Log in

O Βούτσης αποκαλύπτει τον αντιθεσμικό ρόλο Μητσοτάκη

«Το είπε ο πρωθυπουργός και αισθάνομαι την ανάγκη να το επαναλάβω και εγώ από αυτό το βήμα: Δεν εκβιαζόμαστε και δεν μπορεί κανείς να μας εκβιάσει. Οποιαδήποτε προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση, όχι μόνο θα πέσει στο κενό, αλλά θα οδηγήσει και τους εμπνευστές της στο περιθώριο της δημοκρατίας μας». Αυτό τόνισε ο Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην Ολομέλεια επί των αλλαγών που εγκρίθηκαν επί του Κανονισμού της Βουλής,  φανερά ενοχλημένος από την επίθεση που δέχεται από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον οποίο είπε ότι «είναι απαράδεκτο ένας πολιτειακός παράγοντας να κουνά το δάχτυλο σε έναν άλλο πολιτειακό παράγοντα».

Γράφει ο: 

«Αδυνατώ να κατανοήσω πως σήμερα, για πολλοστή φορά σήμερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε μένα κατηγορώντας με ότι δεν επιτελώ τον θεσμικό μου ρόλο και ότι θα έπρεπε να επιστρέψω την επιστολή στον πρωθυπουργό και να επιστρέψω και τις επιστολές στους έξι βουλευτές»  είπε ο πρόεδρος της Βουλής και επισήμανε «Σας το λέω ευθύτατα. Εγώ στην πρόκληση να λειτουργήσω αντιθεσμικά και να συνεργήσω εναντίον της πλειοψηφίας της Βουλής και εναντίον του πρωθυπουργού, δεν συναινώ και μάλιστα το θεωρώ και έσχατο θεσμικό ατόπημα το οποίο οδηγεί σε παραίτηση! Γιατί περί αυτού πρόκειται. Μια τέτοια πρόσκληση που μου απευθύνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εμπεριέχει ίχνος θεσμικής προσήλωσης!».  

Ο πρόεδρος της Βουλής προειδοποίησε ότι το τελευταίο διάστημα κλιμακώνεται μια ρητορική που «κανιβαλίζει» τους βουλευτές, με «δημόσιους εκβιασμούς» ενάντια στην ελεύθερη συνείδηση και βούληση των βουλευτών. «Μια ρητορική που βάλλει ευθέως κατά της δημοκρατίας» όπως είπε.

Παράλληλα ανέφερε αντίστοιχο ρόλο έχει και ο σχεδιασμός που επιχειρεί να εμφανίσει την κυβέρνηση «θεσμικά ανίσχυρη» και το Κοινοβούλιο «άχρηστο», για να σημειώσει  πως για τα δύο ζητήματα - την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Βουλής - υπάρχει το συνταγματικό δικαίωμα που μπορεί να ασκήσει η αντιπολίτευση καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας.

Σε σχέση με την κριτική και τις επιθέσεις για την «κινητικότητα» των βουλευτών δήλωσε «Θα υπερασπιστώ όποιον βουλευτή έκανε οποιαδήποτε νέα θεώρηση και άλλαξε στάση προς οποιοδήποτε κόμμα ή έγινε ανεξάρτητος βουλευτής. Τους υπερασπίζομαι. Προφανώς αυτά που συμβαίνουν, είναι τόσο σημαντικά που αναδιαμορφώνουν πολιτικές επιλογές. Άρα πρέπει να τελειώσει αυτή η συνωμοσιολογία».

Για τους «6»

Ειδικά για τις επιστολές των έξι βουλευτών, ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι οι δηλώσεις τους δεν αφορούν τις ονομαστικές ψηφοφορίες, που συνήθως γίνονται για νομοθετήματα που μπορεί να προκαλέσουν μείζονες αντιπαραθέσεις, αλλά αφορούν στις κοινές ψηφοφορίες. Σε κάθε περίπτωση κάθε βουλευτής από τους έξι που απέστειλαν επιστολές, μπορεί να το δηλώσει, αν διαφωνεί με κάποιο νομοθέτημα, όπως ανέφερε

Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτή η ρητορική σε βάρος των συγκεκριμένων βουλευτών, είναι «ρητορική που κανιβαλίζει και είναι επικίνδυνη», καθώς ασκείται «με δημόσιους εκβιασμούς, με αρνητικά αφιερώματα και...πακέτα που θέλουν να μακελέψουν και να στοχοποιήσουν βουλευτές» και που αυτές οι πρακτικές πρέπει να βρουν όλες τις πολιτικές δυνάμεις απέναντι.

«Είναι απολύτως καθαρό. Όποια πολιτική δύναμη θεωρεί ότι η παρούσα κυβέρνηση, δεν έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, προχωράει με τη σχετική συνταγματική διαδικασία» τόνισε.

«Αυτά τα 3,5 χρόνια, εγώ ως Πρόεδρος της Βουλής και οι συνάδελφοι του προεδρείου, εκτελούμε τα καθήκοντα μας με απόλυτη θεσμική προσήλωση. Γι΄ αυτό ακριβώς, όποιος ή όποια πολιτική δύναμη έχει ένσταση σε αυτή την προσπάθεια, έχει κάθε τρόπο να λειτουργήσει ανατρεπτικά καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια "με διαρροές και με ανοίκειες πεζοδρομιακού χαρακτήρα εκφράσεις", στοχοποιείται από την αξιωματική αντιπολίτευση.