Log in

Αλ. Τσίπρας: Οι εκλογές τον Οκτώβριο, πρόωρες μόνο εάν ο Π. Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση (upd)

«Αυτή η κυβέρνηση σε πείσμα πολλών θα εξαντλήσει και την τελευταία ημέρα», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του, στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Γράφει ο: 

Τόνισε ότι στόχος προσωπικός του είναι οι εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τον διχασμό που προκάλεσε η υπόθεση της ονομασίας της πΓΔΜ, ο πρωθυπουργός επεσήμανε: «Δεν είναι ένα θέμα που έχει διχάσει την κοινή γνώμη, αλλά ένα πρόβλημα άλυτο, εδώ και 27 χρόνια, εξαιτίας της αδράνειας που επέδειξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις». Μόνο σε περίπτωση που ο Π. Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, τότε θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η λύση του Μακεδονικού είναι από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της θητείας της κυβέρνησης, επισημαίνοντας: «Αν η σημαντικότερη επιτυχία είναι η έξοδος από τα Μνημόνια, το δεύτερο επίτευγμα είναι η ανάκτηση του ηγετικού ρόλου στην Ελλάδα, στην περιοχή».

Για τις εξελίξεις στη βόρειο γείτονα, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν αφήνει περιθώρια πισωγυρίσματος, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να αφήσει ανοιχτό μέτωπο, με μια χώρα που θα μπορούσε να είναι σύμμαχος στην περιοχή. Με τη διάλυση της υπάρχει ο κίνδυνος της δημιουργίας μιας μεγάλης Αλβανίας. Η πΓΔΜ δεν αποτελεί απειλή», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Κριτική σε Μητσοτάκη

Άσκησε σκληρή κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας: «Όταν πριν από ένα έτος ξεκίνησε η συζήτηση για το Μακεδονικό, τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε συμβουλεύσει να ακολουθήσουμε την εθνική γραμμή, που είχε δημιουργήσει ο κ. Καραμανλής στο Βουκουρέστι. Στη συνέχεια ανέβαζε τον πήχη. Δύο φορές τους κάλεσα όλους για το Μακεδονικό. Έχετε την αίσθηση ότι εάν καλούσα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα υπήρχε αποτέλεσμα; Δεν τον υποτιμώ, αλλά δεν περίμενα τη συμφωνία του κ. Λεβέντη. Δεν περίμενα όμως και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει τέτοια αντιμετώπιση, για πρόσκαιρο μικροκομματικό όφελος».

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, μετά τη συνταγματική αλλαγή στη γείτονα, ο κ. Μητσοτάκης ανακάλυψε ζήτημα εθνότητας, με λαθροχειρία μετέτρεψε τον όρο «ιθαγένεια», σε όρο «εθνότητα».

«Σήμερα οι πολίτες αυτής της χώρας, έρχονται στη χώρα μας και στα έγγραφά τους αναγράφεται «μακεδόνες», ενώ εμείς πετύχαμε να αναγράφει πολίτες της βόρειας Μακεδονίας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Όλοι γνωρίζουν όλα. Κανένας βουλευτής δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει τι ψηφίζει. Όλοι θα πάρουν τις ευθύνες τους απέναντι στην Ιστορία. Όλοι οι βουλευτές θα πάρουν την ιστορική ευθύνη. Τα οφέλη είναι προφανή (…). Βγάζουν όλες τις αλυτρωτικές υπόνοιες από το Σύνταγμά τους. Αν τώρα έρθουμε εμείς και πούμε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα διασπαστεί από τον κ. Σαμαρά ή ο κ. Καμμένος έχει πρόβλημα με τους ψηφοφόρους του, θα ξεφτιλιστούμε ως χώρα. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Έχω στόχο άμεσα, μόλις ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων και γίνει η κοινοποίηση του αποτελέσματος στο υπουργείο Εξωτερικών, να δώσω στον ΠτΔ, στον Πρόεδρο της Βουλής, στα κόμματα το αποτέλεσμα, θα γνωρίζουν τις αλλαγές και θα συνεννοηθώ με τον Πρόεδρο της Βουλής να τηρηθούν οι διαδικασίες», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, προσδιορίζοντας τον χρόνο προώθησης της Συμφωνίας στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου.

