Log in

Λονδίνο εναντίον Αθήνας: Υπάρχει λόγος σοβαρός…

Το μπαράζ άμεσων ή έμμεσων επιθέσεων του Λονδίνου εναντίον της Αθήνας, έχει πολλές πτυχές, αλλά και βαθύ παρασκήνιο, με διπλωματικές κόντρες, ανυπόστατα δημοσιεύματα και με μία περίεργη κι ανεξήγητη (εκ πρώτης όψεως) ταξιδιωτική οδηγία.

Γράφει ο: 

Μπορεί οι αιτιάσεις για την οδηγία του βρετανικού ΥΠΕΞ (πολλές πυρκαγιές, διαδηλώσεις, ακόμη και ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης…) να προκαλούν γέλιο, ωστόσ, αναμένεται να κληθεί στο ελληνικό ΥΠΕΞ η νέα πρέσβης της Βρετανίας στην Αθήνα, για να δώσει εξηγήσεις, σχετικά με τη στάση της χώρας της απέναντι στην Ελλάδα.

Ωστόσο, κάποια γεγονότα δεν πρέπει (και δεν μπορούν) να περνούν απαρατήρητα. Όπως για παράδειγμα η διφορούμενη στάση του εκπροσώπου της Βρετανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κατά τη συζήτηση σχετικά με την ανανέωση της αποστολής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP), κάνοντας επανειλημμένες αναφορές στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, χωρίς καμία αντίδραση από το Λονδίνο, δηλώνουν ανοικτά ότι δεν επιθυμούν τη λύση του Κυπριακού και προχωρούν σε νέες προκλητικές ενέργειες (Αμμόχωστος).

Κυπριακό

Η στάση του Λονδίνου στο Κυπριακό, ωστόσο, ξεδιπλώθηκε σε όλο της το φάσμα, στο ελβετικό θέρετρο Κρανς Μοντάνα, στην κρίσιμη νύκτα της 6ης Ιουλίου, όταν ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, Αλαν Ντάνκαν εμφανώς έπαιρνε θέσεις υπέρ της Άγκυρας, σε μία άτυπη «συγχορδία» με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, τον περιβόητο Νορβηγό Μπάρθ Αϊντε.

Μάλιστα, ο Βρετανός υφυπουργός, παρακάμπτοντας τον πολιτικό του προϊστάμενο, τον Μπόρις Τζόνσον, επικοινωνούσε απευθείας με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και επιχείρησε να την πείσει να μεταβεί στην Ελβετία, όπως ήθελε η τουρκική πλευρά να συμπαρασύρει τους ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν στη διάσκεψη, ώστε να τους αναγκάσει να υπογράψουν την -ανύπαρκτη όπως αποδείχθηκε- συμφωνία για το Κυπριακό.

Τα σχέδια των Τούρκων κι όπως φαίνεται της σκληρής γραφειοκρατίας του Foreign Office χάλασαν οι χειρισμοί του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος επικοινώνησε με τον Βρετανό ομόλογό του Μπ. Τζόνσον και συνομολόγησαν ότι δεν υπήρχε λόγος μετάβασης των ηγετών στην Ελβετία, εφόσον δεν υπήρχε συμφωνία…

Έτσι, συγκεκριμένοι κύκλοι του βρετανικού κατεστημένου κρατούν… μανιάτικο απέναντι στον Έλληνα ΥΠΕΞ, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες δέχεται έναν καταιγισμό συκοφαντικών και ανυπόστατων επιθέσεων, ακόμη και με δημοσιεύματα στους -κατά τα άλλα έγκυρους- Financial Times, με στοιχεία που αφήνουν την εντύπωση ότι έχουν περάσει από επεξεργασία ειδικών «χαλκευτών» των μυστικών υπηρεσιών.

Κατασκευασμένα στοιχεία

Έτσι, μία δικαστική διαμάχη μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του εκδότη ενός περιοδικού, μετατράπηκε σε προσπάθεια του υπουργού να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη, ενώ στο παρελθόν ο Έλληνας ΥΠΕΞ, κατά τους Financial Times, είχε στενές σχέσεις με… ακροδεξιούς κύκλους της Ρωσίας, που έχουν πρόσβαση στο Κρεμλίνο! 

Η στάση και οι χειρισμοί του Νίκου Κοτζιά κατά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στην Ελβετία φαίνεται πως ανέτρεψαν τα σχέδια εκείνων των κύκλων του Βρετανικού διπλωματικού κατεστημένου, με αποτέλεσμα ο υπουργός να μπει στο στόχαστρο των επιθέσεων και μάλιστα με κτυπήματα κάτω από τη μέση.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, στο Foreign Office πνέουν τα μένεα κατά του Ν. Κοτζιά, ο οποίος λόγο μετά την αποτροπή των σχεδίων του Αλαν Ντάνκαν στον Κρανς Μοντανά, είχε πει ενώπιον όλων των εκπροσώπων στη διάσκεψη: «Αυτό που έκανες, δεν πρόκειται να ξεχαστεί». Όπως όλα δείχνουν ούτε το βρετανικό διπλωματικό κατεστημένο το ξέχασε…

Επιθέσεις

Και ύστερα ήρθαν οι επιθέσεις. Αρχικά για το βέτο της Ελλάδας σε ψήφισμα της Ε.Ε. (όντως οι Βρετανοί ανησυχούν για ευρωπαϊκά ψηφίσματα, παρά το Brexit;) σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, αν και επισήμως το Λονδίνο δεν βγάζει άχνα για το θέμα αυτό… Άλλωστε, οι εμπορικές ανταλλαγές με το Πεκίνο αυξάνονται διαρκώς…

Και μετά από τη «δικαστική σταύρωση» του Νίκου Κοτζιά, μετά από την ταξιδιωτική οδηγία και τα «μυθεύματα», που αναπαράγονται από τα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης, άρχισε να κυκλοφορεί και η «αποπομπή» του υπουργού από το ΥΠΕΞ στον ανασχηματισμό, όποτε κι αν γίνει… Πολύ θα βόλευε κάποιους συγκεκριμένους κύκλους στο εξωτερικό (ίσως και στο εσωτερικό!) να απομακρυνθεί ένας υπουργός, που με τους χειρισμούς του απέτρεψε τα χειρότερα για το Κυπριακό, ενώ παράλληλα διεύρυνε τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας μας με άλλες ισχυρές χώρες (Κϊνα, Ρωσία κλπ), σε μία δύσκολη συγκυρία, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο.

Η σύγκλιση του Λονδίνου με την Άγκυρα, το τελευταίο διάστημα, λόγω συγκυρίας (τεταμένες σχέσεις Τουρκίας - E.E. και Brexit) δεν δικαιολογεί από μόνη της τις συνεχείς και αναίτιες βρετανικές επιθέσεις εναντίον της Αθήνας. Ούτε το δημοσίευμα γερμανικών Μέσων, για την ευκαιρία της Ελλάδας να απαιτήσει την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα κατά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, μπορεί από μόνο του να δικαιολογήσει την βρετανική επιθετικότητα εναντίον της Αθήνας.

Όλα τα παραπάνω, ωστόσο, είναι αρκετά για να καταλάβουμε τι γίνεται στο παρασκήνιο!