Log in

Αποφασιστικότητα κυβέρνησης και Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών - "Δύο γραμμές" από τη ΝΔ

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διατράνωνε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ρηματική διακοίνωση στο Βερολίνο για τη διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων, η ΝΔ εμφανίστηκε με δύο γραμμές στο μείζον αυτό ζήτημα.

Γράφει ο: 

Από τη μια ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμιζε με νόημα ότι "Η ρηματική διακοίνωση της προηγούμενης κυβέρνησης που επιδόθηκε στο Βερολίνο είναι η μόνη που υπάρχει" σημειώνοντας ότι "Είναι η τελευταία πρωτοβουλία, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έγινε κυβέρνηση ξέχασε τους παλικαρισμούς"!

Από την άλλη λίγη ώρα νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Δένδιας, εμφανιζόταν αρκετά επιφυλακτικός προτείνοντας όπως είπε στον πρωθυπουργό μιας απερχόμενης κυβέρνησης "να μην προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια αν δεν έχει την απόλυτα σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης".

"Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε να βοηθήσουμε να υποστηρίξουμε να σχεδιάσουμε μαζί και να υλοποιήσουμε μαζί το σχέδιο μιας εθνικής πολιτικής για τη διεκδίκηση" είπε και υπογράμμισε "δεν πρέπει όμως να γίνουν βεβιασμένες κινήσεις στο πλαίσιο μιας προεκλογικής εκστρατείας, επί τη βάσει άλλων και όχι εθνικών σκοπιμοτήτων".

Αινιγματική αναφορά Τσίπρα

Πάντως ο πρωθυπουργός κλείνοντας τη ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής επί των γερμανικών αποζημιώσεων προκάλεσε αίσθηση καθώς διαμήνυσε προς την Γερμανική κυβέρνηση ότι η Αθήνα "θα αξιοποιήσει όσα μέσα μας δίνει ο ευρωπαϊκός και διεθνής νομικός πολιτισμός, ακόμη και εξισώνοντας εάν χρειαστεί το δικό μας νομικό πολιτισμό με όσα συμβαίνουν στον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό και κατανοείται φαντάζομαι όλοι σας τι εννοώ..."!

Τι εννοούσε ο πρωθυπουργός; Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και ερμηνείες στην έσχατη περίπτωση που η διπλωματική οδός οδηγήσει σε αδιέξοδο τότε το επόμενο βήμα της κυβέρνησης θα είναι η εξάντληση όλων των μέσων που παρέχει ο διεθνής νομικός πολιτισμός, δηλαδή τα διεθνή δικαστήρια. Με άλλα λόγια μπορεί να αλλάξει ακόμη και ο σχετικός νόμος σύμφωνα με τον οποίο για να γίνουν εκτελεστές αποφάσεις δικαστηρίων χρειάζεται υπουργική απόφαση. Και έτσι θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων.

Ιστορική συνεδρίαση

Η ιστορική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τις Γερμανικές οφειλές ολοκληρώθηκε με τη ψηφοφορία δι΄εγέρσεως και με ευρύτατη πλειοψηφία εγκρίθηκε μετά από πρόταση του Νίκου Βούτση, ψήφισμα με το οποίο η Βουλή "καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ πάντως παρά το γεγονός ότι συμφώνησαν δεν εγέρθησαν, με τον κοινοβουλευτικό τους εκπρόσωπο Θανάση Παφίλη να διευκρινίζει ότι το κόμμα του στηρίζει τη δική του πρόταση που κατέθεσε, σύμφωνα με την οποία "η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να θέσει άμεσα, ευθέως και χωρίς περιστροφές προς το Γερμανικό Κράτος και κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό τη διεκδίκηση-απαίτηση για το σύνολο των αποζημιώσεων και επανορθώσεων"

Ο Πρόεδρος της Βουλής φανερά συγκινημένος και αφού αναφέρθηκε στον αγώνα του Μανώλη Γλέζου για το μείζον αυτό θέμα τόνισε ότι η συγκυρία στη Γερμανία είναι εξαιρετική για τη χώρα μας και επισήμανε με νόημα "H τήρηση των κανόνων δεν είναι μόνο υποχρέωση της Ελλάδας. Υπάρχουν και οι κανόνες του διεθνούς δικαίου που είναι απαράγραπτοι και πρέπει να είναι απαράβατοι απ' όλους".