Log in

Ο Κ. Μητσοτάκης επιμένει στην «κυβέρνηση- κουρελού», η Φ. Γεννηματά ζητά εκλογές

Την καταψήφιση από τη Νέα Δημοκρατία του πρωτοκόλλου για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «εθνικά επιζήμια συμφωνία».

Υπογράμμισε επίσης ότι η κύρωση του πρωτοκόλλου γίνεται «μέσα από μια διαδικασία, που ευτελίζει με πρωτοφανή τρόπο τα κοινοβουλευτικά ήθη και αφήνει την κυβέρνηση ηθικά απαξιωμένη. Διότι αυτό είστε πλέον. Μια κυβέρνηση που βασίστηκε σε ευκαιριακές και πρόσκαιρες συμμαχίες, προκειμένου να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η αντιπροσωπευτικότητα της σύνθεσης του Κοινοβουλίου έχει αλλοιωθεί. Μια εθνική υποχώρηση συντελείται στα ερείπια βασικών κανόνων της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Αντί να πάει σε εκλογές, ως θα όφειλε, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να δεσμεύσει τη χώρα χωρίς να διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση για να το πράξει. Δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ αυτά στη χώρα μας. Αποτελούν έκφραση πρωτοφανούς πολιτικής και θεσμικής αυθαιρεσίας».

«Η Ελληνική Δημοκρατία έζησε και ζει μέρες πολιτικής συναλλαγής. Και μάλιστα σε κοινή θέα», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «εκβιασμούς», αντάλλαγή συνειδήσεων με χαρτοφυλάκια και πόστα, «νομοσχέδια με ψήφους μιας χρήσης»λαο με «εν λευκώ εξουσιοδοτήσεις».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε το αίτημά του για άμεση προσφυγή στις κάλπες, καθώς όπως ισχυρίστηκες: «Οι εκλογές θα φέρουν την πολιτική κάθαρση που χρειάζεται η Ελλάδα. (…) Η σημερινή σύνθεση της Βουλής βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την κοινωνία. Η αριθμητική που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση με συναλλαγές και εκβιασμούς, είναι μετέωρη. Οι πλειοψηφίες που προκύπτουν με εκβιασμούς και με παζάρια είναι πλαστές».

Κατηγόρησε προσωπικά τον πρωθυπουργό «για αλαζονεία που αποτελεί ντροπή» και «αποτελεί επίσης έκφραση καθεστωτικού αυταρχισμού», ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι είναι «πολιτική ύβρις να μιλάει ο κ. Τσίπρας για ακροδεξιά, γιατί είναι αυτός, που ύψωσε μαζί με την ακροδεξιά τις “αγανακτισμένες” κρεμάλες στο Σύνταγμα».

Φ. Γεννηματά: Τέλος στην παρακμή
Η επικεφαλής της ΔΗ.ΣΥ. Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στην Ολομέλεια για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρέδωσε όλα τα όπλα που είχε εξασφαλίσει για τη χώρα ο Ανδρέας Παπανδρέου, με την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 που έδινε τη δυνατότητα εξεύρεσης μιας ολοκληρωμένης και βιώσιμης λύσης.

«Εκχωρήσατε ουσιαστικά το μονοπώλιο του όρου Μακεδονία στην γείτονα χώρα. H Μακεδονία μας αναφέρεται στην συμφωνία των Πρεσπών, απλά ως η «βόρεια περιοχή του πρώτου μέρους. Γι’ αυτό ο ελληνικός λαός φωνάζει ένα μεγάλο ΟΧΙ, σε αυτή την συμφωνία και κανείς δεν έχει δικαίωμα να αγνοεί την θέλησή του και προφανώς ούτε ανόητοι είναι, ούτε ακροδεξιοί λαϊκιστές», σημείωσε η επικεφαλής της ΔΗ.ΣΥ.

«Αποδειχτήκατε ο πιο ακατάλληλος -και φοβάμαι επικίνδυνος- για το εθνικό συμφέρον. Δώσατε αυτό που κανένας πρωθυπουργός μέχρι σήμερα δεν παραχώρησε. Καταφέρατε τρεις ζημιές με μια κίνηση: Εθνική παραχώρηση, Διχασμό στο λαό, Πλήγμα στον Κοινοβουλευτισμό» σημείωσε ο κα Γεννηματα.

Υποστήριξε ότι το «όχι» της ΔΗ.ΣΥ. αφορά στους απαράδεκτους όρους και τις εθνικές υποχωρήσεις, που συνοδεύουν την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ενώ έθεσε και θέμα Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για αλληλοεκβιασμούς, καταγγελίες για ύποπτες συναλλαγές, παρασκηνιακές ίντριγκες και περίεργες δεσμεύσεις.

«Όλα αυτά είναι βούτυρο στο ψωμί της ακροδεξιάς που καραδοκεί. (…) Ο κ. Τσίπρας από πολιτικός χορηγός της δεξιάς, γίνεται πια και χορηγός της Χρυσής Αυγής. Προσπαθείτε τώρα να παραστήσετε τον προοδευτικό και μας κηρύξατε πόλεμο. (…) Δώστε τέλος στη παρακμή, στον εκφυλισμό της πολιτικής ζωής. Ορίστε ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών το ταχύτερο δυνατόν. Για να απαλλαγεί ο τόπος από εσάς», υποστήριξε ο Φώφη Γεννηματά.

Α. Μαραθιάς