Log in

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει και τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές

Απόλυτα αισιόδοξος φάνηκε ο πρωθυπουργός ότι θα κερδίσει τόσο της ευρωεκλογές όσο και τις εθνικές εκλογές, τονίζοντας ότι ο λαός θα καταλάβει ότι η αντιπολίτευση δεν έχει σχέδιο για τη χώρα, ενώ επιβεβαίωσε ότι θα πάμε σε εκλογές τον Οκτώβριο του 2019.

"Με τη συμφωνία που είχε η κυβέρνηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο δίνονται λύσεις σε θέματα που λιμνάζουν από τη δεκαετία του '20", τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Με την πρόσφατη συμφωνία «αλλάζουν πολλά. Ίσως όχι όλα όσα έπρεπε αλλά πολλά. Αποτελεί ένα ιστορικό βήμα προς τα εμπρός. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να επιλύουμε εκκρεμότητες που έχουν λιμνάσει εδώ και πολλά χρόνια. Με τη συμφωνία μειώνεται κατά 10.000 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα σταδιακά στο μέλλον να προχωρήσουμε σε κάποιες προσλήψεις σε τομείς που αποδεδειγμένα υπάρχουν μεγάλες ανάγκες».

Αναφορικά με τα κέρδη της Πολιτείας από τη συμφωνία υποστήριξε ότι θα υπάρξει προκήρυξη για προσλήψεις 10.000 υπαλλήλων εντός του 2019, οι οποίες, όμως, δεν θα πραγματοποιηθούν αυτή τη στιγμή αλλά οι θέσεις θα αρχίσουν να καλύπτονται από το 2020 και μετά και θα αφορούν τομείς που έχει ανάγκη η δημόσια διοίκηση, όπως γιατρούς, πανεπιστημιακούς, καθηγητές και δασκάλους, μεταξύ άλλων.

Συνεχίζοντας για το θέμα της συμφωνίας με την Εκκλησία, εκτίμησε ακόμη ότι «μέχρι το 2030 η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας θα καλύπτει μέρος ή το όλον της μισθοδοσίας των κληρικών».

Προσέθεσε ακόμη ότι «η συμφωνία με την Εκκλησία είναι αμοιβαία επωφελής. Το 2019 αναμένεται να έχουμε 8-8500 αποχωρήσεις από το δημόσιο και θα έχουμε αντίστοιχες προσλήψεις από τον ΑΣΕΠ. Το 2020 θα έχουμε συν 10.000 θέσεις».

Υποστήριξε ακόμη ότι «παρά την καταστροφολογία που μας καταλογίζανε, εμείς φέραμε αντίμετρα χωρίς μέτρα. Δίνουμε όχι όσα είπα στη ΔΕΘ, αλλά παραπάνω».

Οι στόχοι της κυβέρνησης

Σε ερώτηση αναφορικά με την πρόταση της κυβέρνησης για τελική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, υποστήριξε ότι ο στόχος είναι να ασκηθεί πίεση ώστε να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και να μην «πέφτουν» κυβερνήσεις πριν από την ολοκλήρωση της θητείας τους, λόγω της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Βασική μας σκέψη είναι να αποσυνδέσουμε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την κοινοβουλευτική περίοδο. Δηλαδή να μην πέφτουν οι κυβερνήσεις όταν δεν μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας», υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Αναφορικά με το εκλογικό σύστημα το οποίο προτείνει η κυβέρνηση, εκτίμησε ότι «προσανατολιζόμαστε σε ένα εκλογικό σύστημα που ξεχνάει, μάλλον, την λογική των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και μπαίνουμε στην λογική των συνεργασιών».

Το θέμα των σκανδάλων

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την άποψη ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν αυτές που χρεοκόπησαν τη χώρα και οδήγησαν στα μνημόνια, προσθέτοντας ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για συγκεκριμένα σκάνδαλα σε τομείς όπως τα εξοπλιστικά ή ο χώρος του φαρμάκου.

Τόνισε ότι αποτελεί «λαϊκή απαίτηση η Νέμεσις για τα σκάνδαλα», ενώ υπερασπίστηκε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, υποστηρίζοντας ότι απομονώθηκε μία φράση που είπε και αυτή αναπαράγεται λανθασμένα.

«Δηλαδή ο κ. Παπαντωνίου προφυλακίστηκε εξαιτίας της πρόθεσης του ΣΥΡΙΖΑ; Η χρεοκοπία κατά το 1/3 οφείλεται στα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας. Δεν πρέπει αυτά τα θέματα να ελεγχθούν, όχι για να τιμωρήσουμε κάποιους. Τους έχει, ήδη, τιμωρήσει ο ελληνικός λαός και τους έχει στείλει στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Εάν το δόγμα Πολάκη είναι η εφαρμογή του νόμου, τότε εγώ προσχωρώ σε αυτό το δόγμα», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Για την προεργασία της συμφωνίας με την Εκκλησία

«Όταν μετά από 79 χρόνια βρίσκεις μια λύση που κανείς δεν κατάφερε είναι ένα θαύμα. Χρειάστηκαν τρία χρόνια προεργασίας για την συμφωνία με την εκκλησία»

Για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας

«Στόχος μας είναι να ‘εκβιάσουμε’ τη συναίνεση. Ο στόχος μας δεν είναι να δώσουμε αρμοδιότητες στον ΠτΔ, δεν είναι ώριμο, θέλουμε να μείνουμε στο μοντέλο της προεδρευόμενης δημοκρατίας, όπου οι εξουσίες είναι στο Κοινοβούλιο. Βασική μας σκέψη είναι να αποσυνδέσουμε την εκλογή του ΠτΔ από την κοινοβουλευτική περίοδο».

Για το εκλογικό σύστημα

Εμείς και στις προτάσεις μας στο σύστημα προτείνουμε αναλογία της ψήφου με τις έδρες στη Βουλή όχι μεγαλύτερη από 10%. Δηλαδή ποσοστό 20% επί των ψήφων θα μπορεί να έχει μέχρι 22% εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο. Αντίστοιχα ποσοστό 40% στον ελληνικό λαό δεν θα μπορεί να δίνει εκπροσώπηση πάνω από το 44% των εδρών στο Κοινοβούλιο. Πρακτικά σημαίνει ότι αυτοδυναμίες δεν θα βγαίνουν με χαμηλότερο ποσοστό από 44 – 45%. Προσανατολιζόμαστε λοιπόν σε ένα εκλογικό σύστημα που ξεχνάει τη λογική των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και μπαίνουμε στην λογική των συνεργασιών.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν περιθώρια συναινέσεων στο σημερινό πολιτικό σύστημα, ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Ποτέ στον πολιτικό βίο δεν υπήρξε περίοδος που να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις και δύο πόλοι, σήμερα είναι Αριστερά-Δεξιά. Πολιτική ανωμαλία θα ήταν αν οι δύο πόλοι τα έβρισκαν ξαφνικά για να φτιάξουν μια επίπλαστη συναίνεση», ανέφερε.