Log in

Ισχυροποίηση Κυριάκου Μητσοτάκη στη «γαλάζια παράταξη» και στο εκλογικό σώμα

Προφανώς πέρα από την μεγάλη νίκη με 9+ ποσοστιαίες μονάδες γεγονός που επέβαλε την απόφαση του πρωθυπουργού για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες πιθανότατα στις 30 Ιουνίου, η κάλπη των ευρωεκλογών κατέστησε κυρίαρχο τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο χώρο της γαλάζιας παράταξης.

Γράφει ο: 

Αυτό φάνηκε λίγη ώρα μετά την επισημοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συνεχάρη σε τηλεφωνική επικοινωνία τον πρόεδρος της ΝΔ για το σημερινό αποτέλεσμα. Παράλληλα τα συγχαρητήριά του για «τη μεγάλη εκλογική νίκη της Ν.Δ.», έδωσε και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στον πρόεδρο της ΝΔ, με τον οποίο μάλιστα θα συναντηθεί σήμερα.

Να σημειωθεί ότι η ΝΔ εκλέγει 7 ευρωβουλευτές, με τον πρώην πρόεδρο να καταλαμβάνει την 2η θέση πίσω από τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο. Ειδικότερά με βάση τα αποτελέσματα μέχρι τις 2.00΄π.μ. η ΝΔ εξέλεγε για τη ευρωβουλή κατά σειρά τους:

ΚΥΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
61.519
 
ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
49.873
 
ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ ΕΛΙΖΑ 
36.033
 
ΣΠΥΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
31.220
 
ΚΥΡΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
24.382
 
ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
24.379
 
ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ - ΜΙΣΕΛ   23.994

Στην Πειραιώς βέβαια περίσσεψαν τα χαμόγελα και οι εκδηλώσεις χαράς με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης να επιλέγει χαμηλούς τόνους και να κάνει την εξής δήλωση:
 
«Ελληνίδες, Έλληνες, 

Σήμερα, με τη μεγάλη σας συμμετοχή στις εκλογές, επιβεβαιώσατε την αξία και τη δύναμη της Δημοκρατίας μας. Μετά από 4 χρόνια η Ελλάδα ξαναπήγε στις κάλπες και έστειλε ένα καθαρό μήνυμα. Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί, πλέον, την πρώτη και πολύ ενισχυμένη πολιτική δύναμη της χώρας. Οι πολίτες απαιτούν πολιτική αλλαγή. Και αυτή η αλλαγή, για την οποία μίλησα καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ήδη ξεκίνησε. 
 
Στέκομαι μπροστά σας, με απόλυτη επίγνωση της πατριωτικής μου ευθύνης. Σας παρουσίασα το πρόγραμμά μας και σας υποσχέθηκα ότι θα εργαστώ σκληρά για να αλλάξω την πορεία της Πατρίδας μας. Για μια ισχυρή Ελλάδα, σε μια Ευρώπη που αλλάζει.
 
Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας. Αντλώ δύναμη από όσους μας τίμησαν, αλλά σέβομαι απόλυτα τους συμπολίτες μας που έκαναν άλλες επιλογές. Θα εξακολουθώ να αγωνίζομαι για να κερδίσω την εμπιστοσύνη τους. Γιατί είμαι εδώ για να ενώσω όλους τους Έλληνες και να βάλουμε την πατρίδα μας σε μια νέα, πιο αισιόδοξη εποχή. Ταυτόχρονα, το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, όσο και των εκλογών στις περιφέρειες αλλά και τους μεγάλους δήμους, σηματοδοτεί μία ισχυρή αποδοκιμασία της σημερινής κυβέρνησης. 
 
