Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Κατρούγκαλος: Με 2,2% "τρέχει" η οικονομία - Αποθεραπεύονται οι ελληνορωσικές σχέσεις!

Την επισφράγιση των θετικών εξελίξεων στις ελληνορωσικές σχέσεις επιβεβαίωσαν το απόγευμα της Πέμπτης οι υπουργοί Γιώργος Κατρούγκαλος και Γεβγκένι Ντιντρίχ, στο πλαίσιο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ), βάζοντας τέλος στην ψυχρότητα απο την περίοδο των απελάσεων διπλωματών.

Αποστολή: Κώστας Ψωμιάδης

Το απόγευμα, σε συνέντευξη τύπου, οι δύο υπουργοί υπέγραψαν το πρωτόκολλο των συμφωνιών που επετεύχθησαν στο πλαίσιο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ), ενώ οι βασικές διακρατικές συμφωνίες θα υπογραφούν αύριο, στο Κρεμλίνο, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα θέματα της ατζέντας έκλεισαν με αμοιβαία οφέλη, με εξαίρεση το θέμα της ενεργειακής συνεργασίας, όπου το μεγαλύτερο βάρος είχε η υπόθεση του "Νότιου Διαδρόμου", του αγωγού, που σχεδιάζεται να επεκταθεί απο την Τουρκία προς τη χώρα μας και στη συνέχεια προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Όπως έχει προβλέψει η fmvoice.gr, το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα , καθώς παρασκηνιακά λειτουργούν ως αντίβαρο οι αμερικανικές πιέσεις, για ακύρωση όλων των ρωσικών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Υπάρχει μία μικρή πιθανότητα κάποιων ανακοινώσεων κατα την αυριανή συνάντηση Τσίπρα και Πούτιν στο Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο, οι προοπτικές ενίσχυσης των ελληνορωσικών σχέσεων είναι ιδιαίτερα θετικές, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο κατα την οποία η Ελλάδα εξέρχεται από την κρίση και οι ευκαιρίες που προσφέρονται είναι εξαιρετικές, προς κοινό όφελος.

Ανάπτυξη 2,2% στο τρίμηνο

Μάλιστα, ο υπουργός επεσήμανε ότι οι προοπτικές για ενίσχυση των ανταλλαγών είναι εξαιρετικές, καθώς η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και αποκλαλυψε ότι η ελληνική οικονομία στο τρίτο τρίμηνο του 2018 "έτρεξε" με ρυθμό 2,2%, ενώ για το επόμενο έτος υπάρχει πρόβλεψη για ανάπτυξη της τάξης του 2,5%.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, διανοίγονται νέες προοπτικές για την ανάπτυξη των ελληνορωσικών ανταλλαγών, σε τομείς, όπως οι νέες τεχνολογίες, ο τουρισμός, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και οι εξαγωγές προϊόντων απο και προς τις δύο χώρες. Μεταξύ άλλων, η ρωσική πλευρά έχει θέσει ως θέματα συζήτησης την επέκταση των σχέσεων σε τομείς όπως η αεροναυπηγική και τα ναυπηγεία, ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, τα συγκεκριμένα ζητήματα θα απασχολήσουν την επόμενη ΜΔΕ, που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, ενδεχομένως στην Αθήνα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας Γεβγκένι Ντίντριχ επεσήμανε τις μακροχρόνιες σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας, με τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την υπογραφή του πρώτου Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας και 190 χρόνων απο την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Στάθηκε ιδιαίτερα στις προοπτικές ενίσχυσης των διακρατικών ανταλλαγών σε τομείς όπως ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, ο τουρισμός, ενώ επεσήμανε το θετικό κλίμα στη διαπεριφερειακή και οικονομική συνεργασία.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε τη σημερινή σύνοδο της ΜΔΕ ως "ιδιαίτερα επιτυχή", καθώς συνέβαλε στην προώθηση των  "παραδοσιακά καλών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας", επισημαίνοντας οτι οι τομείς στους οποίους υπάρχει κοινό ενδιαφέρον είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι μεταφορές, τα αγροτικά προϊόντα, οι τεχνολογίες αιχμής, ο τουρισμός, καθώς επίσης και τομείς εκτός της οικονομίας, όπως ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση κ.λπ.

Οι δύο υπουργοί, στην κοινή συνέντευξη τύπου αναφέρθηκαν σε "φιλικές και εποικοδομητικές σχέσεις", κάτι που σημαίνει οτι Αθήνα και Μόσχα αφήνουν πίσω τα προβλήματα που έφεραν στις σχέσεις τους οι εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών, πριν απο μερικούς μήνες. Αυτό, άλλωστε, αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στην αυριανή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

 

All rights reserved. Fmvoice 2006-2018.