Log in

Τα ερωτήματα Σπίρτζη προς τη Taxibeat

Με κοινή γραμμή και κοινά επιχειρήματα εναντίον της taxibeat εμφανίστηκαν ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και o πρόεδρος του ΣΑΤΑ Θύμιος Λυμπερόπουλος  στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου όπου συζητείται το νομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αλλά και των ταξί.

Γράφει ο: 

Τα ερώτηματα του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη προς τον Δ.Σ της taxibeat Νίκος Δρανδάκης, έπεφταν βροχή, αλλά οι απαντήσεις δεν συγκεκριμένες.

Τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Σπίρτζη και που χρήζουν απάντησης από τη Beat (πρωην Taxibeat) είναι:

- Πού ιδρύθηκε, πότε ιδρύθηκε και πού είχε έδρα. Είχε έδρα στο Λονδίνο ή είχε στην Ελλάδα;

- Ποια ήταν η μορφή του τμήματος της Ελλάδας;

- Ήταν θυγατρική και ποιες ήταν οι δραστηριότητές της;

- Ήταν θυγατρική, ήταν παράρτημα, τι ήταν όταν ιδρύθηκε; Δεν λέω σήμερα.

- Το παράρτημα που ήταν στην Ελλάδα τιμολογούσε τις υπηρεσίες στους πολίτες; Δηλαδή, έκανε διαμεσολάβηση μεταξύ των αυτοκινητιστών και των πολιτών. Η ερώτηση είναι, λοιπόν, πληρωνόταν για αυτό και από πού;

- Έχουν πέσει στα χέρια μου κινήσεις λογαριασμών που μου τις έφεραν αυτοκινητιστές, όπου φαίνεται ότι οι επιστροφές που πληρωνόταν η Taxibeat για να πληρώσει τους αυτοκινητιστές είναι από διάφορες χώρες του εξωτερικού, όχι ευρωπαϊκές. Είναι από όλον τον πλανήτη και αυτό μου δημιουργεί πολλά κενά στο πώς πληρωνόταν ένας αυτοκινητιστής, με ποια τιμή και τι έκανε.

- Επίσης, έχουν πέσει στα χέρια μου διάφορες διαφημίσεις σας που δείχνουν έκπτωση 50% με κάρτα PayPal αλλά μου δώσανε και άλλα πράγματα τα οποία θα ήθελα να τα επιβεβαιώσετε.

- Ποιο ήταν το μετοχολόγιο δηλαδή της TAXIBEAT;

- Αν υπήρχαν στο μετοχολόγιο της offshore εταιρείες και ποιες,

- Iσχύει δημοσίευμα της εφημερίδας «ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ» ότι μια από αυτές τις εταιρείες χρηματοδοτήθηκε από εταιρεία που συμμετέχει συγγενικό πρόσωπο του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ή όχι;

- Και αν υπάρχουν offshore εταιρείες με έδρα στο μετοχολόγιο της TAXIBEAT στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, στον Παναμά και πολλούς άλλους προορισμούς σε όλο τον πλανήτη, που για εμάς είναι θέμα αυτό.

- Eπειδή είχε γίνει και ειδική αναφορά από τον Πρόεδρο της ΝΔ σε εσάς και εμείς είμαστε εναντίον των νέων τεχνολογιών, θα ήθελα να σας ρωτήσω, τότε είχατε μια καμπάνια διαφημιστική μέσω ποιας διαφημιστικής εταιρείας είναι και πόσο κόστισε αν θέλετε τα απαντάτε αυτά. Αναφέρομαι στην τελευταία καμπάνια όταν διέρρευσε δήθεν το νομοσχέδιο που ήταν τελείως διαφορετικό από αυτό που έρχεται στη Βουλή μιλάμε για τον Οκτώβρη του 2017.

- Θα ήθελα επίσης να μας απαντήσετε πόσο πουλήθηκε η μητρική TAXIBEAT, που πουλήθηκε σε ποια χώρα, αν δικαιολογείται αυτό με τους τζίρους και τα κέρδη που έχει η μητρική και αν θέλετε να μας ενημερώσετε και η μητρική τι κύκλο εργασιών και τι κέρδη έχεις όλον τον κόσμο, για να συγκρίνουμε ότι στην αγορά, όσο πρωτοπόρα και αν είναι μια εφαρμογή, που δεν είναι γιατί υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες εφαρμογές τον πλανήτη, υπάρχει στην αγορά ένα όριο σε σχέση με τα κέρδη που έχει την εταιρία όσον αφορά το ποσό πουλιέται.
 Είναι εδώ πολλοί επιστήμονες και η Ένωση Συγκοινωνιολόγων που μπορεί να σας το πει. Μπορεί να είναι τρεις φορές ή τέσσερις, είναι επιχειρηματίες, μπορεί να είναι πέντε, να είναι, δέκα ή δεκαπέντε, αλλά δεν μπορεί να είναι μια εταιρεία μέσα σε τρεις ή τέσσερις χώρες τουλάχιστον και στη δική μας να παρουσιάζει ζημιές και μικρούς τζίρους και να πωλείται όπως έχετε πει, 43 εκατομμύρια.

- Θα ήθελα, επίσης, να μου πείτε πόσο μέσα έμπαινε κάθε χρονιά από το 2011 μέχρι το 2016 τουλάχιστον στη χώρα μας και πως αυτό αιτιολογείται αν η φορολογία που λέτε ότι άφησε στη χώρα 5 εκατ. από φόρους, αν είναι φόροι εισοδήματος ή αν είναι άλλα πράγματα, όπως ασφαλιστικές εισφορές.

- Ένα άλλο θέμα που είναι πιο τεχνικό και θα ήθελα να ρωτήσω, επειδή μας λέτε ότι παρέχετε ψηφιακές υπηρεσίες, αλλά δεν μπαίνετε στο συγκοινωνιακό έργο, εσείς χειρίζεστε και μερικά ευαίσθητα κρίσιμα προσωπικά δεδομένα. Δηλαδή, εγώ που χρησιμοποιώ TAXIBEAT ξέρετε πού μένω, πού είναι το γραφείο μου, ποιος είναι ο αριθμός της κάρτας μου και πού συνήθως μετακινούμαι, δηλαδή ότι ξυπνάω στους 8 το πρωί, καλώ την TAXIBEAT, έρχεται με παίρνουν και να πάει στο Υπουργείο και το βράδυ στις 3 το πρωί τα ξημερώματα, με γυρνάει πίσω

- Για αυτό το στοιχείο εσείς κρατάτε ιστορικό αρχείο.

- Πού είναι αυτό το ιστορικό αρχείο;

- Πού κρατείται;

- Έχετε πάρει μια γνωμοδότηση ή άδεια από την Αρχή Πιστοποίησης Προσωπικών Δεδομένων για τα ιστορικά αρχεία που κρατάτε ή όχι μέχρι σήμερα;

- Δεν κληρονομήσαμε ένα τέτοιο σύστημα στο Υπουργείο, πού να ξέρουμε αν εσείς χρησιμοποιείτε επαγγελματίες οδηγούς ή όχι, αν χρησιμοποιείτε επαγγελματίας αυτοκινητιστές ή όχι.

- Δεν πρέπει να έχουμε ένα τέτοιο σύστημα να ξέρουμε και να ελέγχουμε, αν όντως έχετε επαγγελματίες αυτοκινητιστές, αν όντως έχετε επαγγελματίες ή έχετε άλλους και είναι σε μια άλλη λογική η δραστηριότητά σας;