Είναι φανερό ότι ο ελληνικός λαός έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβερνητική πλειοψηφία. Ο χρόνος μέχρι την τυπική λήξη της θητείας της κυβέρνησης φαίνεται μικρός, αλλά είναι αρκετός για να γίνει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στη χώρα. Ιδίως όταν διαγράφονται εθνικοί κίνδυνοι, αλλά και νέες απειλές στην οικονομία. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια νέα κυβέρνηση με νωπή την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Που να διασφαλίζει τη σταθερότητα, αλλά και την προοπτική της σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. 
 
Ο Πρωθυπουργός  οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Για το καλό του τόπου πρέπει να παραιτηθεί και η χώρα να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές το συντομότερο δυνατόν. Και αυτή είναι τελικά η μόνη καθαρή λύση. Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει άλλο, δεν μπορεί να υποχωρεί συνεχώς.  
 
Αγαπητοί μου συμπολίτες, το αποτέλεσμα ασφαλώς και γεννά αισθήματα χαράς στους φίλους της παράταξής μας. Ζητώ από όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να το αντιμετωπίσουν με αίσθημα ευθύνης, αλλά, πάνω απ’ όλα, με σεμνότητα. Η Ελλάδα έχει ταλαιπωρηθεί πολύ. Δεν περιμένει πανηγύρια, αλλά σκληρή δουλειά. Και κυρίως αποτελέσματα που θα κάνουν τη ζωή όλων των Ελλήνων καλύτερη.
 
Στην καρδιά μου, δεν υπάρχουν κάποιοι που θα τελειώσουν κάποιους. Δεν υπάρχουν πολλοί, δεν υπάρχουν λίγοι. Υπάρχει μόνο η Ελλάδα, υπάρχουν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες. Πάνω απ’ όλα δεν ξεχνούμε ότι πολλοί συμπολίτες μας έκαναν διαφορετικές επιλογές. 
 
Από αύριο, λοιπόν, ξεκινώ έναν καινούριο αγώνα. Θα γυρίσω και πάλι ολόκληρη την Ελλάδα για να πείσω όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες ότι αξίζουμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε τη χώρα σε ένα καλύτερο μέλλον. Συνεχίζουμε τον αγώνα να σταθούμε κοντά σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Γιατί η αλληλεγγύη είναι το θεμέλιο της κοινωνικής συνοχής. Και θα το πράξουμε με τη δύναμη των επιχειρημάτων μας. Μιλώντας πάντα τη γλώσσα της αλήθειας, με αυτοπεποίθηση, αλλά και με αξιοπρέπεια. Δίνοντας έμφαση στα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων. Παρουσιάζοντας και εξηγώντας το σχέδιό μας για την επόμενη μέρα, για το οποίο και θα ζητήσουμε την έγκριση του ελληνικού λαού. Για να κάνουμε μαζί πραγματικότητα την ελπίδα που γεννιέται σήμερα. Σε μια πορεία αναγέννησης της χώρας, από την οποία κανείς δεν περισσεύει. 
 
Τώρα ανατέλλει ο ήλιος  μιας Ελλάδας πιο φωτεινής. Μιας Ελλάδας, που υπέφερε πολύ, υπέμεινε πολλά, αλλά βρήκε τη δύναμη να ανοίξει η ίδια τον δρόμο της για μια καλύτερη ζωή. Ας  υψώσουμε αυτόν τον ήλιο, στην μέση του γαλανού ουρανού μιας περήφανης πατρίδας. 
 
Σας ευχαριστώ και πάλι από καρδιάς για την εμπιστοσύνη σας και την στήριξή σας. Σας υπόσχομαι ότι θα εργαστώ πολύ σκληρά για να την ανταποδώσω».  

Αργότερα με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το Γραφείο Τύπου του κόμματος σχολίασε:
 
«Ο κ. Τσίπρας, υπό το βάρος μιας συντριπτικής ήττας, αναγκάστηκε να προκηρύξει εθνικές εκλογές. Οι Έλληνες με την ψήφο τους έδωσαν τη λύση. Και θα ανοίξουν τον δρόμο για μια φωτεινή Ελλάδα».