Log in

"Βόμβα" στα θεμέλια του Κινήματος Αλλαγής η συμφωνία για το Σκοπιανό

Μείζον θέμα συνοχής δημιουργεί στο Κίνημα Αλλαγής η συμφωνία για το Σκοπιανό, καθώς ΔΗΣΥ και ΠΟΤΑΜΙ κινούνται κινούνται σε διαφορετικό μήκος κύματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει απρόβλεπτες συνέπειες.

Γράφει ο: 

Σε πρώτη φάση το ΚΙΝΑΛ τηρεί επιφυλακτική στάση μέχρι να μελετήσει την συμφωνία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Το Πολιτικό Συμβούλιο μάλιστα που συνεδρίασε χθες το βράδυ εκτάκτως υπό την Φώφη Γεννηματά, χωρίς τη συμμετοχή του Νίκου Ανδρουλάκη και Θανάση Θεοχαρόπουλου, που βρίσκονται εκτός Αθηνών, ενημερώθηκε από την επικεφαλής του για όσα ανέφερε στο τηλεφώνημά του ο πρωθυπουργός για την συμφωνία και θα συνεδριάσει ξανά σήμερα αφού λάβει και αξιολογήσει το τελικό κείμενο της συμφωνίας.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε λόγο αργότερα αναφέρεται:

"Το Κίνημα Αλλαγής έχει επανειλημμένα τονίσει ότι είναι υπέρ της λύσης, αλλά όχι οποιασδήποτε λύσης.Η σύνθετη ονομασία έναντι όλων, η συνταγματική αναθεώρηση, η ακύρωση κάθε μορφής αλυτρωτισμού είναι οι πάγιες πατριωτικές μας θέσεις.Στη βάση αυτών των θέσεων θα αξιολογήσουμε το επίσημο σχέδιο συμφωνίας που δεσμεύτηκε να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε εάν πληροί τις προϋποθέσεις για την προστασία των εθνικών συμφερόντων και προωθείται η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή καθώς και οι Ευρωπαϊκές αρχές".

Ωστόσο νωρίτερα ο ασκός του Αιόλου άνοιξε, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης ξεκαθαρισε στο ραδιόφωνο 24/7 'οτι "Εάν η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν υπερψηφίσει μαζί με το Ποτάμι τη συμφωνία για το Σκοπιανό, τίθεται θέμα συνοχής για το Κίνημα Αλλαγής".

Δήλωσε ακόμη ότι ότι ο ίδιος θα υπερψηφίσει τη συμφωνία και πως το ίδιο θεωρεί βέβαιο για το κόμμα του, ενώ ανέφερε ότι "δεν μπορεί να διανοηθεί διαφορετική στάση από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη". Αν αυτό συμβεί πάντως επισήμανε "το Ποτάμι θα πρέπει να επανεξετάσει την απόφασή του για κοινή πορεία στο πλαίσιο του ΚΙΝΑΛ".

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επιτέθηκε στον βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Δανέλλη, από το βήμα της Βουλής, μιλώντας στην Ολομέλεια για το πολυνομοσχέδιο, είπε για τον κ. Δανέλλη, ο οποίος απουσίαζε από την αίθουσα:

"Ας κρίνει κανείς την αξιοπρέπεια κάποιου ο οποίος από βουλευτής του Συνασπισμού έγινε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μετά έγινε βουλευτής του Ποταμιού και τώρα θέλει να πάει αλλού. Εμείς λέμε: "Η πόρτα είναι ανοιχτή και τα σκυλιά δεμένα»".

Λίγη ώρα αργότερα και μετά την έκταση που πήρε το θέμα ο Σπύρος Δανέλλης απάντησε "...έμαθα για την επίθεση του συναδέλφου Κωνσταντινόπουλου και τις υποδείξεις του για τις πολιτικές μου επιλογές. Σε ό,τι αφορά το «Μακεδονικό» οι προσωπικές μου θέσεις είναι δημόσια διατυπωμένες από το μακρινό 1992. Οι απόψεις του κόμματος μου «Το Ποτάμι», ταυτόσημες και αταλάντευτες. Δεν θα μπορούσα όμως να αφήσω αναπάντητη την αήθη προσπάθεια απαξίωσής μου".

Και υπογράμμισε "Το έχω ξαναπεί: προτιμώ να αλλάξω κόμμα, παρά αρχές και «πιστεύω». Δεν μετακινήθηκα ποτέ από τον χώρο των αρχών της Ανανεωτικής Αριστεράς και του πολιτικού φιλελευθερισμού. Δεν δίστασα ποτέ να υποστηρίξω τις απόψεις μου, όσο μειοψηφικές κι αν ήταν. Έμεινα σταθερός σε αυτές και δικαιώνομαι από τον χρόνο. Από τον ΣΥΝ έφυγα όταν στράφηκε στην κινηματική και ριζοσπαστική Αριστερά. Με το ΠΑΣΟΚ η σχέση μου μπήκε στο «ψυγείο», όταν ανέλαβε η νέα ηγεσία και η 8μελής του Ευρωομάδα μετατράπηκε σε... μονομελή. Το Ποτάμι ήρθε ως ο φιλόδοξος φορέας που θα κάλυπτε το κενό του προοδευτικού ευρωπαϊσμού. Που λοιπόν έγκειται η αναξιοπρέπεια για την οποία με εγκάλεσε ο «σύντροφος» Οδυσσέας; Με ποια ιδιότητα και γιατί από το βήμα της Βουλής;"

Να σημειωθεί ότι από του βήματος της Βουλής ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον Σπ. Δανέλλη, εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση του Οδ. Κωνσταντινόπουλου, τον οποίο κάλεσε να μην αναφέρεται σε εσωκομματικές διαφορές από του βήματος της Βουλής.