Log in

Κίνημα Αλλαγής: Η ρήξη για το Μακεδονικό σηματοδοτεί την αρχή του τέλους;

Η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς το Μακεδονικό ζήτημα και η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ πυροδοτεί απ΄ότι φαίνεται την αρχή τους τέλους του φιλόδοξου εγχειρήματος για το νέο φορέα της κεντροαριστεράς.

Γράφει ο: 

Το γεγονός αποτυπώθηκε και από το περιεχόμενο των ομιλιών της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά και του επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σταύρου Θεοδωράκη στην Ολομέλεια της Βουλής, αποτυπώνοντας το διχασμό στους κόλπους του Κινήματος.

Συγκεκριμένα οι δύο αρχηγοί είπαν:

Η Φώφη...

Δεσμεύετε τη χώρα και στα Εθνικά θέματα.

Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση.

Έχει θετικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα των Σκοπίων.

Η υλοποίηση της όμως, δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά αποκλειστικά από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας.
Εκτός από τις αβεβαιότητες υπάρχουν αρνητικά σημεία και προβλήματα που μπορεί να απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς λύσης.

Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή εάν:
· Η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με την νέα ονομασία και
· Η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Έχουμε επισημάνει από καιρό τις επιβλαβείς κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τις επιπτώσεις από την εμπλοκή του θέματος στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, με ευθύνη τους.

Με τη διγλωσσία και τους χειρισμούς τους, αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για το πολωτικό και διχαστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και στο μείζον αυτό Εθνικό θέμα.

Η ΝΔ φέρει διαχρονικά την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του ζητήματος και με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις και μεταμορφώσεις της, δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής.

Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά για την εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης, βιώσιμης λύσης.

Ο Σταύρος...

«Είσαστε υπέρ της λύσης του Μακεδονικού; – Στηρίζετε τον Τσίπρα!».«Καταψηφίζετε τα προαπαιτούμενα; – Στηρίζετε τον Μητσοτάκη!». Όμως η πολιτική, τουλάχιστον η πολιτική όπως την εννοούμε εμείς, δεν είναι περίκλειστη σε στρατόπεδα. Δεν καθοδηγείται από σημαίες ευκαιρίας. Και σίγουρα, σε ότι με αφορά προσωπικά, δεν καθοδηγείται από το ένστικτο της πολιτικής μου επιβίωσης.

Δεν θα γίνω άλλη μια κατσαρίδα της πολιτικής. Ή, για να το πω με μεγαλύτερη ακρίβεια, δεν θα θυσιάσω καμία από τις πεποιθήσεις μου μόνο και μόνο για να παραμείνω σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Δεν με αφορά, λοιπόν, το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Ειδικά αυτήν την κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας!

Γιατί, κυρίες και κύριοι, όλα τα προβλήματα, τα παλιά και τα νέα, δημιουργούνται ή δεν λύνονται από αυτούς που έχουν συνεχώς στο νου τους το κομματικό και εν γένει το πολιτικό κόστος. Η αλυσίδα έχει ως εξής: Κομματικό κόστος - Λαϊκισμός - Συντηρητισμός.

Όλοι αυτοί, που επιπόλαια -ίσως και χωρίς πολλή σκέψη- υποκύπτουν κάποια στιγμή στις σειρήνες του πολιτικού κόστους, θα πρέπει να ξέρουν ότι τελικά τρέφουν τον συντηρητισμό και τον λαϊκισμό που κατατρώει τη χώρα.

Πάμε λοιπόν στα επίμαχα. Το Ποτάμι από την πρώτη μέρα της ίδρυσης του είναι υπέρ της λύσης του Μακεδονικού. Δεν θα πω τα παλιά και γνωστά... Ότι η Μακεδονία είναι μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή, που δεν ανήκει όλη στην Ελλάδα... Ότι όλες οι χώρες του πλανήτη τους λένε Μακεδονία και εμείς παριστάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε...

Θα πω ότι ειδικά σήμερα, επείγει μία καλή συμφωνία με τους γείτονες μας. Να μην τους δώσουμε «πακέτο» στους Τούρκους. Να τους δώσουμε το χέρι μας. Να τους βοηθήσουμε να γίνουν μέλη της ΕΕ - σε 10, 12 χρόνια, γιατί τόσο θα κρατήσει.

Να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη επιχειρηματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ είναι, λοιπόν, ένα απαραίτητο πρώτο βήμα. Έχει αδυναμίες -και θα μας δοθεί η δυνατότητα τις επόμενες μέρες να τις συζητήσουμε- αλλά είναι το βήμα που πρέπει να κάνουμε.

Οι έξαλλες αντιδράσεις των εθνικιστών στα Σκόπια μαρτυρούν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Αν ο Ζάεφ καταφέρει και πείσει τους γείτονές μας να ταχθούν με το μέρος της συμφωνίας, οι αλυτρωτισμοί και η εχθρότητα που υπαγόρευαν οι εθνικιστές, θα τελειώσουν. Δεν θα επεκταθώ άλλο όμως. Και αύριο μέρα είναι...