Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλαγή κλίματος επιδιώκει ο Αλ. Τσίπρας - Όλα τα σενάρια των εκλογών

"Τώρα έχουμε μπροστά μας δύσκολα δημοσιονομικά" έλεγε στην FMVoice.gr κορυφαίο Κοινοβουλευτικο στέλεχος δίνοντας το στίγμα του αμέσους επόμενου διαστηματος.  Βασική στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου είναι το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, η διανομή του μερίσματος τον Δεκέμβριο, αλλά και μια νέα έξοδος στις αγορές ώστε σε ένα δύσκολο περιβάλλον να υπάρξει "ανάσα". Άλλωστε αυτή η σειρά των γεγονότων θα άνοιγε και τον δρόμο για την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα.

Γράφει η: 

Ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει πολλές φορές τη βούληση του οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Ωστόσο θέλει το κυβερνητικό και κομματικό στρατόπεδο να είναι σε εγρήγορση ούτως ώστε να αρχίσει να αλλάζει το κλίμα στην κοινωνία μέσα από κινήσεις που θα έχουν αντίκρυσμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνεργάτες του συνεχώς τονίζει την ανάγκη οι πολίτες να καταλάβουν ότι η χώρα οδηγείται στην έξοδο από το μνημόνιο και αυτό να το δουν στη καθημερινότητα τους. Είναι ένα μήνυμα που θέλει να περάσει στον κόσμο.

Τα περιφερειακά συνέδρια, το τέταρτο χθες κατά σειρά, είναι ένας από τους τρόπους που κυβέρνηση και κόμμα θα ενστερνιστούν τα προβλήματα σε κάθε τοπική κοινωνία. Δεν είναι τυχαία και η στρατηγική του  Αλέξη Τσίπρα, σε αυτες τις ομιλίες να αναφέρεται σε ελαφρυνσεις προς τους πολίτες. Χθες μίλησε για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στα τέλη του 2018 και για προσλήψεις στο δημόσιο νέων πτυχιούχων σε 1,5 χρόνο από σήμερα.

Τα σενάρια για εκλογές

Η εγρήγορση αυτή κυβερνησης και κόμματος συνειρμικά οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αρχίσει να μελετούν τα σενάρια για το κατάλληλο χρόνο εκλογών. Επικρατούσα άποψη είναι οι εκλογές να γίνουν το καλοκαίρι του 2019. Όμως υπάρχουν και συνεργάτες του πρωθυπουργού που του προτείνουν να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες κάλπες μέσα στο '18.

Τέλος τετραετίας  

Πίσω από τις κλειστές πόρτες της Ηρώδου Αττικού όλα τα επιχειρήματα είναι στο τραπέζι. Όσοι μιλούν για εκλογές στο τέλος της τετραετίας εκτιμούν καταρχάς πως  η κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει όλο τον πολιτικό χρόνο που έχει μπροστά της ώστε να "γυρίσει" το κλίμα μέσα στην κοινωνία. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι οτι ο Αλεξης Τσίπρας, όπως υποστηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη, σε όλες τις μονομαχιές με τον Κυριάκο Μητσοτακη στη Βουλή έχει βγει νικητης και άρα τα επόμενα δύο χρόνια θα κουράσουν τη Νέα Δημοκρατια που δεν έχει, όπως σημειώνουν, επιχειρηματολογία. Ενώ ανοικτός είναι ο δρόμος και για νέες συμμαχίες. Το ρευστό τοπίο στην κεντροαριστερά δημιουργεί χώρο ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ  και άρα η αξιοποίηση του χρόνου είναι υπέρ.

Πρόωρες κάλπες  

Τα κυβερνητικά στελέχη που εμφανίζονται θετικά στο ενδεχόμενο οι κάλπες να στηθούν ακόμα και μέσα στο 2018 είναι υπέρμαχοι της άποψης ότι σε περίπτωση νέων απαιτήσεων από την τρόικα η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αναλάβει και αυτό το κόστος. Ήδη, οπως υποστηρίζουν σε συνομιλητες τους, η εφαρμογή των μνημονίων έχει προκαλέσει ζημιά και στο κόμμα. Ενώ η αλλαγή κλίματος πχ μετά το μοίρασμα μερίσματος το Δεκέμβρη, θα μπορούσε να είναι και αφορμή σε μια καλή συγκυρία να υπάρξουν πρόωρες κάλπες.

All rights reserved. Fmvoice 2006-2018.