Log in

Alpha: Στην Αρχή για το «μαύρο χρήμα» οι καταγγελίες Νικολόπουλου

Στην Ανεξάρτητη Αρχή για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα φέρνει αύριο τις καταγγελίες του για τον Alpha και τον Δημήτρη Κοντομηνά ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκος Νικολόπουλος.

Γράφει ο: 

Ο ανεξάρτητος βουλευτής εγείρει θέμα παράβασης καθήκοντος από μέρους των μελών του ΕΣΡ στην αδειοδότηση του Alpha και ζητά από την κ. Ζαϊρη, επικεφαλής της Αρχής, την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης για το αν δικαιολογεί ο Δημήτρης Κοντομηνάς τα κεφάλαια με τα οποία συμμετέχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η fmvoice.gr φέρνει στο φως της δημοσιότητας την επιστολή Νικολόπουλου γύρω από το επίμαχο θέμα:   

"Αθήνα 27 Ιουνίου 2018

ΠΡΟΣ
ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ
ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ
ΑΠΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

ΥΠ’ ΟΨΙΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Κας ΑΝΝΑΣ ΖΑΪΡΗ

Αξιότιμη Κυρία Ζαΐρη,

Διά της παρούσης, ενεργώντας εντός των πλαισίων των κοινοβουλευτικών καθηκόντων μου, επιθυμώ να σας ενημερώσω για μια υπόθεση που άπτεται των αρμοδιοτήτων σας σχετικά με έρευνα που αφορά την ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. και τις οικονομικές διαδικασίες που ακολούθησε τα τελευταία έτη, ώστε να έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στον σχετικό διαγωνισμό για τη χορήγηση αδείας λειτουργίας από το ΕΣΡ.

Τα βασικά σημεία των υπό έρευνα «δραστηριοτήτων» της ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. και του κ. Δημήτρη Κοντομηνά, πραγματικού μετόχου της έως την 29/6/2016, έχουν ως εξής και προέρχονται από πληροφορίες ή καταγγελίες που έχουμε λάβει:

Η εταιρεία ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε., η  οποία μέσα από ένα σύμπλεγμα εξωχώριων εταιρειών προέβαινε ανελέγκτως σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για να καλύψει τις συνεχείς και εκτεταμένες ζημίες που παρουσίαζε κατά την χρήση της αλλά και προέβη σε αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος από τον Δ. Κοντομηνά στην Μ. Κοντομηνά, χωρίς να πληρώνονται οι τυχόν φόροι δωρεάς και μεταβίβασης  και  κατά παράβαση της διάταξης του Οικονομικού Εισαγγελέα 269/2015 και της διάταξης του 14ου Τακτικού Ανακριτή 60/2016, περί απαγόρευσης μεταβίβασης όλων των περιουσιακών στοιχείων του Δ. Κοντομηνά λόγω χρεών προς το Δημόσιο.

Παρ’ όλα αυτά το ΕΣΡ, κατά μία δέουσα να ελεγχθεί –κατ’ εμέ– απόφασή του, δεν εφάρμοσε προσηκόντως τον νόμο και το δίκαιο της προκήρυξης, ανακηρύσσοντας  την ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. υποψήφια για την απόκτηση τηλεοπτικής συχνότητας.

Είναι απολύτως σαφές ότι ένας από τους σκοπούς της  προκήρυξης είναι η αποφυγή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Γι’ αυτό και ζητείται από τους υποψηφίους, αναλυτικές οικονομικές  καταστάσεις όχι μόνο για την υποψήφια εταιρεία αλλά και για τους μετόχους  και σε περίπτωση που και αυτοί είναι νομικά πρόσωπα αναφέρονται  τα  στοιχεία  ταυτότητας των μετόχων της διαδοχικώς μέχρι φυσικού προσώπου (Γ.2.2), και ειδικότερα για τις αλλοδαπές εταιρείες‐μέτοχοι της υποψηφίας (όπως εδώ δηλαδή της ALPΗA MEDIA GROUP LTD η οποία εδρεύει στην Κύπρο έχει τη μορφή εξωχώριας εταιρείας) και ή των μετόχων  αυτής  που  έχουν  τη  μορφή  της  «nominee  company», οφείλουν να δηλώσουν τον πραγματικό τους μέτοχο (beneficial owner).

