Log in

Ant1 Τσίπρας: Ψήφιση της κατάργησης της μείωσης του αφορολογήτου, ακόμα και πριν από τις εθνικές εκλογές

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να νομοθετηθεί η κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου, ακόμα και πριν από τις εθνικές εκλογές, αν αυτές διεξαχθούν τον Οκτώβριο, άφησε ο πρωθυπουργός.

Γράφει ο: 

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από λίγο στον Ant1, υπογράμμισε ότι ο λαός, δια της ψήφου του, φέρει ευθύνη για τα μέτρα που θα ακολουθήσουν. «Την Κυριακή είναι ευρωπαϊκές εκλογές. Αλλά μετά την πόλωση που επέλεξε η αντιπολίτευση, η ψήφος είναι και ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα.Σας το λέω με πλήρη επίγνωση: Η κάλπη είναι η εντολή στήριξης στα μέτρα αυτά, ή ψήφος ακύρωσής τους».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι είναι περιορισμένες οι αντιδράσεις των ευρωπαίων στα μέτρα που εξήγγειλε και υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επειδή υπάρχουν ακόμα οι εκλογές. «Προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η κοινωνική συνοχή, είναι ο εργαζόμενος να έχει δικαιώματα, είναι αυτός που έχει λίγα χρήματα να μπορεί να τα ξοδέψει. Εάν αυτή την στιγμή δεν έχουμε αντιδράσεις από όλους αυτούς, είναι διότι ξέρουν ότι αν αντιδράσουν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στο 50% στις εκλογές».

Επανέλαβε το επιχείρημα ότι με τα μέτρα που υλοποιούνται θα τονωθεί η ενεργός ζήτηση, «θα κινηθεί η αγορά. Γι’ αυτό ήθελα τη 13η σύνταξη, κάτι που δεν θέλει ο Μητσοτάκης».

Η επιτυχία της διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ, κατά τον πρωθυπουργό, προέκυψε από το γεγονός ότι εστίασε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ότι βελτίωσε την αγορά εργασίας με μείωση της ανεργίας και ότι έγινε «χρηστή διαχείριση, σταμάτησε η μίζα και η ρεμούλα».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε των μέτρων που έχει εξαγγείλει για το επόμενο χρονικό διάστημα, όσο και αν σε αυτά δεν υπάρχει άμεση μείωση στη φορολογία εισοδήματος. «Καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Έχουμε ψηφίσει και θα έρθουν στα εκκαθαριστικά του ‘19 οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Να υποστούν ίδια μείωση και όχι κλιμακωτή, λέει ο Μητσοτάκης. Δηλαδή να έχει ίδια μείωση κάποιος με ακίνητο και offshore, αλλά και κάποιος που έχει ένα ακίνητο στο Περιστέρι και μπορεί να είναι και ψυκτικός…»

Ο πρωθυπουργός σχολίασε και τις δηλώσεις Βέμπερ για τα μέτρα που εξήγγειλε ο ίδιος. «Ο κ. Βέμπερ, ο φίλος του Μητσοτάκη βγήκε και είπε ότι δεν θα τα κάνεις αυτά με τα λεφτά των ευρωπαίων, και βγήκα μία ημέρα μετά και λέω, τι λες χριστιανέ μου, αυτά είναι τα λεφτά που προέρχονται από τις θυσίες των Ελλήνων. Εμείς βάλαμε πλάτη για να σωθεί η Ευρώπη, στηρίξαμε την Ευρώπη στο προσφυγικό».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα θετικά μέτρα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα την γνωρίζει η κυβέρνηση προς το τέλος του έτους. « Είμαι πολύ αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Είχαμε υποεκτίμηση της πορείας της οικονομίας τα προηγούμενα χρόνια.

Ξεμπλέκουμε με τα γεράκια του ΔΝΤ, πληρώνουμε τα ακριβά χρέη και έχουμε 5,5 δισ. ευρώ που τα βάζουμε σε κλειστό λογαριασμό για να εξασφαλίσουμε συνθήκες να έχουν λιγότερα βάρη στο λαό έως το 2022. Αν στο τέλος του χρόνου έχουμε ξανά υπεραπόδοση της οικονομίας, θα σχεδιάσουμε αναλόγως».

Απαντώντας και σε πιο προσωπικές ερωτήσεις ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι μετά από 11 χρόνια στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ και τέσσερα χρόνια ως πρωθυπουργός έχει αρχίσει να γίνεται… δεινόσαυρος, «νέος δεινόσαυρος. Αυτά που έζησα εγώ δεν πρέπει να τα έχει ζήσει άλλος πρωθυπουργός, ίσως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θέλω να τον αδικώ. Η Αριστερά της έλαχε να αναλάβει την πιο δύσκολη εποχή της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Ναι, άλλαξα γιατί η καθημερινότητα έγινε πολύ πιο δύσκολη. Αν δεν άλλαζα όπως έχει πει και ο Μπρεχτ θα ήμουν μνημείο του εαυτού μου», τόνισε με νόημα ο πρωθυπουργός για να προσθέσει:

«Αυτή η κυβέρνηση δεν ξέχασε ούτε μία στιγμή ποιους εκπροσωπεί και ποιοι την έφεραν εδώ. Με το πιστόλι στον κρόταφο είμασταν και φέρναμε 300 εκατ.ευρώ για την ανθρωπιστική κρίση να μην τρώνε οι συμπολίτες μας από τα σκουπίδια, φέρναμε για 2,5 εκατ ανασφάλιστους ελεύθερη πρόσβαση στα νοσοκομεία».