Log in

Μητσοτάκης: Από το "μένουμε Ευρώπη" στο..."μένουμε Βαλκάνια"

...κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά την ιστορική συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το Σκοπιανό.

Γράφει ο: 

Όλα δείχνουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα συνεχίσει να υποστηρίζει μια αδιέξοδη πολιτική που δεν βοήθησε τη χώρα επί 25 ολόκληρα χρόνια. Παραμένοντας εγκλωβισμένος σε μια ακροδεξιά ρητορική και για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, την ώρα μάλιστα που η διεθνής κοινότητα κάνει λόγο για μια "ιστορική συμφωνία".

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει σύμφωνα με πληροφορίες να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του υπουργού Άμυνας Π. Καμμένου κατά πάσα πιθανότητα εξαιτίας του γεγονότος ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία επειδή περιέχει τον "Μακεδονία".

Και κυρίως γιατί "Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντας μια συμφωνία η οποία δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του". Αυτό θεωρεί ότι "δεν έχει προηγούμενο στην Ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία και συνιστά προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος".

Μάλιστα για αυτό το λόγο ενημερώνει σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως "θεσμικό εγγυητή του πολιτεύματος, για αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη".

Στη επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό πηγές της ΝΔ αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε να του στείλει άμεσα ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας, δεδομένου ότι οι βασικές παράμετροι έχουν γίνει ήδη γνωστές μέσω διαρροών ή και δηλώσεων. Παράλληλα έκανε λόγο γ
μια εκ των υστέρων ενημέρωση

"Ύστερα από 6 μήνες μυστικής διπλωματίας, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με τον κ. Ζάεφ να υπογράψει μια διακρατική συμφωνία για την επίλυση της εκκρεμότητας με την γείτονα χώρα. Το έκανε, αφού περιφρόνησε τον Ελληνικό λαό και τις ευαισθησίες του. Και αφού αγνόησε προκλητικά σύσσωμη την αντιπολίτευση και τη Βουλή», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης¨είπε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του

Για την ουσία της συμφωνίας, και "με βάση αυτά που μέχρι τώρα γνωρίζουμε και ακούσαμε από τον κ. Τσίπρα" ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε: "Αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής εθνότητας συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση. Η λύση που συμφωνήθηκε είναι μια κακή συμφωνία. Έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων. Αυτό κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται ή ακόμα χειρότερα δεν τους ενδιαφέρει να το αντιληφθούν. Είναι οι ίδιοι που στο παρελθόν δεν είχαν καμία αντίρρηση να ονομάζεται η γειτονική χώρα, Μακεδονία σκέτο".

Επιπλέον κατά τον κ. Μητσοτάκη "μια κακή συμφωνία προσφέρει έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε κάλπικο εθνικισμό, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν παντού στην Ευρώπη". Και συμπλήρωσε "Αρκετές πληγές πρέπει να επουλώσουμε ως χώρα. Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε άλλη μια, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Δική μου προτεραιότητα είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στη διαφύλαξη της ενότητας του Ελληνικού λαού. Επαναλαμβάνω: δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα της Ελλάδας. Καλώ τον κ. Τσίπρα να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία".

"Δυστυχώς για ακόμη μια φορά, ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων" σχολίασε πάραυτα το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τις δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ.