Log in

Τσίπρας: Οι πολίτες διαλέγουν τη ΝΔ, τον «οδοστρωτήρα» για τα κοινωνικά δικαιώματα, ή το ακριβώς αντίθετο

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκτίμησε σωστά το βαθμό της δυσαρέσκειας των πολιτών και πώς θα εκφραζόταν «δίκαια ή άδικα για μια διακυβέρνηση τεσσάρων ετών».

Γράφει ο: 

Αυτή η τοποθέτηση προέρχεται από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος παραδέχτηκε ότι στις ευρωεκλογές υπήρξε ένα έντονο «μήνυμα δυσαρέσκειας των πολιτών, για τα λάθη που κάναμε και τις παραλείψεις», που οδήγησε στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι έτσι τίθενται στην κρίση του ελληνικού λαού «δύο διαφορετικά ιδεολογικά πολιτικά σχέδια. Το ένα είναι σαν «οδοστρωτήρας» για τα κοινωνικά δικαιώματα, το είπε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Το άλλο είναι το ακριβώς αντίθετο».

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τα μέτρα 1,2 δισ. ευρώ που εξήγγειλε και υλοποίησε η κυβέρνηση για το τρέχον έτος, αλλά και για τα υπόλοιπα, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που προτίθεται να υλοποιήσει το 2020. Όμως την ίδια στιγμή αναφέρθηκε και στις φοροελαφρύνσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις που υπόσχεται η ΝΔ και οι οποίες, κοστολογούνται επίσης 1,5 δισ. ευρώ. «Το άνοιγμα από τις μειώσεις φορών είναι ταυτόχρονα οι μειώσεις και οι περικοπές στο κοινωνικό κράτος και στις δαπάνες, που είναι οι μισθοί, οι συντάξεις, η στήριξη της παιδείας και της υγείας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε και τις αντιδράσεις στα θετικά μέτρα που ο ίδιος εξήγγειλε. Έκανε ειδική αναφορά στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννη Στουρνάρα υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «ο ρόλος του δεν είναι να κάνει προβλέψεις μπακαλικής! Είναι δυνατόν να κάνει προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας από το πρώτο τετράμηνο; Σας θυμίζω ότι είχε πει ότι πρέπει να πάρουμε πιστοληπτική γραμμή, άρα να μπούμε σε νέο μνημόνιο».

Την ίδια στιγμή δεν παρέλειψε να αναφερθεί και «σε ορισμένους κύκλους της Κομισιόν. Μόλις το ίδιο βράδυ στο Ζάππειο αντέδρασε ο κ. Βέμπερ που είπε ότι τα λεφτά είναι των Ευρωπαίων πολιτών, κάτι που δεν ισχύει. Όπως δεν ισχύει και η κριτική του κ. Ρέγκλινγκ». Με αυτά τα δεδομένα, πρόσθεσε ότι «εάν στην κάλπη επικροτηθεί το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι αυτοί που έχουν ενστάσεις θα παραμερίσουν μπροστά στην κοινή λογική. Αν όμως δεν συμβεί αυτό, τότε την επόμενη μέρα θα υπάρξουν μόνο φοροελαφρύνσεις για τους πλούσιους και κίνδυνος περικοπών για τους πολλούς. Επίσης, στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, για πρώτη φορά από το 2015 τέθηκε θέμα για απολύσεις στο δημόσιο, τώρα που ο κ. Μητσοτάκης μετά τις ευρωεκλογές, είναι το φαβορί για νίκη και στις εθνικές εκλογές. Αυτό συνέβη επειδή ο κ. Μητσοτάκης όπου σταθεί και όπου βρεθεί επαναφέρει το μοντέλο μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις και όχι το ένα προς ένα όπως το κάνουμε εμείς».

Ο Αλέξης Τσίπρας κλήθηκε να σχολιάσει και την απόφαση του Νίκου Κοτζιά να μην συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές. Είχε μόνο καλά λόγια να πει για τον μέχρι πρότινος υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης. «Έ χουμε καταφέρει κάτι ιστορικό και πάντοτε θα του πιστώνω ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας. Είναι μεγάλη απώλεια για εμάς η απόφασή του, την ξέρω εδώ και μέρες. Ακόμα και αν δεν θα είναι μαζί μας ο κ. Κοτζιάς θα βρεθούμε σε κοινά μετερίζια στο μέλλον».

Δεν είχε όμως το ίδιο καλά λόγια να πει και για έναν άλλο παλαιό στενό του συνεργάτη, τον κ. Βαρουφάκη. «Είμαι της θεωρίας να αφήνουμε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν. Άλλα μυρίζουν όμορφα όμως και άλλα όχι», είπε χαρακτηριστικά και διαφώνησε με την τοποθέτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησής του και νυν ιδρυτή ενός άλλου πολιτικού φορέα (ΜέΡΑ) ότι η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ είναι «χαμένη ψήφος».

Για το ενδεχόμενο να ανατρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ την εις βάρος του κατάσταση, μετά τις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός είπε ότι «είναι εφικτό με βάση τους αριθμούς. Το 2014 στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε περίπου το ίδιο ποσοστό με σήμερα και έξι μήνες μετά πήρε 10 μονάδες πάνω, δηλαδή 670.000 παραπάνω ψήφους. Η διαφορά μας τώρα με τη ΝΔ είναι 500.000 ψήφοι». Όμως ξεκαθάρισε ότι πρέπει στο κόμμα του «να λάβουμε το μήνυμα , να προσεγγίσουμε πάλι τους ψηφοφόρους που δεν μας γύρισαν την πλάτη». Χαρακτήρισε επίσης «σπέκουλα» τη συζήτηση που γίνεται για τη μεσαία τάξη. «Μας λένε ότι είναι αυθαίρετο οι 500.000 νέες θέσεις εργασίας την επόμενη τετραετία. Γιατί αυτό; Αφού πετύχαμε να δημιουργήσουμε 380.000 νέες θέσεις μέσα σε τέσσερα χρόνια σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως απέφυγε να απαντήσει για το ενδεχόμενο να κινήσει ζήτημα διαδοχής στο ΣΥΡΙΖΑ, εάν χάσει τις εκλογές. Περιορίστηκε να τονίσει ότι δίνει μάχες για να τις κερδίζει και ότι δεν έχει άγχος για να αποδείξει τίποτα. «Είμαι ο νεότερος στην Ιστορία πρωθυπουργός. Δεν γεννήθηκα για να αποκτήσω πρωθυπουργικές καρέκλες. Να είμαι χρήσιμος για την πατρίδα, για την παράταξή μου, η παράταξή μου σε όλα αποφασίζει συλλογικά. Είχα την τύχη ή την ατυχία να είμαι πρωθυπουργός σε κρίσιμες στιγμές».

Στο κλείσιμο της συνέντευξής του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις εντάσεις που δημιουργεί τελευταία η Τουρκία. « Είναι προφανές ότι έχουμε έναν γείτονα που είναι απρόβλεπτος και έχουμε ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα δεν είχε ποτέ ισχυρότερες συμμαχίες από αυτές που έχει τώρα. Πρέπει οι γείτονές μας να κατανοήσουν ότι δεν πρέπει να τολμήσουν να πειράξουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πολυμέσα