Log in

Διεθνής Τύπος: Η σχέση εμπιστοσύνης Τσίπρα-Μέρκελ αντανακλά τη νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας (και Ευρώπης)

Μια... ολόκληρη ζωή φαίνεται να πέρασε στα πέντε χρόνια που μεσολάβησαν από την προηγούμενη επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα.

Επιμέλεια: Μαριλίζ Φασουλοπούλου

Πέντε χρόνια, δύσκολα, σκληρά και επώδυνα για τη χώρα μας, η οποία ωστόσο βγαίνει από την κρίση πιο δυνατή και έτοιμη για τις προκλήσεις της νέας εποχής χάρη και στην αποτελεσματικότητα και τον ρεαλισμό που έδειξε ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτό ουσιαστικά είναι το μήνυμα που μεταδίδει σύσσωμος ο ευρωπαϊκός Τύπος, με πρώτο και καλύτερο τον γερμανικό, ως συμπέρασμα από την έκβαση της επίσκεψης Μέρκελ.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο γερμανικό Τύπο, κυρίως διότι δεν μπορούμε να λησμονήσουμε την σκληρή κριτική που είχε ασκήσει στη χώρα μας στο παρελθόν. Το τίμημα βεβαίως για τα επώδυνα μέτρα λιτότητας είναι υψηλό. Το αναγνώρισε και η ίδια η Καγκελάριος στις δηλώσεις της. Όμως, η επιλογή της να επισκεφθεί τη χώρα στο χρονικό αυτό σημείο, ως ο πρώτος ηγέτης που έρχεται στην Αθήνα μετά το τέλος των Μνημονίων, δεν είχε μόνο υψηλό συμβολισμό αλλά και ουσία.

Για παράδειγμα, σε συνέντευξη του στην «Αugsburger-allgemeine», ο οικονομικός σύμβουλος Γενς Μπάστιαν επεσήμανε ότι καταρχάς είχε σημασία το γεγονός ότι δεν επρόκειτο για ένα ταξίδι αστραπή, αλλά μια επίσκεψη δύο ημερών με πλούσιο πρόγραμμα. Η Καγκελάριος βρήκε μια χώρα διαφορετική και μια Αθήνα, που δεν την υποδέχτηκε με τις εκτεταμένες συγκρούσεις και διαδηλώσεις της προηγούμενης επίσκεψης της. Το σύνολο του διεθνούς Τύπου στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι αντιδράσεις ήταν περιορισμένες και η συμμετοχή του κόσμου ιδιαίτερα χαμηλή, κάτι που δεν απέδωσε στα μέτρα ασφαλείας και στην απαγόρευση των κινητοποιήσεων αλλά στη αλλαγή κλίματος στο ελληνικό κοινό.

Θερμό κλίμα

Αναλόγως το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών ήταν πολύ διαφορετικό. «Οι διαθέσεις και ο τόνος των επαφών ήταν πολύ διαφορετικά» τόνισε ο βρετανικός Guardian, σχολιάζοντας και τη γλώσσα του σώματος μεταξύ τους, το χαλαρό κλίμα, τα γέλια και τους εναγκαλισμούς. Στοιχεία που και ο γερμανικός Τύπος επεσήμανε ως απόδειξη, όχι απλά της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και των ηγετών τους, αλλά την πολύ σημαντική σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Μέρκελ και Τσίπρα, κάτι που, ίσως, είναι και το πιο αξιοσημείωτο και αξιοπρόσεκτο στοιχείο.

Άλλωστε, δεν διέφυγε της προσοχής των ξένων αναλυτών πως πρόκειται για δύο ηγέτες που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικο-ιδεολογικούς χώρους. Παρόλ’αυτά κατάφεραν να χτίσουν γέφυρες σε σημαντικά θέματα κλειδιά από την ενωμένη Ευρώπη και την οικονομία έως το Προσφυγικό. «Δεν ήταν πολύ εύκολο (να τα...βρουν). Τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός έπρεπε να υπερβούν ιδεολογικές αγκυλώσεις. Και οι δύο τα κατάφεραν, ευτυχώς. Η Άνγκελα Μέρκελ επέδειξε μεγαλύτερη αλληλεγγύη, ο Αλέξης Τσίπρας περισσότερη σοβαρότητα» σχολίασε η γερμανική Leipziger Zeitung.

Στήριξη της ελληνικής οικονομίας

Η κυρία Μέρκελ ήρθε στην Αθήνα για να επιβεβαιώσει την ανανεωμένη αυτή σχέση, αλλά και να στηρίξει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης σε διάφορα ζητήματα. Ένα από αυτά, όπως σχολίασε η γαλλική Figaro, είναι η συνέχιση της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων, αλλά και η προβολή του νέου προσώπου της ελληνικής αγοράς, σε ένα διάστημα που «η Ελλάδα ετοιμάζεται να δοκιμάσει τις ορέξεις των αγορών κυκλοφορώντας στις αρχές Φεβρουαρίου ένα πενταετές ομόλογο».

Η κυρία Μέρκελ έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία στέλνοντας το καλύτερο δυνατό μήνυμα προς τους διεθνείς επενδυτές, είναι το κοινό συμπέρασμα των διεθνών ανταποκριτών. Σύμφωνα με τη γερμανική Die Zeit, το να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της, λαμβάνοντας χρηματοδότηση από τις αγορές, είναι το νέο έργο στο οποίο έχει επικεντρωθεί η Καγκελάριος.

Το timing του Μακεδονικού

Το timing της επίσκεψης σχετιζόταν βεβαίως και με το Μακεδονικό, σε ένα διάστημα επίσης κρίσιμο για την προώθηση της συμφωνίας των Πρεσπών. «Η Γερμανία έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί την συμφωνία ιστορική ευκαιρία», σημειώνει το Associated Press.

Το σύνολο των ανταποκρίσεων αναγνωρίζει το ρίσκο που έχει πάρει ο Έλληνας πρωθυπουργός με την επίτευξη της συμφωνίας και η κυρία Μέρκελ θέλησε να στηρίξει την προσπάθεια αυτή, εκτιμώντας ιδιαιτέρως τον ρεαλισμό με τον οποίο αντιμετώπισε το ζήτημα ο Αλέξης Τσίπρας, ποντάροντας στην ευρύτερη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. «Η Καγκελάριος δεν βλέπει πια τον έλληνα πρωθυπουργό ως πολιτικό παρία αλλά ως πραγματιστή, λόγω και του συμβιβασμού που δρομολόγησε στο πλαίσιο της διαμάχης για το ονοματολογικό με τη γειτονική πΓΔΜ.

Ο συμβιβασμός αυτός είναι που αναμένεται να ανοίξει στα Σκόπια την πόρτα για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., γεγονότα από τα οποία η Δύση ελπίζει να επέλθει σταθεροποίηση στα ταραγμένα από διαμάχες Βαλκάνια» σχολιάζει η έγκριτη οικονομική Handelsblatt, επισημαίνοντας, όπως και ο υπόλοιπος διεθνής Τύπος, ότι η Νέα Δημοκρατία, αν και «αδελφό» συντηρητικό κόμμα και μέλος του ΕΛΚ, απορρίπτει τη Συμφωνία των Πρεσπών.