Log in

Novartis: Στα χαρακώματα για το ημερολόγιο Φρουζή

Εν μέσω ανοιχτών ερωτημάτων και επικοινωνιακών αντιπερισπασμών η υπόθεση Novartis επιστρέφει στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας και της σύγκρουσης κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας.

Γράφει η: 

Η σύγκρουση αυτή κλιμακώθηκε σήμερα ανάμεσα στο Μαξίμου και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται νέο μπαράζ αποκαλύψεων από το πρόσθετο υλικό της δικογραφίας και το ημερολόγιο του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή που ήδη έχει διαβιβαστεί στην Προανακριτική Επιτροπή.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, και πίσω από τις επικοινωνιακές επιθέσεις και αντεπιθέσεις, προκύπτουν σοβαρές «γκρίζες ζώνες» τόσο για τον Αντώνη Σαμαρά όσο και για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα μετά την επιβεβαίωση από τον ίδιο ότι είχε έμμισθη σχέση με την Novartis για την παροχή οικονομικών αναλύσεων πριν αναλάβει την θέση του υπουργού Οικονομικών.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν και σήμερα ότι ο Γιάννης Στουρνάρας κρύβεται πίσω από το «νόμιμο και ηθικό» και παραμένει βαριά εκτεθειμένος καθώς «απέκρυψε» την σχέση του με την Novartis κατά την ομιλία του στην Βουλή όταν συγκροτήθηκε η Προανακριτική. Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν και την πλήρη κάλυψη που παρείχε στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη δηλώνοντας: «Ο κ. Στουρνάρας εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα πριν αναλάβει δημόσιες θέσεις. Καταλαβαίνω ότι αυτό μπορεί να θεωρείται ασυνήθιστο για πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, δηλαδή να έχει κάποιος εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα πριν περάσει στην πολιτική, αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι συμβαίνει στα αλήθεια. Συμβαίνει.»

Ανάλογα εκτεθειμένος θεωρείται και ο Αντώνης Σαμαράς μετά την αποκάλυψη του ιδιόχειρου σημειώματός του προς τον Κωνσταντίνο Φρουζή. «Διαψεύδει τη γνησιότητα του ιδιόχειρου σημειώματός του στον Κωνσταντίνο Φρουζή; Για ποιο λόγο παρέπεμψε τον κ. Φρουζή στον τότε υπεύθυνο για όλες τις δαπάνες του Δημοσίου, Χρήστο Σταϊκούρα;», είναι το ερώτημα που έθεσε, ξανά, σήμερα το Μαξίμου προς τον πρώην πρωθυπουργό.

Από την πλευρά τους, συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά ζήτησαν εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τις αναφορές στο ημερολόγιο Φρουζή με βάση τις οποίες υπήρχε από το 2014 «τακτική και αμφίδρομη επικοινωνία» με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την πολιτική αντιπαράθεση τροφοδότησαν περαιτέρω και οι σημειώσεις του ισχυρού άνδρα της Novartis ότι είχε ζητήσει διαμεσολάβηση για να κλείσει ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στις εν λόγω σημειώσεις συμπεριλαμβάνονται και μια σειρά ακόμη από πολιτικά ονόματα (Δένδιας, Βενιζέλος, Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσάκαλος, Μηλιός, Μπακογιάννη, Αννα Διαμαντοπούλου, Λοβέρδος), χωρίς όμως καμία διευκρίνηση. Κυβερνητικά στελέχη αποδίδουν τις διαρροές των ονομάτων αυτών σε βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην Προανακριτική «με στόχο τον αντιπερισπασμό».

Ο ιδιος ο Κωνσταντίνος Φρουζής παρενέβη στον πολιτικό πόλεμο με γραπτή του ανακοίνωση, για να δηλώσει ότι «στο πλαίσιο της θεσμικής του ιδιότητας ως προέδρου του ΣΕΦΕ» είχε συναντήσεις με «παράγοντες που ανήκαν τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση».

Η εικόνα αυτή είναι ενδεικτική των επόμενων θερμών πράξεων που επιφυλάσσει η υπόθεση Novartis, εν όψει των οποίων ενδιαφέρον έχουν και οι σημερινές δηλώσεις στην ΕΡΤ του δικηγόρου Παύλου Σαράκη. Ο κ. Σαράκης, ο οποίος εκπροσωπεί τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες που κατέθεσαν στο FBI στις ΗΠΑ, υποστήριξε ότι από τη έρευνα του FBI προκύπτουν στοιχεία που δείχνουν εμπλοκή πολιτικών στο σκάνδαλο, και πως υπάρχουν και άλλα στελέχη και υπάλληλοι της Novartis που επιθυμούν να μιλήσουν.