Log in

"Σφήνα" Γεννηματά στο φλερτ Τσίπρα/ευρωσοσιαλιστών - Εσωκομματικό δημοψήφισμα προτείνει ο Κρεμαστινός

Να αποδομήσει το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης Τσίπρα και να ακυρώσει το φλέρτ του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τους ευρωσοσιαλιστές επιχείρησε η Φώφη Γεννηματά, κατά την ομιλία της στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Γράφει ο: 

"Το δικό μας όραμα είναι μια κοινωνική Ευρώπη ανάπτυξης και δικαιοσύνης" τόνισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ασκώντας δριμεία κριτική στην ελληνική κυβέρνηση. "Ούτε καθαρή έξοδο έχουμε, ούτε επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα" και ότι "Τα προβλήματα συνεχίζονται" είπε, σημειώνοντας ότι "Οι πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και ΝΔ είναι εξίσου επικίνδυνες για την κοινωνία".

Παρεμβαίνοντας στη σχέση Τσίπρα-ευρωσοσιαλιστών η κ. Γεννηματά τόνισε ότι είναι "Ώρα να δημιουργηθεί "ένα ισχυρό Προοδευτικό Μέτωπο Αλλαγής, στην Ευρώπη" και πρόσθεσε με νόημα "Χρειάζονται συνεργασίες, αλλά με αρχές και αξίες καθώς και συνεργασίες με βάση το πολιτικό πρόγραμμα και τις θέσεις, με μια "πραγματικά προοδευτική ατζέντα και όχι ένα δήθεν αριστερό προσωπείο".

"Δεν μπορεί στην Ευρώπη να προσποιείσαι τον αριστερό, και στην χώρα σου να συγκυβερνάς με ακροδεξιά και ρατσιστικά μορφώματα. Να εφαρμόζεις «πιστά» συντηρητικές πολιτικές, να επιχειρείς να επιβάλλεις καθεστωτικές λογικές στους θεσμούς και στα ΜΜΕ, όπως για παράδειγμα οι τελευταίες συλλήψεις δημοσιογράφων, να στηρίζεσαι στο πελατειακό κράτος και το ρουσφέτι" είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΚΙΝΑΛ και αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός μιλώντας στον News24/7 υποστήριζε ότι "το αποτέλεσμα των εκλογών δεν έχει κριθεί ακόμη, καθώς εκκρεμούν μεγάλα θέματα, όπως το μακεδονικό και οι συντάξεις, που θετικά ή αρνητικά θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα".

Σε σχέση μάλιστα με την πορεία του ΚΙΝΑΛ άσκησε εμμέσως πλην σαφώς κριτική στην τακτική που ακολουθεί η ηγεσία λέγοντας "Το ΚΙΝΑΛ πρέπει να ανέβει δημοσκοπικά. Οι λόγοι που δεν ανεβαίνει είναι πολλοί. Σχεδόν όλα τα κόμματα έχουν αγαλματοποιηθεί στα ποσοστά τους. Το ΚΙΝΑΛ αν κινηθεί με φιλοσοφία Ανδρέα Παπανδρέου θα έχει καλύτερα αποτελέσματα". Και διευκρίνισε "Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναδεικνύει τις αδυναμίες της αριστερής πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ και να κάνει κριτική στη Δεξιά ισόποσα με την κριτική που κάνει στην κυβέρνηση. Ο Ανδρέας, ενώ η Αριστερά τον είχε οδηγήσει σε ειδικό δικαστήριο δεν χρησιμοποιούσε ιδιαίτερα αντιπολιτευτική κριτική προς την Αριστερά, εντονότερα στρεφόταν εναντίον της άλλης πλευράς, της Δεξιάς. Με αυτή τη στρατηγική το ΠΑΣΟΚ το 93 έφτασε στο 48%".

Ενδιαφέρον ωστόσο είχε η απάντηση του στο ερώτημα για το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ. "Άλλη ήταν η περίοδος Βενιζέλου όταν συνεργάστηκε με τον Σαμαρά και άλλη σήμερα. Εάν δεν είναι αυτοδύναμη η ΝΔ πρέπει το ΚΙΝΑΛ να κάνει εσωκομματικό δημοψήφισμα, να ρωτηθούν τουλάχιστον τα βασικά όργανα, όπως έκαναν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες όταν απευθύνθηκαν στην κομματική βάση".