Log in

Οι απεργίες και τα οικογενειακά επιδόματα πεδίο σύγκρουσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

Σύσσωμη η αντιπολίτευση ασκεί σφοδρή κριτική εφ΄όλης της ύλης στην κυβέρνηση Τσίπρα στο πλαίσιο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής δίνοντας έμφαση στις ρυθμίσεις για τα οικογενειακά επιδόματα και την κήρυξη των απεργιών με τους υπουργούς να κατηγορούν ιδίως τη ΝΔ για υποκριτική στάση.

Γράφει ο: 

Για τις αντιδράσεις σχετικά με την κήρυξη απεργίας, η υπουργός Εργασίας Έφη Aχτσιόγλου από το βήμα της Ολομέλειας επανέλαβε ότι η κυβερνητική ρύθμιση δεν συνιστά κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, επηρεάζει μόνο τον κανόνα της απαρτίας όταν συγκαλείται συνέλευση μόνο στα πρωτοβάθμια σωματεία, δεν επηρεάζονται τα πανελλαδικής έκτασης σωματεία, ούτε οι δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Επιτέθηκε δε στη ΝΔ ότι με την πρόταση της ταυτίζετε με τις ακραίες θέσεις δανειστών που προτείνει η απόφαση να λαμβάνεται από το 50 συν 1 και δεν μιλά για απαρτία αλλά για απόφαση από το 50 συν 1.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, υπεραμυνόμενη της νέας διάταξης του πολυνομοσχεδίου για τα οικογενειακά επιδόματα τόνισε "Μην επενδύετε στην καταστροφολογία, σας αφήνει παγερά αδιάφορους το δημογραφικό, εκτοξεύσατε την ανεργία και φέρατε εργασιακό μεσαίωνα, παίζεται αυτές τις ώρες με τα ιερά και τα όσια του δημογραφικού" και διευκρίνισε ότι δεν θίγονται τα οικογενειακά επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Για τη νέα διάταξη είπε ακόμη  ότι αφορά 800.000 οικογένειες, εκ των οποίων οι 738.000 θα δουν μεγάλες αυξήσεις με τις μεγαλύτερες για αυτούς που έχουν ένα παιδί, αφού από 40 ευρώ θα πάρουν 70, ενώ στα δύο παιδιά από 80 ευρώ θα λάβουν 140 ευρώ..

"Το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της κυβέρνησης είναι ότι δεν έχει ούτε έχει ούτε ιερό ούτε όσιο. Είναι μια κυβέρνηση που έχει κάνει το ψέμα δεύτερη φύση της", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης και για το θέμα της απεργίας επεσήμανε ότι η κ. Αχτσιόγλου δήλωνε στις 5 Δεκεμβρίου ότι "δεν συρρικνώνεται το δικαίωμα της απεργίας", ενώ χθες ο κ Τσακαλώτος είπε ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή η διάταξη είναι εμπόδιο για τις απεργίες. "Εγώ ποιον να πιστέψω; Τον κ. Τσακαλώτο ή την κ. Αχτσιόγλου; Και εσείς οι βουλευτές που θα ψηφίσετε την τροπολογία θα ψηφίσετε επειδή δεν συρρικνώνεται το δικαίωμα της απεργίας ή επειδή είναι εμπόδιο για τις απεργίες;" αναρωτήθηκε ο κ Χατζηδάκης.

Πολιτική υποκρισία καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, λέγοντας ότι αυτοί που προεκλογικά ψήφιζαν τις γενναίες παροχές που έδινε η προηγούμενη κυβέρνηση σήμερα επιτίθεται στις πολύτεκνες φτωχές οικογένειες και σχετικά με τη ρύθμιση για τις απεργίες ο κ Βρούτσης παρατήρησε ότι η συγκεκριμένη διάταξη είναι στον αέρα και κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι κοροϊδεύει κατάμουτρα τους εργαζόμενους γιατί ακυρώνει την απεργία της πανελλήνιας και περιφερειακής εμβέλειας σωματείων.

Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση αν η διάταξη για τις απεργίες είναι "αριστερή παρέμβαση ή δεξιά συντηρητική παρέμβαση" ζήτησε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης, λέγοντας πάντως ότι η ΔΗΣΥ ούτως ή άλλως θα καταψηφίσει την διάταξη και η πρώην γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επισήμανε ότι με τη νέα διάταξη "χοντραίνει το μαστίγιο της εργοδοσίας" και αυτή είναι η επιδίωξη τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ. "Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αριστερό DNA ούτε όταν είχε 4%" υποστήριξε η κ Παπαρήγα και ζήτησε "να μην ταυτίζονται οι θεωρητικοφανείς αρλούμπες του ΣΥΡΙΖΑ με την κομμουνιστική ιδεολογία".

Να σημειωθεί ότι η  Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής εκφράζει προβληματισμό για την συνταγματικότητα του νέου πλαισίου που αφορά την διαμεσολάβηση για συγκεκριμένες δικαστικές υποθέσεις, επισημαίνοντας πως θίγεται το κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών για δικαστική προστασία, όπως αυτό κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα (άρθρο 20), αλλά και στα άρθρα 6 και 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).