιο επίκειται η διενέργεια δημοψηφίσματος. Σε αυτό το πλαίσιο, η αμφισβήτηση από οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος της ύπαρξης δημοκρατικών εγγυήσεων στην Τουρκία δεν γίνεται ανεκτή.

Στη Γενεύη, τα νέα της συνομιλίας Τσίπρα – Erdogan έφεραν ένα ρεύμα ψυχρού αέρα, καθώς εκτιμάται ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο εκπροσώπησης της Ελλάδας και της Τουρκίας σε κορυφαίο επίπεδο και άρα "καταλυτικών” εξελίξεων.
Οι εγγυήτριες δυνάμεις αναμένεται να παραστούν, το πιθανότερο, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, όπως είναι ήδη γνωστό ότι θα πράξει η Βρετανία. Ο Boris Johnson θα συνεπικουρείται από τον υφυπουργό του για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, sir Alan Duncan, ο οποίος, σημειωτέον, βρίσκεται ήδη στη Γενεύη, και πολυμελή ομάδα τεχνοκρατών. Μερικές φορές, το χαμηλότερο επίπεδο εκπροσώπησης υποκρύπτει μιαν εμπλοκή κάθε άλλο παρά περιορισμένη...

Το αντίθετο δείχνει να συμβαίνει με την Ε.Ε., την οποία θα εκπροσωπήσουν την Πέμπτη οι Jean-Claude Juncker και Federica Mogherini, διεκδικώντας έναν ρόλο που να αντιστοιχεί στην πρόβλεψη της Συνθήκης της Λισαβόνας (άρθρο 42 παράγραφος 7), ότι η Ένωση έχει ευθύνη για την ασφάλεια των κρατών-μελών της.
Ωστόσο, η τουρκική πλευρά αντιδρά έντονα σε έναν αναβαθμισμένο ρόλο της Ε.Ε. - εξ ού και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Espen Barth Eide φρόντισε κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας να ρίξει τους τόνους δια της "δημιουργικής ασάφειας” ως προς την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία.