Log in

Μνημόνιο Μητσοτάκη εις το όνομα των αγορών

Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για τις τεράστιες ευθύνες της ΝΔ επί κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της χρεωκοπίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία της χώρας στη βάση ενός προγράμματος-μνημονίου α λα ΔΝΤ.

Γράφει ο: 

Παρουσιάζοντας πριν από λίγο το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έκρυψε τις νεοφιλελεύθερες διαθέσεις μιλώντας ουσιαστικά στο όνομα των αγορών. 

«Μετά τη μεγάλη νίκη της 26ης Μαΐου δεν άλλαξε μόνο το κλίμα στη χώρα μας, αλλά και το κλίμα στις αγορές» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι  «Για πρώτη φορά οι εκλογές στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζονται με δυσπιστία».

Ελαφρά τη καρδία την ώρα που για πρώτη φορά υπάρχει ρευστό στα ταμεία του κράτους ο κ.  Μητσοτάκης δήλωσε απερίφραστα   πως η ΝΔ ως κυβέρνηση «θα ακυρώσει στην πράξη την καταστροφική πολιτική των υπερπλεονασμάτων που συνειδητά εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Με άλλα λόγια θα τινάξει στον αέρα τις θυσίες του ελληνικού λαού στην πιο κρίσιμη μεταμνημονιακή καμπή, προκειμένου να στηρίξει τη μεσαία τάξη προς άγραν ψήφων.

Έτσι για μια ακόμη φορά επανέλαβε απευθυνόμενος στους έχοντες κατέχοντες ότι η κυβέρνηση της ΝΔ

- θα μειώσει τον φόρο στις επιχειρήσεις από 28% σε 20% σε μία διετία και τον φόρο στα μερίσματα αμέσως

- θα διπλασιάσει τον χρόνο συμψηφισμού και θα ενισχύσει τις υπεραποσβέσεις. 

«Η αποκλιμάκωση του ύψους δανεισμού της χώρας φέρνει μείωση του κόστους δανεισμού στις επιχειρήσεις. Θα σαρώσουμε ως οδοστρωτήρας τη γραφειοκρατία. Μπορούμε να μειώσουμε τους ανέργους σε μία τετραετία σε λιγότερο από 500.000 από 850.000 που είναι σήμερα» είπε χαρακτηριστικά και επιχείρησε να χρυσώσει το χάπι στους πολίτες μιλώντας για μείωση φόρων για όλους τους πολίτες» με εισαγωγικό συντελεστή από 22% σε 9% για εισόδημα έως 10.000 και σταδιακή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, 

Ανακοίνωσε ακόμη ότι θα μειωθούν οι εισφορές από 20% σε 15%. Όπως τόνισε, στο τέλος της τετραετίας θα εφαρμοστούν δύο συντελεστές ΦΠΑ, δηλαδή 11% και 22%.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε παράλληλα μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% στη διετία, έκπτωση για ενεργειακή αναβάθμιση και συμψηφισμό με τιμολόγια στην εφορία. Όπως είπε, αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα και ο φόρος υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων.

«Η ΝΔ έχει την ευθύνη να σταθεί δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη. Στηρίζουμε τον θεσμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» επισήμανε και πρόσθεσε ότι η καλύτερη πολιτική κατά της φτώχειας είναι οι δουλειές και όχι τα επιδόματα και μίλησε για πρόγραμμα ενίσχυσης ψηφιακών δεξιοτήτων για μακροχρόνια ανέργους.

Προκειμένου να τονώσει το  ανύπαρκτο φιλολαϊκό προφίλ του ιδίου και του κόμματος μίλησε για στήριξη των νέων οικογενειών καθώς είναι απόλυτη προτεραιότητα για τη ΝΔ. Έτσι ανακοίνωσε:

- Επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα.
- Αύξηση στο όριο του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί
- Επαναφορά των επιδομάτων για τις μεγάλες οικογένειες στο επίπεδο πριν από τις μειώσεις του 2018
- Κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός παιδικού σταθμού. Για κάθε παιδί που δεν βρίσκει θέση, θα χορηγείται μηνιαίο κουπόνι 180 ευρώ για χρήση σε σταθμό της επιλογής των γονέων.