Log in

Μήνυμα Κώστα Μπακογιάννη

Η συνέντευξη του Κώστα Μπακογιάννη στην κυριακάτικη εφημερίδα "Νέα Σελίδα" και τα όσα λέει για το Σκοπιανό μπορούν κάλλιστα να χαρακτηριστούν ως έκφραση γνήσιου πατριωτισμού μακριά από ακραίες φωνές και κορώνες ακροδεξιού υπερπατριωτισμού και παραμένοντας σταθερός στη γραμμή της εθνικής συνεννόησης.

Γράφει ο: 

Παράλληλα αποτελούν "γροθιά" απέναντι σε όλους εκείνους ιδίως μέσα στη ΝΔ και όχι μόνο που προσεγγίζουν το μείζον αυτό εθνικό θέμα από τη σκοπιά το μικροκομματικού συμφέροντος, στέλνοντας μηνύματα προς την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

"Με το Σκοπιανό χτίζονται πολιτικές καριέρες, κι ας γκρεμίζεται η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό" αναφέρει χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, εκτιμά ότι οι ακραίες φωνές που υπάρχουν στη Νέα Δημοκρατία δεν απειλούν τη φυσιογνωμία του κόμματος και τονίζει "Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο κόμμα. Και σε ιστορία και σε πολιτικό εύρος. Όλες οι φωνές μπορούν να βρουν τη θέση τους, χωρίς κανείς να ενοχλείται και χωρίς κανείς να στριμώχνεται".

"Η φυσιογνωμία της ΝΔ δεν απειλείται. Άλλωστε, τη γραμμή του κόμματος την ορίζουν ο πρόεδρος και τα συλλογικά όργανα" επισημαίνει με νόημα.

Όσον αφορά το Πάνο Καμμένο και τις αντιδράσεις του επί τς εθνικής θέσης σημειώνει με δηκτικό τρόπο "Σήμερα την προσυπογράφουν όλοι, τουλάχιστον δημόσια, πλην του κ. Καμμένου, ο οποίος, αν και την ψήφισε τότε, τώρα πετάει... χαρταετό".

Ερωτηθείς μάλιστα για το αν ότι υπάρχουν περιθώρια να υπάρξει μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων μια κοινή γραμμή σε βασικά ζητήματα ευρύτερα ο κ. Μπακογιάννης υπογραμμίζει μεταξύ άλλων "Επιμένω ότι, αν δεν υπάρξει συνεννόηση και σύνθεση δυνάμεων, δεν έχουμε καμία ελπίδα. Οι μικροκομματικές στρατηγικές και οι μεγάλοι πολιτικοί εγωισμοί μάς ρίχνουν εδώ και χρόνια στα βράχια. Και συνεννόηση δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην κυβερνητικές συνεργασίες, αλλά κοινωνικές συμμαχίες και ad hoc συγκλίσεις έστω στα αυτονόητα. Το αντίθετο για εμένα συνιστά πολιτική υπανάπτυξη"

Σταθερός στη γραμμή της συναίνεσηςε και της συνεννόησης αναφέρει "Σας διαβεβαιώ ότι, αν θέλουμε, γίνεται. Εμείς τουλάχιστον εδώ, στον μικρόκοσμο της περιφέρειάς μας, το έχουμε καταφέρει. Με διάλογο, με πειθώ αλλά και αντιπαραθέσεις, οι οποίες όμως είναι γόνιμες. Χώρος για σύγκρουση θα υπάρχει πάντα" και προσθέτει "Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση, που εξ ορισμού έχει την πρωτοβουλία, χάνει τη μια ευκαιρία μετά την άλλη και ρίχνει διαρκώς νερό στον μύλο της διχόνοιας και του διχασμού".

Αναφορικά με  τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, αφήνει ανοιχτή τη πόρτα της μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ λέγοντας "Αν χρειαστεί, απολύτως. Να συμφωνήσουμε καταρχάς ότι χρειαζόμαστε μια ισχυρή Κεντροαριστερά. Μόνο να προσφέρει έχει. Μιλάμε, άλλωστε, για έναν χώρο με εξαιρετικά ικανά στελέχη. Όχι μόνο στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και στην κοινωνία, όπως, π.χ., στην Αυτοδιοίκηση. Τους γνωρίζω καλά, γιατί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχουμε κάνει πράξη τη συμπόρευση".

Αρκεί, καταλήγει, η όποια συνεργασία "να γίνει με προγραμματικούς όρους, στη βάση αρχών και θέσεων, και όχι με παρωχημένες λογικές μοιράσματος θέσεων".