Το ΕΣΡ όμως με απίστευτη ευκολία ξεπέρασε το γεγονός ότι από το 2012 έως το 2016 διενεργήθηκαν αφενός τεράστιες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και από 177.000.000 ευρώ ανήλθε το μετοχικό κεφάλαιο στα 289.543.000 ευρώ, αφετέρου δε διενεργήθηκαν μεταβιβάσεις και αλλαγές στους beneficial owners και αυτή η τεράστια περιουσία των 289.000.000 ευρώ πέρασε εν μία νυκτί, στις 29/6/2016,  από τον Δ. Κοντομηνά στην Μαρία Κοντομηνά, άγνωστο εάν πληρώθηκε ο αναλογούν φόρος και παρ’ ότι εισαγγελικές και ανακριτικές διατάξεις που ερευνούν τον Δημήτριο Κοντομηνά για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα είχαν απαγορεύσει ρητώς την μεταβίβαση των περιουσιακών του στοιχείων, ενώ εύλογα ερωτηματικά τίθενται για το αν η Μαρία Κοντομηνά διέθετε το κατά τον νόμο απαιτούμενο «πόθεν έσχες» ώστε να καταστεί πραγματική μέτοχος της ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. και αν το ΕΣΡ προέβη στον κατά νόμο έλεγχο.

Επειδή  λοιπόν συνάγεται από τα ανωτέρω ότι θα πρέπει να διερευνηθεί εξ Υμών εάν ενδεχομένως τα αναφερόμενα μέλη του ΕΣΡ παρέβησαν το καθήκον τους ανακηρύσσοντας την ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. υποψήφια προς απόκτηση τηλεοπτικής συχνότητας όταν την ίδια στιγμή με το ίδιο σκεπτικό απέκλεισαν ορθώς την εταιρεία Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε. και ενώ, ενδεχομένως, οι μέτοχοί της δεν παρείχαν επαρκή δικαιολογητικά για την προέλευση των διατεθέντων χρημάτων.

Επίσης, θα πρέπει να διερευνηθεί εάν ο Δημήτριος και η Μαρία Κοντομηνά διέπραξαν και τα τιμωρούμενα σε βαθμό κακουργήματος εγκλήματα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα της καταδολίευσης δανειστών και της παραβίασης εισαγγελικής και ανακριτικής διάταξης.

Συγκεκριμένα, ενώ ο Δ. Κοντομηνάς διώκεται για φοροδιαφυγή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, φέρεται να διοχέτευσε στην κόρη του Μαρία Κοντομηνά περιουσιακό στοιχείο αξίας 289.543.000 ευρώ, δηλαδή τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA μεταβιβάζοντάς της το 100% των μετοχών τής ALΡHA MEDIA GROUP χωρίς να πληρωθεί ούτε φόρος μεταβίβασης ούτε φόρος υπεραξίας ούτε φόρος δωρεάς.

Πώς είναι δυνατόν η Μ. Κοντομηνά να αποκτά ένα τέτοιο περιουσιακό στοιχείο που σε περίπτωση που η μεταβίβαση εγένετο κανονικά οι εισπραττόμενοι από το Ελληνικό Δημόσιο φόροι θα ήταν της τάξεως των δεκάδων ίσως και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ομοίως ο Δ. Κοντομηνάς φέρεται ότι τους φόρους που απέκρυψε των 77.000.000 ευρώ που του καταλόγισε η Δ΄ Δ.Ο.Υ το 2017 να τους ενσωμάτωσε στο κανάλι ALΡHA και να τους μεταβιβάζει αχρεωστήτως στην κόρη του.

Τα συγκεκριμένα περιστατικά, εάν όντως είναι αληθή, φέρονται να έγιναν κατά παράβαση των εισαγγελικών και ανακριτικών διατάξεων και σκοπό είχαν να παρέχουν στους εγκαλούμενους προστασία από τις επιβληθείσες κυρώσεις και τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος.

Για τα παραπάνω καταγγελλόμενα, έχω ήδη καταθέσει μηνυτήρια αναφορά εις βάρος του Προέδρου και των Μελών του ΕΣΡ, αναφορά η οποία επισυνάπτεται.

Ευελπιστώ ότι η έρευνά σας στον τομέα των αρμοδιοτήτων σας θα είναι ουσιαστική, ώστε ο ελληνικός λαός να πληροφορηθεί εάν όντως ευσταθούν οι καταγγελίες που περιήλθαν σε γνώση μας, εάν υπάρχουν όλες οι εκ του νόμου προβλεπόμενες προϋποθέσεις για τη χορήγηση της τηλεοπτικής άδειας και όχι ότι κάποιοι εκμεταλλευόμενοι την ισχύ που παρέχει ένας ισχυρός τηλεοπτικός σταθμός πανελλήνιας εμβέλειας, τον ζημίωσε με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία που ο ίδιος –ο λαός– υποφέρει από τα αλλεπάλληλα μνημόνια, τις μειώσεις των συντάξεων και τις απολαβές του να βρίσκονται πολύ πιο κάτω από τα επίπεδα της φτώχειας.

Με εκτίμηση

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ"