Log in

Τα λάθη και οι χοντράδες του ΣΥΡΙΖΑ, που έφεραν το -9 στις ευρωεκλογές

Τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο για την ευρωκάλπη είναι πολλά. Προφανώς δεν καθόρισαν το τελικό αποτέλεσμα αλλά το -9 δεν προέκυψε από… παρθενογένεση. Στην Κουμουνδούρου έχουν ξεκινήσει την αποτίμηση των αιτιών της συντριβής.

Γράφει ο: 

Όμως, ενόψει του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά κύρια ενόψει των εθνικών εκλογών, μάλλον έχουν επιλέξει τα τελικά συμπεράσματα να τα αφήσουν γι’ αργότερα. Το fmvoice.gr όμως, έχει επιλέξει να λέει τα πράγματα με τ΄ όνομά τους. Ας δούμε λοιπόν κάποιες από τις κυριότερες αιτίες, που έμεινε μόνος του να πολεμάει ο Τσίπρας και το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό:

*Μυρσίνη Λοϊζου: Στις 12 Μαρτίου ανακοινώθηκαν οι πρώτες υποψηφιότητες για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις 10 ημέρες μετά, μία εξ αυτών, η Μυρσίνη Λοϊζου, κόρη του αείμνηστου Μάνου Λοϊζου, βρέθηκε μπλεγμένη σε ένα σκάνδαλο απόκρυψης δεκάδων χιλιάδων ευρώ, που αφορούσαν σύνταξη της θανούσης μητέρας της. Η κυρία Λοϊζου παραδέχτηκε ότι είχε λησμονήσει να επιστρέψει στο δημόσιο, τα χρήματα από τη σύνταξη. Μόνο που το… ξέχασε για μία πενταετία. Η ίδια παραιτήθηκε από την κούρσα των ευρωεκλογών, αλλά το πρώτο «καρφί» στην πλάτη του ΣΥΡΙΖΑ είχε μπει…

*Γαλάτσι: Το Σάββατο 6 Απριλίου ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε στο Γαλάτσι πανηγυρική έναρξη της σύμπραξης με τον τίτλο Προοδευτική Συμμαχία, ενόψει ευρωεκλογών. Πολύ φιλόδοξο εγχείρημα, με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιεί κεντρική προεκλογική ομιλία σε ένα κατάμεστο γήπεδο, ξεσηκώνοντας τα πλήθη. Εκ του αποτελέσματος όμως, φαίνεται ότι αυτή η πρωτοβουλία θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Οι 50 ημέρες που ακολούθησαν συνοδεύτηκαν από αλλεπάλληλες περιοδείες του προέδρου του κόμματος, ανά την επικράτεια. Πολύ μαχητική παρουσία είναι αλήθεια, με τον κόσμο να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίστηκε περίπου ως «ροκ σταρ», πνιγμένος στις αγκαλιές και στα φιλιά των πολιτών! Άλλος ένας λόγος που δείχνει ότι το Γαλάτσι έπρεπε να είχε ξεκινήσει νωρίτερα. Η κάθοδος του Τσίπρα στους πολίτες έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί πολύ νωρίτερα.

*Πρέσπες: Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, σε μια αποστροφή του λόγου, ερωτηθείς από δημοσιογράφους, όταν πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου για την Προοδευτική Συμμαχία, είχε παραδεχτεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άργησε να αντιδράσει και καθυστέρησε να ενημερώσει τους πολίτες για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ειδικά οι πολίτες της βορείου Ελλάδος έδειξαν τη δυσαρέσκειά τους στην κυβερνητική επιλογή. Μπορεί η Ιστορία να δικαιώσει το ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί τον Τσίπρα να τον περιμένει μέχρι και Νόμπελ Ειρήνης, γι’ αυτή τη Συμφωνία. Όμως το αποτύπωμα στις εκλογές από αυτή την υποτίμηση των αντιδράσεων των πολιτών της Βορείου Ελλάδος, φάνηκε στην κάλπη και ήταν ξεκάθαρα αρνητικό.

*Θετικά μέτρα: Προφανώς η νομοθέτηση και η υλοποίηση μιας σειράς θετικών μέτρων όπως η 13η σύνταξη, μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο το κλίμα. Όμως όταν πραγματοποιείται την κατάλληλη χρονική στιγμή. Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ η νομοθέτηση λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές δεν είχε θετική επίδραση. Μπορεί κάποιοι να είδαν, όχι άδικα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί μοντέλα παροχολογίας «παλαιάς κοπής» που θα προτιμούσαν να ξεχάσουν. Είτε έτσι, είτε αλλιώς το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Σε αυτό συνηγόρησε και η ρύθμιση των 120 δόσεων που τέθηκε σε ισχύ κυριολεκτικά στο «παρά ένα» των εκλογών. Ένα μέτρο που θα δώσει ανάσα για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και το οποίο είχε εξαγγελθεί από την… Πρωτοχρονιά!

*Πολάκης: Οι δημόσιες τοποθετήσεις του «αψύ» υπουργού, μόνο καλό δεν έκαναν στην συνολική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. Για αρκετούς έθεσαν σε αμφισβήτηση ακόμα και αυτό το «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς». Ειδικά οι αναφορές του στον ανάπηρο Στέλιο Κιμπουρόπουλο ήταν τουλάχιστον ατυχείς. Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να τον καλύψει, μάλλον εκνεύρισε περισσότερο το ευρύ κοινό. Η ΝΔ εννοείται ότι αξιοποίησε το «δωράκι» και έφτασε στο σημείο να καταθέσει μέχρι και πρόταση μομφής, αλλάζοντας την ατζέντα. Ένα… δωράκι που πραγματοποιήθηκε λίγα μόλις 24άωρα μετά την τοποθέτηση Μητσοτάκη για το δώρο Χριστουγέννων, που «πάγωσε» την κοινή γνώμη. Το αποτέλεσμα ήταν, σχεδόν από το πουθενά, ο Κυμπουρόπουλος να είναι πρώτος σε σταυρούς στη ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται «μια ανάσα» από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

*Μαρινάκης (Ολυμπιακός): Η κόντρα του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του πρωθυπουργού με τον Βαγγέλη Μαρινάκη είναι πασίγνωστη. Το γεγονός όμως ότι η κυβέρνηση έμπλεξε σε αυτή τη διαμάχη και τον Ολυμπιακό, επειδή ο Μαρινάκης είναι πρόεδρος στην ομάδα του Πειραιά, μάλλον το πλήρωσε ακριβά. Έπρεπε να διαχωρίσει τις επιθέσεις της στον «επιχειρηματία Μαρινάκη», από εκείνες στον πρόεδρο του Ολυμπιακού. Ειδικά οι τοποθετήσεις περί «στημένων αγώνων» πόνεσαν τους οπαδούς της λαοφιλέστερης ομάδας της Ελλάδας, οι οποίοι γύρισαν την πλάτη στο ΣΥΡΙΖΑ. Όχι άδικα…