Για Π. Καμμένο

Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις και τη στάση του Πάνου Καμμένου, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι ο κυβερνητικός εταίρος έχει πολλές φορές διαφωνήσει σε νομοσχέδια. Χαρακτήρισε εξαιρετικό υπουργό Άμυνας τον Πάνο Καμμένο, «αγάπησε και αγαπάει αυτό που κάνει, ανεξάρτητα από τον χαρακτήρα του», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Εντούτοις, έχει μια διαφορά σε σχέση με τον κ. Μητσοτάκη, για το θέμα των Σκοπίων. Είχε διαφωνήσει ακόμα και το 2007 με την άποψη Καραμανλή. Είχε ζητήσει να κρατήσουμε τη στάση για καμία αναφορά στο όνομα Μακεδονία», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Σε ερώτηση για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιτύχει πλειοψηφία εάν οι ΑΝ.ΕΛ. αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τη θέση του Π. Καμμένου πως δεν πρόκειται να στηρίξει την πρόταση μομφής της Ν.Δ. και δεν πρόκειται ποτέ να ρίξει αυτήν την κυβέρνηση. «Πιστεύω ότι ο Καμμένος δεν έχει αλλάξει τη θέση του. Δεν θα ρίξει νερό στο μύλο των αντιπάλων της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή όταν θα τον συναντήσω», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

«Δεν πιστεύω ότι ο Πάνος Καμμένος θα ρίξει την κυβέρνηση», σημείωσε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Κυριακή κοντή γιορτή (…) Είναι μεγάλο βάρος να το αναλάβει ο κυβερνητικός μου εταίρος και δεν πιστεύω ότι θα το αναλάβει. Αν το κάνει κι αφήσει ανοιχτό και δεν βγει με σαφήνεια να πει ότι στηρίζει την κυβέρνηση, τότε θα πάμε στη Βουλή», σημειώνοντας ότι σε αυτή την περίπτωση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Όσον αφορά στο αν υπάρχει πλειοψηφία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε σίγουρος για τους 151 βουλευτές που θα υπερψηφίσουν. «Έχω κάθε λόγο να θέλω να φέρω τη Συμφωνία στη Βουλή», σημείωσε ο πρωθυπουργός,

«Στην πολιτική έχω μάθει ότι κανείς δεν αρέσκεται να αναλαμβάνει ευθύνες. Όμως, όταν του ζητείται, αναλαμβάνει ευθύνες. Δεν έχω κανένα άγχος, αντίθετα άγχος έχει ο κ. Μητσοτάκης. Δεν θέλει να πάμε σε εκλογές τώρα, χωρίς να υπάρξει Συμφωνία. Αυτά που λέει εδώ, θέλοντας να χαϊδέψει αυτιά, δεν μπορεί να τα πει στο εξωτερικό. Τον προκαλώ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας».

Κυβέρνηση ανοχής

Σε ερώτηση σχετική με το εάν θα συνεχίσει ως κυβέρνηση ανοχής, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε: «Ακόμα κι αν δεν έχεις 151, δεν υπάρχει συνταγματικό πρόβλημα να προχωρήσεις. Στην Ευρώπη υπάρχουν 12 κυβερνήσεις μειοψηφίας. Δεν είναι σύνηθες στην Ελλάδα, όμως από το 2012 έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας».

Ο πρωθυπουργός εξάλλου απαρίθμησε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, για το επόμενο διάστημα, που είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας, η επιδότηση ενοικίου, οι 120 δόσεις για χρέη προς το Δημόσιο και τα Ταμεία, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η σταθερότητα στην οικονομία.

«Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι η χώρα δεν θα κινηθεί σε τέτοιες διαδικασίες (σ.σ. πρόωρη προσφυγή στις κάλπες). Ο Π. Καμμένος δεν θα υπηρετήσει σχέδια πολιτικών αντιπάλων. Λέω όμως ότι η δημοκρατία δεν θα έχει αδιέξοδα. Θα πάρω ψήφο εμπιστοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρόεδρος Δημοκρατίας

Αναφορικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα προτείνει και πάλι τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «θεωρώ ότι ήταν καλή επιλογή από μέρους μου. Αν και ανήκει σε διαφορετική παράταξη έχει υπερασπιστεί ορθά τα συμφέροντα της χώρας».

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας για Novartis: Αφήστε τη δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της