Log in

ΝΔ - Novartis κοινή γραμμή

Με τη δικογραφία για τις επιστροφές φαρμακευτικών εταιριών την περίοδο 2006 έως 2010 να είναι καθ' οδόν προς τη Βουλή σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, καθώς η έρευνα της εισαγγελίας Διαφθοράς φέρεται να σκόνταψε σε ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων η Νέα Δημοκρατία αναζητά σανίδα σωτηρίας μέσω... Novartis.

Γράφει ο: 

Σύμφωνα με πληροφορίες στη δικογραφία γίνεται αναφορά για τρία πολιτικά πρόσωπα, ένα από αυτά φέρεται μάλιστα να έχει εμπλοκή και στην υπόθεση Novartis. Η υπόθεση αφορά στην επιστροφή του rebate, δηλαδή της έκπτωσης επί της κατανάλωσης φαρμάκων που πραγματοποιεί το δημόσιο σύστημα. Η υπόθεση ανακαλύφθηκε έπειτα από έρευνα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου για την υπόθεση Novartis και πριν από λίγες ημέρες μάλιστα η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης παραχώρησαν συνέντευξη τύπου για την υπόθεση.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στη συνέντευξη την περίοδο 2006-2010 το κράτος δεν προχώρησε στην είσπραξη του ποσού του rebate από τις φαρμακευτικές εταιρείες, με την Ε. Αχτσιόγλου να κάνει λόγο για μη σύννομες διαδικασίες. Το σύνολο των μη εισπραχθέντων ποσών ανέρχεται σε περίπου 241 εκατ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι ο κλοιός σφίγγει ακόμη περισσότερο για τη ΝΔ, ωστόσο η χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας Novartis, που σε πολλούς θύμισε τις ανακοινώσεις της...Siemens όταν έβγαζε λάδι την εταιρεία γα τον χρηματισμό πολιτικών προσώπων εν Ελλάδι και όχι μόνο, έμοιαζε με σωσίβιο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ειδικά για το αντιπρόεδρο Άδωνι Γεωργιάδη.

"Μετά την υπόθεση της Novartis που από “μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους” εξελίσσεται στο μεγαλύτερο φιάσκο του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση, επιχείρησε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για το rebate στα φάρμακα" αναφέρει στην ανακοίνωση της ΝΔ.

"Όλως τυχαίως, το Bloomberg είχε δημοσιοποιήσει λίγο νωρίτερα την έρευνα της Novartis από την οποία δεν προκύπτει κανένα απολύτως στοιχείο για χρηματισμό πολιτικών προσώπων. Να είναι άραγε fake news και αυτό το δημοσίευμα;" τονίζει και επισημαίνει σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού "Η κυβέρνηση αντί να παριστάνει τον κατήγορο, οφείλει να απαντήσει επιτέλους γιατί μόλις πριν από λίγες μέρες κατέθεσε τροπολογία που χαρίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στις φαρμακοβιομηχανίες και αυξάνει τις τιμές των φαρμάκων για τους πολίτες".

Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης μέσω του λογαριασμού στο twitter έσπευσε σχεδόν να πανηγυρίσει γράφοντας χαρακτηριστικά "Η ίδια η Novartis ανακοινώνει ότι μετά από εσωτερικό έλεγχο τόσων ετών δεν βρέθηκε κανένα ίχνος χρηματισμού Ελλήνων πολιτικών. Αναρωτιέμαι ποιος θα μας αποζημιώσει για την λάσπη και την συκοφαντία που υπέστημεν όλο αυτό το διάστημα".

"Η Νέα Δημοκρατία δεν αρκείται στην ταύτισή της με τη Novartis. Αυτογελοιοποιείται, πανηγυρίζοντας διότι η Novartis έλεγξε τον εαυτό της και έκρινε ότι δεν προκύπτουν στοιχεία για χρηματισμό Ελλήνων αξιωματούχων... από τη Νovartis" απάντησε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού υπογραμμίζοντας "Εφόσον αυτό είναι αρκετό για τη ΝΔ, μπορεί να ζητήσει δημόσια να σταματήσει η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Μάλλον έχουν πάθει όλοι Novartis στη Νέα Δημοκρατία".