Log in

Τσίπρας στην ΕΡΤ: Όλα ανοιχτά αν αποδοκιμαστεί το πολιτικό μας σχέδιο

«Εάν αποδοκιμαστεί το πολιτικό μας σχέδιο, όλα είναι ανοιχτά». Με τη δήλωση αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας, θέλησε να θέσει προ των ευθυνών τους, τους πολίτες οι οποίοι καλούνται να ψηφίσουν την Κυριακή στις Ευρωεκλογές και να ξεκαθαρίσει ότι χωρίς την θετική ψήφο τους, τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν και υλοποιούνται, κινδυνεύουν.

Γράφει ο: 

«Την Κυριακή δεν ψηφίζουμε για κυβέρνηση, αλλά είναι φανερό ότι δεν είναι μια χαλαρή ψήφος», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από λίγο στην ΕΡΤ. «Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, με την αντιπολίτευση να ζητάει την καταδίκη της κυβέρνησης, που έχει καταθέσει ένα σχέδιο, οι πολίτες ψηφίζουν για το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος τα επόμενα χρόνια. Δεν πρόκειται να πω ότι δεν τρέχει τίποτα όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Εάν πάρω την εμπιστοσύνη του λαού σε αυτά τα μέτρα θα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι μπορώ να τα εφαρμόσω. Αν αποδοκιμαστούν όλα είναι ανοιχτά…»

Ο Αλέξης Τσίπρας βέβαια έσπευσε να προσθέσει ότι «σε τρεις μήνες είναι οι εκλογές, ή θα επανεκλεγώ εγώ ή θα εκλεγεί άλλος. Το πολιτικό σχέδιο που παρουσιάσαμε όμως εάν έχει την έγκριση τότε σημαίνει δύναμη για την επόμενη μέρα. Διαφορετικά, μπαίνουμε σε περιπέτεια εάν έχουμε καταδίκη του πολιτικού σχεδίου, θα ανοίξει μια συζήτηση που δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει…»

Ο πρωθυπουργός κλήθηκε να σχολιάσει την τελευταία δημοσκόπηση που εμφανίζει τη ΝΔ μπροστά με 7,8 ποσοστιαίες μονάδες και με σαφή ειρωνική διάθεση είπε «πάλι καλά γιατί πριν από μία εβδομάδα έδειχνε 17,8 μονάδες!» Υπογράμμισε δε ότι οι πλατείες, δηλαδή οι συγκεντρώσεις έχουν το νόημά τους. «Έχουμε διπλάσιες και τριπλάσιες συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα. Το βράδυ στο Σύνταγμα θα είναι μια καλή δημοσκόπηση…»

Αναφορικά με την χθεσινή του τοποθέτηση περί αύξησης της κατώτατης εθνικής σύνταξης κατά 50 ευρώ, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι κάτι τέτοιο θα μπορεί να συμβεί εξαιτίας της υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, συσχέτισε τη συγκεκριμένη προεκλογική εξαγγελία με την τοποθέτηση που είχε πραγματοποιήσει πριν από μερικές μέρες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, περί κάλυψης της απώλειας που υπέστησαν οι χαμηλοσυνταξιούχοι από την περικοπή του ΕΚΑΣ. Χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη απόφαση «από τα πιο δύσκολα κομμάτια της διαπραγμάτευσης», αλλά υπενθύμισε κιόλας ότι υπήρχε από τους προκατόχους του, αφού είχε συμπεριληφθεί στο περίφημο «mail Χαρδούβελη».

O πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέντευξή του και πάλι στις τοποθετήσεις Μητσοτάκη, ο οποίος όποτε μιλάει «βγαίνει αμέσως μετά το γραφείο τύπου του, για να δηλώσει ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα». «Δεν θα υποτιμήσω τον πολιτικό μου αντίπαλο. Είναι δυνατό να μην ξέρει τι λέει όταν έχει διατελέσει υπουργός για χρόνια; Θεωρώ ότι αυτή είναι η άποψη των βιομηχάνων σε κάποιους πιο νεοφιλελεύθερους κύκλους και είναι και η άποψη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών που πήγε και τους χαιρέτησε κιόλας».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «συντηρητικά στερεότυπα» όταν αναφέρθηκε στην άποψη που εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης για τη γυναίκα. « Η γυναίκα που πρέπει με το ένα χέρι να καθαρίζει το σπίτι, με το άλλο να έχει το παιδί και στο βάθος να έχει ανοιχτό τον υπολογιστή και να δουλεύει… Γιατί όχι και ο άνδρας; Τι ξεπερασμένα πράγματα είναι αυτά; Στο περιβάλλον σου ζεις και έχεις διαφορετικά πρότυπα, αλλά στη μέση οικογένεια έχεις το πρότυπο της δεκαετίας του 60 και τη γυναίκα τη θέλεις σαν τη Μαίρη Παναγιωταρά», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε και για την τοποθέτηση του Άρη Σπηλιωτόπουλου ο οποίος προ ημέρων τάχθηκε υπέρ της προοδευτικής συμμαχίας, καθώς ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος επί κυβερνήσεων Καραμανλή, δήλωσε ότι τον αφορά το προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν έχω συναντήσει τον κ. Σπηλιωτόπουλο, αλλά βρίσκω πολύ ενδιαφέρον και τολμηρό αυτό που έκανε… Το άνοιγμα στον προοδευτικό κόσμο, φαίνεται ότι έχει αγκαλιάσει όλους τους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Έχει αγκαλιάσει όμως και πατριώτες ψηφοφόρους που τάσσονται με την Ελλάδα των πολλών. Πρόκειται για όσους βρίσκονται στη λαϊκή δεξιά και διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να ταιριάξουν με τεχνοκράτες και ακροδεξιά», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

*** Ο Βέμπερ θα μπλοκάρει τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού λαού

 

Πολυμέσα