Log in

Τώρα ξεκινά η κυβέρνηση της πρώτης φοράς Αριστεράς

Το μήνυμα αυτό στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου σε όλους όσοι ονειρεύονται πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο και ιδίως προς τη Νέα Δημοκρατία μετά τις συμφωνίες για το Μακεδονικό και το χρέος.

Γράφει ο: 

Ο Αλέξης Τσίπρας, χέρι-χέρι με τον Πάνο Καμμένο, είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει τη 4ετία μέχρι και την τελευταία μέρα, την ώρα που Κυριάκος Μητσοτάκης εγκλωβισμένος στη εκλογολογία που ο ίδιος έχει καλλιεργήσει και σε σύγχυση, αναζητά νέο αφήγημα.

Η ομιλία τελικά στο πρωθυπουργού στο Ζάππειο δεν σηματοδότησε όπως ήλπιζαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι την άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, αλλά τις νέες "προγραμματικές δηλώσεις" της κυβέρνησης, η οποία με την συμφωνία για το χρέος στο χέρι σχεδιάζει την "επόμενη μέρα", με έμφαση στις "θεσμικές μεταρρυθμίσεις".

Βασικοί πλέον στόχοι της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του πρωθυπουργού:

- δημοσιονομική πολιτική έντιμη και συνετή που θα σέβεται τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα θα βάζει τέλος στη λιτότητα, στις αδικίες, μιας πολιτικής λελογισμένης επέκτασης με βάση το δημοσιονομικό χώρο που αρχίζει πλέον να δημιουργείται
- στοχευμένες ελαφρύνσεις σε εκείνους που όλα τα προηγούμενα χρόνια υπέφεραν πολύ, με μείωση φόρων το 2019 αλλά και σε υποστήριξη του κοινωνικού κράτους και της πρόνοιας που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα
- μεταρρυθμίσεις εκδημοκρατισμού της δημόσιας διοίκησης,
- μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα και θα εγκαθιστούν μια νέα σχέση του κράτους με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
- επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας με την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού,
- την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, την ανεξαρτησία της ελληνικής στατιστικής αρχής, της αρχής δημοσίων εσόδων, τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται ακόμα να γίνουν στη δικαιοσύνη, την υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης.

Ακόμη όπως λένε οι στενοί συνεργάτες του την προώθηση της Συνταγματικής μεταρρύθμισης, το διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, τις γερμανικές επανορθώσεις κ.α.

Στόχος του κ. Τσίπρα από το Σεπτέμβριο με τα εγκαίνια της ΔΕΘ να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη σχέση του ιδίου, της κυβέρνησης και του κόμματος με το λαό περιοδεύοντας ανά την Ελλάδα, με ένα νέο -σύμφωνα πληροφορίες- κυβερνητικό προφίλ. Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται ένας μεγάλος ανασχηματισμός κυβερνητικής αντεπίθεσης, με ανοίγματα στο χώρο της κεντροαριστεράς και των τεχνοκρατών με προοδευτικό προφίλ.

Παρά τα κολακευτικά σχόλια του πρωθυπουργού προς τον Πανό Καμμένο, η σχέση με τους ΑΝΕΛ λόγω Μακεδονικού δεν είναι στο καλύτερο σημείο εξαιτίας της αρνητικής στάσης του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Άμυνας. Γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης όταν έρθει η συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός όπως είπε και στο Ζάππειο σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τς εντυπώσεις εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ακόμη μπροστά της 15 μήνες. "Για να καθαρίσουμε τη χώρα από τα παραθεσμικά δίκτυα εξουσίας, από τη διαφθορά, τον ηθικό εκφυλισμό και θα τα καταφέρουμε. Πετύχαμε τον πρώτο μας στόχο, έχουμε ακόμη 15 μήνες μπροστά μας για να πετύχουμε και το δεύτερο μεγάλο στόχο της κυβέρνησής μας. Και θα τον πετύχουμε." όπως τόνισε

Όσον αφορά τη ΝΔ η στροφή της ηγεσίας της σε ένα εθνικιστικό και νεοφιλελεύθερο λόγο είναι πλέον βούτυρο στο ψωμί του Αλέξη Τσίπρα.

"Καταλαβαίνω βεβαίως τη σύγχυση και την αγωνία και τη στενοχώρια της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του κυρίου Μητσοτάκη, που σήμερα μάλιστα μου ζήτησε και συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία. Δε ξέρω τι ακριβώς σκέφτεται και ζητάει συζήτηση για την οικονομία, μετά από τόσες διαψεύσεις ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Ίσως να ισχύει εδώ το γνωστό ρητό ότι ο δολοφόνος θέλει διαρκώς να επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος. Του απαντώ λοιπόν: Και κάθε μέρα αν θέλει είμαι πρόθυμος να συζητάμε στη Βουλή για την οικονομία. Γιατί εκεί που απέτυχαν τρεις δικές τους κυβερνήσεις η δική μας κυβέρνηση πέτυχε." είπε χαρακτηριστικά στο Ζάππειο.

Οι τελευταίες εξελίξεις σε δύο μεγάλα μέτωπα, σε εθνικό και οικονομικό επίπεδο, ανέδειξαν το ηγετικό προφίλ Αλέξη Τσίπρα στα μάτια της διεθνούς κοινότητας και όχι μόνο ως ενός σύγχρονου Ευρωπαίου κεντρο-αριστερού πολιτικού. Οι εκλογικές μάχες 'όμως στην Ελλάδα αρχής γενομένης με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019 και ορίζοντα τις εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 θα κρίνουν το κατά πόσο τον εμπιστεύονται για μια ακόμη 4ετία οι προοδευτικοί πολίτες της χώρας.